STROJNISTVO.com • Poglej temo - Menjava gretja hiše

Menjava gretja hiše

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Menjava gretja hiše

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 8.1.2021 7:05

croco napisal/-a:
MarioRo napisal/-a:Povrat vode (ohlajena) v obe peči imaš preko bojlerja za sanitarno vodo?

Bojlerja za sanitarno vodo nimam, prav zaradi nizke ogrevalne temperature v zalogovniku ( 65°C). Klasični 80l bojler se ni uspel dovolj segret v doglednem času za 4 člane družine, zato sem vgradil pretočni ploščni grelnik sanitarne vode. Sedaj imamo tople vode na pretek.
Vsi povratki, tako od virov in porabnikov toplote so združeni v enega. Na povratek pred pečmi je vgrajen mešalni ventil za zaščito peči pred mrzlim povratkom. Mešalni ventil sem vgradil kasneje, zaradi kondenzacije peči.

Vse jasno, tam me je zmotilo kjer imaš prekinjen povrat - "križišče" - talno gretje in izmenjevalec sanitarne
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a croco » 8.1.2021 19:49

Ja, vidim. risarski škrat je zagodel :)
Biti to kar smo in postati to, kar smo zmožni postati, to je edini cilj življenja.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 9.1.2021 19:40

OdgovorNapisal/-a croco » 6.1.2021 18:52
Toplotna črpalka je on-off iz leta 2006 priklopljena direktno na zalogovnik in pri nižjih temperaturah ima slabši izkoristek, potem se mi splača bolj gret ......
Ali ste izmerili temperaturo cevi hladilnega sredstva , ki vodi iz kondenzatorja TČ( izmenjevalnika v zalogovniku) proti zunanji enoti TČ. Kondenzat bi moral biti čimbolj ohlajen (najverjetneje najmanj 25°C, kar je malo več kot izhodna temp. talnega ogrevanja) da se pridobi čimveč energije iz toplotne črpalke. Povratek iz talnega ogrevanja bi moral biti zato speljan direktno na dno zalogovnika, pod izmenjevalnik-kondenzator plina. Sicer je pa Sassapo doktor za TČ.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 12.1.2021 18:34

čiro1950 napisal/-a:Ali ste izmerili temperaturo cevi hladilnega sredstva , ki vodi iz kondenzatorja TČ( izmenjevalnika v zalogovniku) proti zunanji enoti TČ. Kondenzat bi moral biti čimbolj ohlajen (najverjetneje najmanj 25°C, kar je malo več kot izhodna temp. talnega ogrevanja) da se pridobi čimveč energije iz toplotne črpalke.

Pri postavitvi TČ nisem meril povratka iz kondenzatorja. Želel sem le čim nižje potavit izmenjevalec v zalogovniku. S TČ doosegam maksimalno temperaturo v zalogovniku 55°C. Sčasoma sem opazil da pri nižjih temperaturah je učinek TČ znatno slabši, eno zaradi podimenzioniranosti TČ, drugo zaradi slabšega izkoristka TČ pri nizjih temperaturah (odtaljevanje), zato takrat preklopim na druge vire ogrevanja.
Biti to kar smo in postati to, kar smo zmožni postati, to je edini cilj življenja.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 14.1.2021 10:30

croco napisal/-a:
čiro1950 napisal/-a:Ali ste izmerili temperaturo cevi hladilnega sredstva , ki vodi iz kondenzatorja TČ( izmenjevalnika v zalogovniku) proti zunanji enoti TČ. Kondenzat bi moral biti čimbolj ohlajen (najverjetneje najmanj 25°C, kar je malo več kot izhodna temp. talnega ogrevanja) da se pridobi čimveč energije iz toplotne črpalke.

Pri postavitvi TČ nisem meril povratka iz kondenzatorja. Želel sem le čim nižje potavit izmenjevalec v zalogovniku. S TČ doosegam maksimalno temperaturo v zalogovniku 55°C. Sčasoma sem opazil da pri nižjih temperaturah je učinek TČ znatno slabši, eno zaradi podimenzioniranosti TČ, drugo zaradi slabšega izkoristka TČ pri nizjih temperaturah (odtaljevanje), zato takrat preklopim na druge vire ogrevanja.

Meni je "majster" naredil priklop toplotne na zalogovnik direkt, ne preko izmenjevalca, v zgornji polovici zalogovnika, po izkušnjah pravi da je boljši izkoristek. Zalogovnik je 1500l (300 l - sanitarna v zalogovniku).
Je pa res majster, stara šola (65+), za razliko od večine starejših (so izjeme) pa zelo odprt za nove tehnike z uporabo zdrave logike.
Dela super, pozimi kurimo na drva, za prehodne mesece je toplotna OK.
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a croco » 14.1.2021 18:46

MarioRo napisal/-a:Meni je "majster" naredil priklop toplotne na zalogovnik direkt, ne preko izmenjevalca, v zgornji polovici zalogovnika, po izkušnjah pravi da je boljši izkoristek.

Kako zgleda direkt priklop?
Razumem, da to je cevni izmenjevlnik vložen v zalogovnik. Izmenjava plin/voda v zalogovniku.
Za uporabo enega vira ogrevanja hkrati je montaža izmenjevalnika v zgornjem delu zalogovnika primerna.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 15.1.2021 8:13

croco napisal/-a:
MarioRo napisal/-a:Meni je "majster" naredil priklop toplotne na zalogovnik direkt, ne preko izmenjevalca, v zgornji polovici zalogovnika, po izkušnjah pravi da je boljši izkoristek.

Kako zgleda direkt priklop?
Razumem, da to je cevni izmenjevlnik vložen v zalogovnik. Izmenjava plin/voda v zalogovniku.
Za uporabo enega vira ogrevanja hkrati je montaža izmenjevalnika v zgornjem delu zalogovnika primerna.

Izmenjava plin/voda je v notranji enoti toplotne črpalke. Voda je pa kar tista iz zalogovnika, ni svoj zaprt sistem s spiralo v zalogovniku, tako imaš 1 prenos toplote manj (boljši izkoristek?)

Je možno da imaš sistem da kar s plinom v spirali greješ zalogovnik, sam logika je enaka, več cevi za plin, bolj komplicirana izvedba, več potrebnega plina?
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 15.1.2021 10:01

Saj to predvidevam/sprašujem, ne vem, popravite me, se učimo celo življenje - kot bi rekel Vili in res je tako :D
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 15.1.2021 10:08

croco
je spraševal samo, kako vezava "direkt" iz toplotne v zalogovnik, ker se medija (po starem "freoni" po novem R427 in voda) ne smeta mešat, mislim, da bog ne daj, ker se sitem podre, kje je pa izmenjevalec, to je kondenzator je pa "skoraj" čisto vseeno, na "mrzli strani je pa "uparjalnik", saj je to levi krožni parni proces po "žun-u", tudi jaz sem malo zastrigel z ušesi, kaj naj bi pomenil ta "direkt"...

evo mario, sem čisto majčkeno padel notri..., ja učenje je "permanentno"..., to pa... :D :D

kar imam izkušenj s toplotnimi črpalkami samo to, ko mi je dvakrat enklat na hladilniku in enkrat na skrinji spustil sistem... :evil: :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a croco » 18.1.2021 19:10

MarioRo napisal/-a:Izmenjava plin/voda je v notranji enoti toplotne črpalke. Voda je pa kar tista iz zalogovnika, ni svoj zaprt sistem s spiralo v zalogovniku, tako imaš 1 prenos toplote manj (boljši izkoristek?)

Je možno da imaš sistem da kar s plinom v spirali greješ zalogovnik, sam logika je enaka, več cevi za plin, bolj komplicirana izvedba, več potrebnega plina?

Moj priklop TČ na zalogovnik je direkten s cevno spiralo, tako kot pri klasičnih TČ za ogrevanje sanitarne vode. Spirala iz CU cevi s kolobarčki na obodu za biljši odvod toplote, pokositrana s površino cca 1,5m2 je potopljena na dno zalogovnika. Moram reči da ni nič kaj komplicirana izvedba, plina v TČ nisem nič dopolnjeval.
croco
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov