Napisal/-a vili » 15.5.2019 9:35
ODDANA toplota in s tem moč na raiatorju je sigurno večja, ker v istem času ogrevaš več kg zraka, ker je tok zraka prisilen, večja količina hladnejšega zraka, večja temp. razlika???, tisti občutek v prostoru je pa tako tako, brez meritev ne gre...
moj kamin po pol ure: voda že blizu 80 C na "špar", razlika na ceveh že občutna, dobro prostori se segrevajo in "danfosi" zapirajo..., tok se zmanjšuje..., sneti bi jih moral dol, da bi imel poln tok, tega pa tudi jaz ne vem koliko daje črpalka...???, brez "toka" pa ne gre...!!!, je pa to "pomembna" veličina pri moči..., nastavi si enačbo za to moč..., se mi ne ljubi iskati...
samo še malo: ko smo pred destletji merili moč kotlov, smo imeli termometra vode še živosrebrne, potopljene na "pruftišu" v sondah v olju, in v cevovodu tokomer (l/min???)... in to nam je potem dalo moč...
če se greš neke meritve si moraš narediti res pravi "NASA" center, peče glava..., vse drugo je kar nekaj..., kar dobiš nekaj na BLIZ, so lahko samo HAUSNUMERE...
ene take analize trajajo in trajajo..., pri vsaki meritvi moraš imeti enake začetne pogoje, pa potem vse nastaviti, stabilizirati, pa ponovljivost, vsaj nekaj meritev..., bla bla bla...
še to: do danes sem od jeseni skuril 2250 kg peletov cca 80 kvadratov..., danes kurim na polno, eni so v začetku sezone bili v čistem kur..., žlindre za popiz..., sem dobavitelja - prjatla napiz kaj me hebe z nekimi jajci..., zdaj so pa čista smreka, neka hrvatija iz gorskega kotorja in izgleda da vedo kaj počnejo..., ti so pa "zakon", v lončku ne ostaja skoraj nič, malenkost pepela, dobro nikoli ne moreš pri izdelavi peletov zagotoviti 100 % les, smreka - iglavci čisti lignin, čisto malo poznam......