STROJNISTVO.com • Poglej temo - IR paneli

IR paneli

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

IR paneli

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.7.2020 14:03

V reviji Kvadrati, priloga Večera je reklamni članek podjetja Ekosen za IR panele. Če bi verjel v podane podatke, bi rekel, da je to čudežni energetski objekt.
Le primerjal sem letno porabo elektrike za ogrevanje med IR paneli in el.kotlom ter talnim gretjem. Za mene so dejstva:
1. neko stanovanje s svojimi stanovalci porabijo letno enako toplotne energije, ne glede na izvor energije.
2. Pri obeh napravah (moja domneva) se iz 1 kWh elektrike pridobi 1 kWh toplotne energije.

V reklami je navedeno, da el.kotel porabi letno za 780 € elektrike, IR paneli pa za 440 €. Vprašam se:
Ali je za panele elektrika cenejša kot za kotel? Morda zaradi cene takega ogrevanja ob panelih ogrevajo na bistveno nižjo temperaturo (ni problem imeti v stanovanju bunde)? Ali so morda IR paneli sposobni narediti iz 1 kWh elektrike skoraj 2 kWh toplote?

Ali lahko verjamemo tudi ostalim trditvam reklamnega članka?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: IR paneli

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.7.2020 14:55

IR paneli so znani po tem, da jih trgovci "rinejo" na trg brez nekih fizikalnih osnov. Rečejo, kar hočejo, ljudje pa včasih ali velikokrat verjamejo :roll:... Mogoče je res kje v drobnem tisku omenjena bunda :D, ker 1 kWh na končnem ogrevalnem telesu je pač 1 kWh, ne glede na to iz kod pride.

Jaz jih dojemam kot nek koristen vir ogrevanja v primerih, če bi rad imel ogrevanje "na gumb" in to za neke sekundarne objekte (vikendi in podobno), kjer jih lahko vklopiš na daljavo in jih ne uporabljaš veliko, samo za takrat kadar si tam.

Bi bil pa pazljiv, ker sem že zasledil v poročilih, da so objekti zagoreli zaradi nepravilno izvedenih IR panelov oz. napake na njih. Sicer je pri vseh virih, kjer je elektrika prisotna to možno, samo imam pa občutek, da se pri IR paneli res vse sorte "valja" na trgu. Kot ta električna kolesa in poceni baterije, ki včasih zagorijo, ko se polnijo. Ne bi rad delal panike, samo je mogoče malo za premisliti, preden si vse kar takšnega obstaja navlečemo v objekte.

To je moj pogled na stvar, verjetno ima kdo drug še kakšnega.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 6.7.2020 15:57

Kolikor vem je lastnik/ustanovitelj.....Aleš Babič že odpiral teme vsaj na PODSVOJOSTREHO...če ne tudi tukaj na tem forumu...bil je konkreno spljuvan in ni podal nobenih fizikalnih osnov, ki bi potrjevale njegove ekonomske izračune.

Kar pomeni, da pač prodajajo občutek...da varčuješ...čeprav stane več kot kaj druga... :-)...taki časo so :o

Kolikor vem, (se mi pa ne da sedajle brskat po zakonodaji) je takole...

- primarno ogrevanje z električno energijo ki ima razmerje ekektrična energija : toplotna energija = 1:1 je prepovedano....kar pomeni da se tale roba lahko uporablja samo kot dodatno/dopolnilno/pomožno ogrevanje...če se gre po propisih

- jaz temu kar počne omenjeno podjetje rečem striženje ovc...oziroma izkoriščanje nevednosti ljudi, državni regultator pa nenako nima volje / energije / ali pa je podmazan...itd da bi odreagiral in stvar postavil na svoje mesto...

Če napišemo drugače....če imate elektriko na črno potegnjeno od soseda, ki tega ne ve....imate izkoristek ogrevanja skoraj neskončno :-) :D :D

Tako nekako gre to... :D

še link...če se da komu ta čreva premetavat :-) https://www.podsvojostreho.net/forum/showthread.php?tid=70154&page=124
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.7.2020 11:45

lesy1 napisal/-a:še link...če se da komu ta čreva premetavat :-) https://www.podsvojostreho.net/forum/showthread.php?tid=70154&page=124

:D
Tale tema pa tudi ni za komentirati :roll: . Kot neko neumno tekmovanje med hlapci, kdo manj porabi za ogrevanje. Potem pa se še pravi tržnik za IR panele pojavi, pa debata doseže neslutene višave intelekta :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mirator » 22.7.2020 11:02

IR paneli sicer niso nobena novost. Z njimi sem se prvič srečal, ko so jih uvajali trgovci v svojih hipermarketih, kjer ni bilo možno drugačno ogrevanje, kot iz stropa. Ti IR paneli so podobno kot radiatorji na principu ogrevane vode in so se kar obdržali. Kasneje so prišli IR paneli za stanovanja na osnovi električne energije. Tem panelom pa so medvedjo uslugo naredili trgovci sami, s preveč hvalisavo reklamo. Razlika med električnimi radiatorji je ta, da IR paneli ogrevajo s sevanjem, medtem ko raditorji, sicer delno tudi s sevanjem, pretežno s konvekcijo. Zanimiva je tudi primerjava IR panelov z mnogo cenejšimi IR sevali. RAzlika je ta, da IR paneli sevajo z nizko temperaturo in ne žarijo, medtem ko IR sevala žarijo.
Jaz IR panel jemljem kot varianto ogrevanja. Optimalna varianta pa je tista, ki ti pri danih pogojih nudi enako udobje za enako ceno. Vsekakor pa sta prednosti IR panelov tišina in komotnost in mogoče še estetika prostora. Največja slabost pa cena panela in cena porabljene električne nergije. In da ne pozabim mogoče še največje slabosti: razpoložljivost z električno energijo - priključna moč (oz. jakost obračunske varovalke)!
mirator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 22.7.2020 12:05

Jaz edino študiram, da ali navadna peč na drva (kamin) ali pa možnost IR seval preko centralne peči za ogrevanje delavnice.

Kvadratura delavnice 60-65m2, višina stropa 4m.

Kakšen predlog ?
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.7.2020 12:41

Sajko993 napisal/-a:Jaz edino študiram, da ali navadna peč na drva (kamin) ali pa možnost IR seval preko centralne peči za ogrevanje delavnice.
Kakšen predlog ?
Ali boš ogreval 24/7 ali le občasno?
Kakšna je toplotna izolacija delavnice (stene, okna, strop, ...)?
Ali bo karkoli investicija namenska le za delavnico? Koliko let misliš uporabljati?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 22.7.2020 13:52

Žerjavar napisal/-a:
Sajko993 napisal/-a:Jaz edino študiram, da ali navadna peč na drva (kamin) ali pa možnost IR seval preko centralne peči za ogrevanje delavnice.
Kakšen predlog ?
Ali boš ogreval 24/7 ali le občasno?
Kakšna je toplotna izolacija delavnice (stene, okna, strop, ...)?
Ali bo karkoli investicija namenska le za delavnico? Koliko let misliš uporabljati?

Ogreval bi 4-8 ur dnevno, Toplotna izolacija delavnice je betonski zidak + 5cm stiropor+zaključni sloj, okna so 2 slojna (površina oken 1,8m x 5m + 1m x 4m). Vrata 3,5m x 3,8m izolirana 5cm steklene volne

Nad delavnico je neizolirano podstrešje, plošča AB debeline 20cm, tla (plošča AB 20cm + nivelirni tlak-nekakšna prototipna zadeva + plošče navadno jeklo 4mm debeline).

Plan v naslednjih letih je zgoraj izolirati, ter narediti skladiščni, pisarniški prostor. Investicija je mišljena samo za delavnico.

Uporaba predvidena 10 let, če bo predviden plan dela ter posla daljši možno tudi doživljensko.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 22.7.2020 17:01

Ni AB plošča 20 cm, ampak je AB plošča 13-14cm, pa stiropor 8cm s spodnje strani (strop delavnice). :D
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 22.7.2020 18:41

SAJKO napisal/-a:Ni AB plošča 20 cm, ampak je AB plošča 13-14cm, pa stiropor 8cm s spodnje strani (strop delavnice). :D

Opa, je tako ja. :D
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kovac93 » 22.7.2020 23:36

Če dejavnost ne bo zelo prašna, se klima zadovoljivo obnese. Pozimi za ogrevanje in seveda bonus hlajenje poleti...
Kovac93
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 23.7.2020 6:09

Kovac93 napisal/-a:Če dejavnost ne bo zelo prašna, se klima zadovoljivo obnese. Pozimi za ogrevanje in seveda bonus hlajenje poleti...

Dejavnost je prašna, trenutno je rezanje brušenje, varjenje v delavnici. Je plan čez čas v primeru da se bo obneslo dograditev varilnice zraven obstoječega.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.7.2020 9:18

Precej približen energijski račun za opisano stanje delavnice.
V hujši zimi bo za ogrevanje na 18°C potrebna toplotna moč 4,7 kW. Če upoštevamo ogrevanjele 4 do 8 ur dnevno je potreben grelec vsaj 8 kW.
Meni pade na pamet toplozračni kamin, morda z dodatnim ventilatorjem, da potiska toplejši zrak pod stropom navzdol. Rabi kratek čas do začetka ogrevanja zraka. Da ne bo prepiha od ventilatorja bi vzel dva enaka ventilatorja ter ju vezal zaporedno. Dobil bi četrtinsko moč in s tem tudi bistveno manjšo hitrost zraka.

Ko boš urejal mansardo za skladišče in pisarno, priporočam dobro (15 do 20 cm) izolacijo sten in poševnine, ter posebej še izolacijo notranjih sten pisarne. S tem bo za pisarno zadoščal manjši kalorifer, skladišče pa bo dovolj toplo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 23.7.2020 13:33

Žerjavar napisal/-a:Precej približen energijski račun za opisano stanje delavnice.
V hujši zimi bo za ogrevanje na 18°C potrebna toplotna moč 4,7 kW. Če upoštevamo ogrevanjele 4 do 8 ur dnevno je potreben grelec vsaj 8 kW.
Meni pade na pamet toplozračni kamin, morda z dodatnim ventilatorjem, da potiska toplejši zrak pod stropom navzdol. Rabi kratek čas do začetka ogrevanja zraka. Da ne bo prepiha od ventilatorja bi vzel dva enaka ventilatorja ter ju vezal zaporedno. Dobil bi četrtinsko moč in s tem tudi bistveno manjšo hitrost zraka.

Ko boš urejal mansardo za skladišče in pisarno, priporočam dobro (15 do 20 cm) izolacijo sten in poševnine, ter posebej še izolacijo notranjih sten pisarne. S tem bo za pisarno zadoščal manjši kalorifer, skladišče pa bo dovolj toplo.

Hvala,

Se bom odločil za kamin, sem ga favoriziral vendar nisem bil siguren. Pa še drva ki bi drugače strohnele čez čas v gozdu se bo porabilo :D
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bootsy » 2.8.2020 8:10

Pozdravljeni;

Mi smo kupili hišo kjer je imel prejšnji lastnik za ogrevanje prostorov IR panele od EKOSENA. Torej v vsaki sobi je bil IR panel 1000W ali 700W glede na velikost prostorov. V januarju smo izvedli test ogrevanja, zanimala nas je poraba elektrike. Ogrevali smo 20 dni ( kuhinjo, dnevno sobo, hodnik ) z 4 paneli 1000W. Za to obdobje smo prejeli račun za elektriko 350 evrov za samo 4 panele od 14. V hiši še ne živimo in so bili paneli edini porabnik v hiši, ker smo vse drugo izklopili.

V 20 dneh ogrevanja nismo mogli nikakor spodaj temperaturo dobiti večjo kot 18 stopinj. V noge te je zeblo v glavo ti je bilo vroče. Termostat smo imeli nastavljen na 26 stopinj. Od Ekosena smo pisno zahtevali naj nam pošljejo toplotni izračun IR panelov za naš objekt, ki so ga morali opraviti pred pripravo ponudbe in kasneje montažo. Par dni kasneje so nas iz Ekosena poklicali zakaj pa vi to potrebujete. Ko smo jim zadevo razložili in zahtevali, da nekdo od njih pride pogledati ( IR paneli in vsa storitev je še pod garancijo ), so nam nesramno odgovorili da po njihovih evidencah sistem deluje in da ne vidijo potrebo po pregledu sistema. Po parih mailih z prošnjo o pomoči iz njihove strani kjer ni bilo nobenega odgovora niti na telefon se niso več oglasili.

Uspelo nam je dobiti njihovega zunanjega pooblaščenega serviserja in monterja njihovih panelov ( pri tej montaži on ni bil prisoten ). Prišel je ne ogled in nam dal jasno vedeti, da je količina in velikost panelov za ogrevanje hiše premajhna in da so nam vgradili termostate, ki imajo serijsko napako ( sedaj ko jih prodajamo, jih nobeden noče kupiti ). Glede na njegovo mnenje smo ponovno pisali Ekosenu in kot garancijo zahtevali da odstranijo vse panele in nam vrnejo denar, se pri njih ni oglasil nobeden.

Vse skupaj je prejšnjega lastnika koštalo takole:

14 IR panelov + termostati + montaža: 6850 evrov,
Nek super toplotni premaz za stene ( kao za boljši odboj toplote ) : 1200 evrov.

Za vse imamo račune.

Paneli so leteli ven. EKOSEN pa,...
bootsy
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov