epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

lesy1 napisal/-a:še link...če se da komu ta čreva premetavathttps://www.podsvojostreho.net/forum/showthread.php?tid=70154&page=124

Ali boš ogreval 24/7 ali le občasno?Sajko993 napisal/-a:Jaz edino študiram, da ali navadna peč na drva (kamin) ali pa možnost IR seval preko centralne peči za ogrevanje delavnice.
Kvadratura delavnice 60-65m2, višina stropa 4m.
Kakšen predlog ?

Žerjavar napisal/-a:Ali boš ogreval 24/7 ali le občasno?Sajko993 napisal/-a:Jaz edino študiram, da ali navadna peč na drva (kamin) ali pa možnost IR seval preko centralne peči za ogrevanje delavnice.
Kvadratura delavnice 60-65m2, višina stropa 4m.
Kakšen predlog ?
Kakšna je toplotna izolacija delavnice (stene, okna, strop, ...)?
Ali bo karkoli investicija namenska le za delavnico? Koliko let misliš uporabljati?

SAJKO napisal/-a:Ni AB plošča 20 cm, ampak je AB plošča 13-14cm, pa stiropor 8cm s spodnje strani (strop delavnice).

Kovac93 napisal/-a:Če dejavnost ne bo zelo prašna, se klima zadovoljivo obnese. Pozimi za ogrevanje in seveda bonus hlajenje poleti...

Žerjavar napisal/-a:Precej približen energijski račun za opisano stanje delavnice.
V hujši zimi bo za ogrevanje na 18°C potrebna toplotna moč 4,7 kW. Če upoštevamo ogrevanjele 4 do 8 ur dnevno je potreben grelec vsaj 8 kW.
Meni pade na pamet toplozračni kamin, morda z dodatnim ventilatorjem, da potiska toplejši zrak pod stropom navzdol. Rabi kratek čas do začetka ogrevanja zraka. Da ne bo prepiha od ventilatorja bi vzel dva enaka ventilatorja ter ju vezal zaporedno. Dobil bi četrtinsko moč in s tem tudi bistveno manjšo hitrost zraka.
Ko boš urejal mansardo za skladišče in pisarno, priporočam dobro (15 do 20 cm) izolacijo sten in poševnine, ter posebej še izolacijo notranjih sten pisarne. S tem bo za pisarno zadoščal manjši kalorifer, skladišče pa bo dovolj toplo.

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost