STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vklop in izklop črpalke na ladomatu,regulacija

Vklop in izklop črpalke na ladomatu,regulacija

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Črpalka ladomata?

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 15.11.2011 13:03

Če hočeš da ladomat dela pravilno se mora črpalka vklopiti tam nekje pri 50°C če imaš na ladomatu 60°C vložek in mora delati stalno, istočasno pa mora biti zagotovljena prosta pot do hranilnika. Problem rata ko v peči ne gori več in prične temperatura peči padati takrat je treba črpalko izklopiti. Kdo to naredi je pa stvar nadaljne filozofije, ponavadi kurjač!Jaz imam to rešeno z dif. termostatom od Seltrona.

Čakam napad 8)

LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Črpalka ladomata?

OdgovorNapisal/-a heron » 15.11.2011 13:28

zamot1 napisal/-a:Če hočeš da ladomat dela pravilno se mora črpalka vklopiti tam nekje pri 50°C če imaš na ladomatu 60°C vložek in mora delati stalno, istočasno pa mora biti zagotovljena prosta pot do hranilnika. Problem rata ko v peči ne gori več in prične temperatura peči padati takrat je treba črpalko izklopiti. Kdo to naredi je pa stvar nadaljne filozofije, ponavadi kurjač!Jaz imam to rešeno z dif. termostatom od Seltrona.

Čakam napad 8)

LP Zamot

živjo,
kaj pa termostat dimnih plinov da izklopi črpalko po končanem gorenju,če pa temp.v kotlu raste pa vklop črpalke z kotlovnim termostatom na cca 90 stopinj.
Kateri dif.termostat imaš?

LP
brez muje se še čevelj ne obuje
heron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 15.11.2011 13:32

...zakaj napad - vsak pač ima večje ali manjše veselje do priprave drv.Jaz tega ne delam rad, zato gledam da čim manj mečem pridobljeno energijo skozi dimnik in tako krmilim črpalko glede na dimne pline, v primeru nuje pa na vodo, če pa rad pripravljaš drve in te kak meter ali dva na sezono več ne motita, potem pa pač samo na vodo... :D .

Pa LP
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CEVOVODAR » 22.11.2011 23:15

Mislim,da se pri nekaterih regulacijah črpalka na ladomatu vklopi že na 35 stopinj in poganja le primarno vodo do temperature patrone in potem proti zalogovniku.
Problem je ta , kot ga opisuje zamot1 in regulatorji vklopijo črpalko na osnovi temperature vode,izklopijo pa na osnovi temperature dimnih plinov tako,da se črpalka čimprej izklopi in ne ohlaja hranilnika ali v nedogled obrača primarni krog.
Po mojem se hranilnik lahko ohladi le do temperature patrone,ker ladomat pod to točko odpre le vejo proti povratku v kotel. Naj me kdo popravi ,če se motim.
Zanimiva je kombinacija z diferenčnim termostatom vendar ne vem natančno kaj je najbolj smiselno primerjat s kotlovno vodo?
CEVOVODAR
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 23.11.2011 5:16

CEVOVODAR napisal/-a:Mislim,da se pri nekaterih regulacijah črpalka na ladomatu vklopi že na 35 stopinj in poganja le primarno vodo do temperature patrone in potem proti zalogovniku.
Problem je ta , kot ga opisuje zamot1 in regulatorji vklopijo črpalko na osnovi temperature vode,izklopijo pa na osnovi temperature dimnih plinov tako,da se črpalka čimprej izklopi in ne ohlaja hranilnika ali v nedogled obrača primarni krog.
Po mojem se hranilnik lahko ohladi le do temperature patrone,ker ladomat pod to točko odpre le vejo proti povratku v kotel. Naj me kdo popravi ,če se motim.
Zanimiva je kombinacija z diferenčnim termostatom vendar ne vem natančno kaj je najbolj smiselno primerjat s kotlovno vodo?

Eno tipalo imam v peči, drugo takoj na povratku iz hranilnika pred tripotnim ventilom gledano v smeri proti peči, bolje pa bi bilo na spodnjem delu hranilnika
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 23.11.2011 5:16

CEVOVODAR napisal/-a:Mislim,da se pri nekaterih regulacijah črpalka na ladomatu vklopi že na 35 stopinj in poganja le primarno vodo do temperature patrone in potem proti zalogovniku.

Neki me comp zajebava, sory
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vklop in izklop črpalke na ladomatu,regulacija

OdgovorNapisal/-a Abarth1 » 4.12.2020 13:01

Pozdravljeni.

Sam imam navaden kotel na drva moči 30kw v kombinaciji s 1000l zalogovnikom in krmilnikom seltron wdc20(414b). Uporabnike, ki imajo podoben sistem bi povprašal na koliko imajo nastavljeno minimalno temperaturo kotla na trda goriva. Sam sem iz 60 stopinj povišal na 70 stopinj, saj voda po tem ko neham kuriti še vedno kroži čez zalogovnik, dokler temperatura v peči ne pade pod minimalno in izklopi črpalko.

Problem je v tem, da se po prenehanem kurjenju voda v zalogovniku ohlaja zaradi kroženja vode čez peč, dokler ta ne doseže minimalne temperature kotla.

Lp
Abarth1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.12.2020 13:28

Avtomatsko zapri dovod vode v kotel, če je v kotlu temperatura nižja od ... Hkrati pa imej na pol zaprt ventil za izhod vode iz zalogovnika v inštalacijo. Na ta način bo ob prenehanju kurjenja šlo več vode iz kotla v inštalacijo in se bo kotel hitro ohladil, potem pa zaprl.
Kar pa se tiče gornje temperature kotla pa je odvisna od kapacitete zalogovnika. Če bi ti prav prišel večji zalogovnik, da bi dalj časa ogreval brez kurjenja, mu dvigni temperaturo, ni nobena ovira na 95 do 100 °C - Vrelišče je zaradi pritiska blizu 120 °C.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 4.12.2020 17:48

Če bi tole temo, pa še kakšno drugo, prebral od začetka do konca, bi že sam našel rešitev tega problema.

Pa da še enkrat povem, vgradi termostat dimnih plinov kateri ti vklaplja črpalko ladomata.
Sam sem pri rekonstrukciji centralne kurjave dogradil zalogovnik tople vode k obstoječi ferrotermovki. Vklop črpalke ladomata sem na začetku vršil z cevnim termostatom na izhodu peči. Dogajalo se mi je popolnoma enako kot tebi. Zato sem stisnil zobe in kupil termostat dimnih plinov. Po vgraditvi le tega, se je črpalka zagnala ali ustavila takoj ko so dimni plini narasli ali padli pod nastavljeno temperaturo 110°C. Kroženje vode po prenehanju gorenja se je s tem ustavilo. Da bi pa peč zakuhala zaradi žerjavice v peči pa mislim da ni strahu, saj ko pade temperatura dimnih plinov pod 100°C, ni več veliko žerjavice v peči. Na ta način mi je delovalo dve kurilni sezoni, potem sem pa zamenjal peč za uplinjaka, ta pa že ima pamet, ki sama krmili ladomat.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Abarth1 » 4.12.2020 21:18

Hvala obema za odgovor.

Trenutno mi obtočni črpalki in mešalna ventila krmili wdc20. Kolikor razumem moram sedaj ločeno dodati termostat dimnih plinov. Bom pa povprašal na seltron, če je mogoče dodati tipalo dimnih plinov na wdc20 ter da bi kar wdc20 izklopil črpalko ko temperatura dimnih plinov pade pod nastavljeno vrednost.

Lp
Abarth1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Sebek » 5.12.2020 10:29

Ja tako je. Ladomat črpalka se mora vklopiti na podlagi temperature dimnih plinov. Dvomim pa, da lahko v krmilnik priklopiš takšno tipalo, ki bo preneslo tudi 500°C in več.

Če pa daš klasični termostat dimnih plinov, bo vse delovalo enako, le laddomat se bo vklapljal takrat ko v peči dejansko gori.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 11.12.2020 11:51

Sebek napisal/-a:Ja tako je. Ladomat črpalka se mora vklopiti na podlagi temperature dimnih plinov. Dvomim pa, da lahko v krmilnik priklopiš takšno tipalo, ki bo preneslo tudi 500°C in več.

Če pa daš klasični termostat dimnih plinov, bo vse delovalo enako, le laddomat se bo vklapljal takrat ko v peči dejansko gori.

Tako je, klasični termostat, tipalo pa kar montiraš (lotaš) na izhodno cev iz peči v dimnik. Pol pa v praksi vidiš kdaj ti vklopi/izklopi in nastaviš termostat temu primerno. Priporočam da montiraš spodaj na cev, seveda na zunanju obod.

To je najenostavnešja rešitev in preverjeno deluje
MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Abarth1 » 11.12.2020 15:38

kupil sem termostat dimnih plinov Esbe ctf 151. Tipalo bom namestil na zunanjo stran cevi dimnika. Glede vezave pa kolikor razumem shemo(v prilogi) napajanje gre na 1,2 in ozemljitev. 1 in 4 pa na obtočno črpalko.
Slika
Abarth1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Sebek » 11.12.2020 19:41

Ozemljitev je tako kot si napisal.

Fazni vodnik priklopiš na številko 1.
Potem priklopiš vodnik še na 2, ta vodnik-faza gre potem na črpalko. Na črpalki se potem tudi direkno priklopi modri vodnik ali Nulo, ter ozemljitev. Ta termostat za svoje delovanje ne potrebuje ničelnega vodnika.

Ker termostat preklaplja med 2 in 4 kontaktom, je možno, da je pravilni kontakt 4 kontakt. V glavnem pravilni je tisti kontakt na katerem bo črpalka delovala nad nastavljeno temperaturo na termostatu, ko bo cev dimnih plinov dovolj velika.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Abarth1 » 13.12.2020 15:01

Termostat dimnih plinov sem zmontiral in lepo preklaplja. Zanima me kako imate urejeno varovanje kotla pred pregrevanjem, ko v kotlu po kurjenju ostane žerjavica. Sam sem mislil, da bom na krmilniku seltron wdc20 enostavno nastavil minimalno temperaturo kotla na 90 stopinj in bi se pri tej temperaturi vklopila črpalka, ampak problem je da krmilnik krimili tudi mešalni ventil glede na nastavljeno minimalno temperaturo kotla, tako da je mešalni ventil zaprt dokler v kotlu ni 90 stopinj.

Lp
Abarth1
Pripravnik
Pripravnik

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov