STROJNISTVO.com • Poglej temo - Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Monoblok LG TČ - nastavitve v lastni režiji

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 30.11.2021 12:28

Z dograditvijo 200 lit -ali več-kretnice ni več problema zaradi zaprtja ventilov na radiatorjih in ne rabiš bypass ventila, pri meni deluje zgornji del hranilnika (cca330 lit) kot kretnica in nimam problemov z delovanjem.
Za razširitev upravljanja pa sem kontaktiral prodajalca, zastopnika za LG in čakam odgovor. Wi-fi je pa zato da se lahko hvališ v gostilni kako imaš vse pod nadzorom :lol:
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 30.11.2021 18:05

Moj odgovor glede napake ch14 se nanaša na težave, in vprašanja, ki jih navaja "sitron". V vsakem primeru je potrebno zagotoviti ustrezen pretok čez črpalko (v navodilih za montažo je predviden bypass ventil, sicer pa lahko na kakršen koli način, da ne bo javljalo napako.

zamot11:
Glede wifi povezave pa ni samo za hvaljenje pred sosedi ampak lahko s programom LG ThinQ preveriš pravilnost delovanja sistema, morebitne napake ter tudi vključiš/izključiš delovanje toplotne črpalke, nastaviš temperaturo v prostoru (npr. jo povišaš ali znižaš). Lahko tudi sprogramiraš urnik delovanja.

LG ThinQ omogoča:
• Operacijo vklop / izklop
• Izbiro načina delovanja
• Prikaže trenutno temperaturo
• Omogoča nastavitev temperature
• Načrtovanje plana vklopov / izklopov
• spremljanje energije
• Spremljanje ESS.
• Rezervacija tihega načina
• Počitniški način
• Hitro ogrevanje sanitarne vode

lg wifi modul.jpg
lg wifi modul.jpg (3.76 KiB) Videno 40132 krat

Meni pride wifi, ki je priključen na router s sim kartico prav, da črpalko lahko vključim na daljavo nekaj dni pred obiskom objekta, ker nima smisla, da ga ogrevam kadar me ni dalj časa (npr. več tednov).
Zadnjič spremenil mipax, dne 30.11.2021 18:50, skupaj popravljeno 1 krat.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 30.11.2021 18:49

OK, mene zanima statistika; energetska učinkovitoes, gibanje COP števila ??? glede na nastavljene parametre in zunanjo temperaturo, koliko defrostov in kdaj.....Če mi lahko zaupaš ali je ta modul sposoben tega prenest na telefon z to aplikacijo. Iz navodil mi še ni ratalo tega razbrat, sem v fazi raziskovanja.. Je nekaj že v osnovnem upravljalniku pa žal še ne znam nastavit ali pa še kaj manjka od hardwera- meter interface.
LP
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 30.11.2021 19:08

Kot sem lahko do sedaj ugotovil, moraš dokupiti nekakšen dodatni modul za komunikacijo med TČ in merilnikom električne moči (Watt meter), ki ga moraš tudi dodatno kupiti. Podrobnosti pa mi niso jasne.
Sam modul Meter Interface je bil pred letom in pol cca 500eur, danes sem videl celo ceno 964,80 EUR. V vsakem primeru je to preveč :cry: .
Meter interface1.jpg
Meter interface1.jpg (18.68 KiB) Videno 40129 krat

Podrobnosti in kako zadevo spojiti pa ne vem, razen, kar je v navodilu za montažo TČ.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 30.11.2021 22:23

Ja , če imaš to na vikendu in samo občasno žgeš TČ je to sigurno dobra rešitev, v moji konfiguraciji pa tega ne potrebujem in je malo brez veze dat 150€ za kabel in wi-fi modul. Bom pa še malo razmislil o nabavi tega.
LP
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mipax » 1.12.2021 9:01

Wifi je potrebno kupiti originalen (saj jaz nisem poskusil, če bi kakšen drug delal v redu), kabelček za priklop v zunanjo enoto je bil pri meni zraven, podaljševalni USB kabel pa sem kupil od drugega proizvajalca (pribižno toliko, kot sem ga potreboval)-dosti ceneje in je vse delovalo od prve.
Sem pa danes videl, da je wifi ključek v akciji € 96,62, jaz sem dal leto nazaj 120eur.

Je pa res, da če nimaš potrebe po daljinskem vklapljanju in izklapljanju, se ne izplača vlagati v wifi, ker vse in še več, lahko nastaviš ali pogledaš na kontrolerju v sobi.

Tudi mene zanima, da bi spremljal porabo in učinkovitost delovanja TČ, samo cena vmesnika je preveč zasoljena. Bi bilo potrebno najti kakšen nadomesten vmesnik. Je po mojem mnenju možno priključiti kakšen drug kontroler za komunikacijo in spremljanje porabe, samo ne vem kako in katerega. Na spletu nisem našel še ustrezne rešitve za LG TČ.

Dosti bolje imajo zadevo urejeno TČ Fujitsu Waterstage, ker uporabljajo SIEMENS regulator, katerega strokovnjaki uvrščajo na prvo mesto na področju regulacije toplotnih črpalk, morda bi se dal kako uporabiti tudi za LG.

Zaenkrat spremljam porabo ročno, si zapišem stanje električnega števca energije, ko prižgem TČ in ko jo ugasnem in nato izračunam porabo ter izkoristek glede na zunanjo temperaturo in temperaturo ogrevalne vode upoštevaje tabele izkoristkov proizajalca (COP odvisnosti od kombinacije Zunanja temperatura za določeno temperaturo vode) z uporabo excela. Izračun ni čisto točen je pa poučen. Najbolje je, da je temperatura ogrevalne vode čim nižja, na zunanjo pa itak nimamo vpliva. Zalogovnik bi mi sicer v večini primerov prišel prav, da bi segreval vodo v času, ko so zunanje temperature višje (podnevi).
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 1.12.2021 12:16

Pri Conradu dobiš "odštevalni števec", enofazni za 15 €, trifazni za 25 €, so umerjeni nimajo pa certifikata za profi uporabo. Jaz imam merilnik porabe za v vtičnico samo je vse na zgornji tokovni obremenitvi, gre samo do 16A, zaenkrat drži in se ne greje preveč ob polni obremenitvi TČ. Je tudi zvezano preko navadnih šuko vtičnic , ko treska pulim ven, tudi druge elektro naprave, zavarovanje strojeloma pa tudi plačujem. Zaenkrat je podatek o pokurjenem štromu zadovoljiv, defroste bom pa tudi še naštudiru kako jih beležit. Res je bogi softver za uporabnika, še slabši pa suport prodajalcev.
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ma3x » 1.12.2021 20:12

Je komu že uspelo v celoti razvozlati različne načine krmiljenja LG Therma V? Meni se zdi vse skupaj precej čudno in po mojem še Korejcem ni čisto jasno, kako naj bi algoritem krmilja sploh deloval. Črpalka omogoča krmiljenje po vremenski krivulji na podlagi podatkov senzorjev zunanje temperature in temperature dvižnega voda, lahko pa dodatno izbereš, da upošteva tudi senzor temperature v sobnem korektorju ali daljinskem upravljalniku.

Jasno mi je pa samo, kako naj bi delovalo vodenje na podlagi dvižnega voda in zunanje temperature, saj gre za običajno linearno funkcijo, ki je opisana tudi v navodilih za serviserje.

Sam imam sobni korektor v dnevni sobi, daljinski upravljalnik pa v kleti. V servisnem meniju je pod Seasonal auto temp možno nastavljati več parametrov, pri čemer so mi jasni zgolj Outdoor 1 Heat, Outdoor 2 Heat ter Water 1 Heat in Water 2 Heat. Poleg tega pa je v meniju možno nastaviti še parametra Air 1 Heat in Air 2 Heat. Prvi štirje parametri služijo vremenski regulaciji na podlagi zunanje temperature in temperature dvižnega voda, druga dva pa naj bi bila menda namenjena regulaciji po temperaturi notranjega zraka v prostoru pri nastavljeni zgornji in spodnji meji zunanje temperature zraka(Outdoor 1 Heat in Outdoor 2 Heat). V čem je fora, da naj bi v nastavitvah za regulacijo podal zgornjo in spodnjo mejo temperature zraka v prostoru, ki ga ogrevaš, če pa je logično, da želeno sobno temperaturo nastaviš na daljincu v osnovnem meniju? Nekje na netu sem našel formulo, po kateri krmilje izračunava ciljno sobno temperaturo avtomatsko, v servisnih nastavitvah pa sta tovarniško prednastavljeni vrednosti za Air 1 Heat 30°C in za Air 2 Heat 26°C. Kdaj sploh krmilje dejansko uporabi ti prednastavljenji vrednosti Air 1 in Air 2 Heat? Formula za izračun ciljne Air temperature, karkoli bi naj že to bilo, je enaka kot za izračun ciljne temperature dvižnega voda na podlagi izmerjene zunanje temperature zraka in nastavljenih mej Outdoor 1 in Outdoor 2 ter parametrov Water 1 in Water 2. Gre za preprosto linearno funkcijo, kjer je smerni koeficient negativen in pomeni pomik navzdol po krivulji za nek faktor; bolj kot zunanja temperatura pada, višja je temperatura dvižnega voda in obratno. Za vodo mi je torej jasno, kaj pomenita nastavitvi Water 1 in 2, ni mi pa jasno, kakšno praktično vrednost ima vodenje po parametrih Air 1 in 2. Tovarniški nastavitvi sta

* Water 1 je 35°C pri Outdoor 1 = -10°C in
* Water 2 je 28°C pri Outdoor 2 = 16°C

Kako potem deluje krmiljenje, če imaš v nastavitvah izbrano regulacijo po temperaturi dvižnega voda IN zraka? Sam imam trenutno izbrano to možnost in za ciljno temperaturo prostora imam nastavljeno 23°C. Pred tem sem imel nastavljeno 24°C, a se mi regulacija ne zdi ne vem kako natančna, ker ne opazim kakšne razlike v temperaturi prostora ne glede na to, kaj nastavim na daljincu. Tudi senzor temperature v sobnem korektorju mi zaznava ca. 1 stopinjo nižjo temperaturo od dejanske v prostoru. Zdaj sem nastavil vse tako, kot je tovarniško prednastavljeno, čeprav mislim, da bi moral imeti spodnjo mejo temperature dvižnega voda nižjo kot 28 stopinj pri zunanji temperaturi 16°C. Testiral bom, kako bo zadeva delovala, a vseeno ne razumem niti pod razno po kakšnem algoritmu zares deluje krmiljenje po temperaturi zraka in vode. Po mojih izkušnjah se mi zdi, da krmilje v praksi upošteva samo nastavitve temperature dvižnega voda v servisnem meniju, parametra za zrak sta dejansko tam za okras, kakor tudi nastavitev sobne temperature na daljincu nima nekega omembe vrednega vpliva na delovanje regulacije.
Zadnjič spremenil ma3x, dne 2.12.2021 10:15, skupaj popravljeno 1 krat.
ma3x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 2.12.2021 8:05

Pri meni TČ dela kot STČ, namesto bojlerja je hranilnik (1000lit), cca 330 lit zgornji del v katerem TČ vzdržuje remp 40°C +-3 °C histereza,, ogrevanje pa mi vodi Seltron starejša verzija po vremensko vodeni krivulji z mešalnim ogrevalnim krogom z radiatorji že 15 let. Dela po pričakovanju.
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ma3x » 2.12.2021 11:06

Zamot1, kolikor razumem, ti sploh ne uporabljaš vgrajene regulacije, temveč za svojo neobičajno zasnovo ogrevalnega sistema uporabljaš Seltronovo krmilje.

Sicer sem pa zdaj nekoliko premislil vse skupaj in mislim, da mi je vsaj okvirno jasno, kako naj bi avtomatska regulacija na tej TČ delovala. V načinu AI se ravna samo po nastavljenih parametrih v servisnem meniju. Najprej upošteva, ali imaš tam nastavljeno ogrevanje, hlajenje ali oboje. Potem pa menda na podlagi parametrov v Seasonal auto temp izračuna točki na dveh krivuljah, eni za ciljno temperaturo zraka v prostoru in drugi za ciljno temperaturo dvižnega voda. Nato naj bi vzdrževala temperaturo dvižnega voda s histerezo npr. +/- 2°C in obenem upoštevala še na enak način izračunano ciljno temperaturo prostora. Če temperatura dvižnega voda preseže histerezo, a izračunana ciljna temperatura notranjega zraka obenem ne dosega spodnje meje histereze, TČ ne bo izklopila kompresorja, temveč ga bo pustila delovati, dokler ne bo izpolnjen tudi pogoj sobne temperature. To je teorija, v praksi pa vsaj pri meni to ne deluje najbolje. Prva težava je že za eno stopinjo prenizko izmerjena temperatura na sobnem korektorju. Prav tako pa se mi zdi, da se občasno kompresor na TČ "pozabi" vključiti, čeprav je temperatura v prostoru že padla precej pod nastavljeno. Ko pa vse deluje, kot bi moralo, zna temperatura v prostoru kljub temu nihati tudi za več kot 0,5°C. Te ugotovitve veljajo ne glede na to, ali uporabljam povsem avtomatski AI način ali pa ročno izberem način Heat ter nastavim ciljno temperaturo.

Po mojem je za kakršno koli čim učinkovitejše delovanje smiselno najprej izbrati, da TČ deluje po vremenski krivulji le na podlagi temperature dvižnega voda. Ko ugotoviš primerno spodnjo in zgornjo mejo temperature dvižnega voda, šele dodatno vključiš upoštevanje sobnega korektorja.
ma3x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 2.12.2021 11:54

Ja, ker imam v sistemu vključeno še delujočo peč za pelete. Seltronovo regulacijo nič ne "zanima" kdo greje vodo v hranilniku, važno je da je v njem voda ogreta tam do 40°C ali več kar potrebuje moja hiša za kritje toplotnih izgub v vseh vremenskih pogojih, v hujšem dolgotrajnem mrazu bo pa peletna peč držala malo višjo temperaturo vode v hranilniku tam okoli 55°C kar bo vrh glave.
Na sobnem termostatu ki je vezan na Seltrona v kotlovnici nastavljam željeno tempereturo prostorov. in dela po vremensko vodeni krivulji. Enostavna rešitev brez poševnooke težko razumljive logike, domača kmečka prevladuje in je vsaj z moje strani obvladljiva. :D
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ma3x » 2.12.2021 14:00

Jaz se bom pa celo ogrevalno sezono igral z nastavitvami te TČ. :lol: Zdaj sem nastavil parametre krivulje tako:

* Outdoor 1 = -10°C (tovarniška nastavitev)
* Outdoor 2 = 16°C (tovarniška nastavitev)
* Water 1, Heat = 35°C (tovarniška nastavitev)
* Water 2, Heat = 26°C (nastavitev monterja TČ)
* Air 1, Heat = 26°C (moja nastavitev)
* Air 2, Heat = 24°C (moja nastavitev)

Trenutno testiram opcijo Heat z nastavljeno ciljno temperaturo dnevne sobe 23°C. Parameter Water 2 Heat sem znižal na 26°C, ker bi bilo po mojem na tovarniških 28°C ob višjih zunanjih temperaturah v bajti dejansko prevroče. Me prav zanima, kako bo delovala TČ s temi nastavitvami.
ma3x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zamot11 » 2.12.2021 16:21

Jaz imam na seltronu samo en preklopnik in če ne doseže nastavljene temp. prostorov povečam za eno stopnjo (obratno če je prevelika temp. prostorov zmanjšam) in počakam vsaj en da ali dva pred ponovno nastavitvijo, se nekako ujame in dela že 15 let. Mora pa biti malo temp zaloge v hranilniku za povečanje DV ob hudem mrazu za kar poskrbi avtomatika peči na pelete. Bom videl do kje bo z TČ DV dovolj 40°C in bo TČ premalo? Upam da mi to uspe to kurilno sezono. Imam dve toni viška peletov in jih bom skuril po tem se bom pa spet malo zezal z nastavitvami. TČ-jka bo pa malo v mirovanju razen če ne bo kakšne večje otoplitve potem pa "gas mici" ponovno z TČ. :)
zamot11
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ma3x » 2.12.2021 18:17

Jaz sem bolj nestrpen kot ti in prehitro delam popravke ali "pokvarke". :lol: Vseeno počasi dobivam občutek za to poševnooko krmilje in do konca sezone bom menda že nastavil dosti blizu optimuma. :wink:
ma3x
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 2.12.2021 21:15

matriks:
s "toploto" gre lepo počasi v rokavicah, kot z miš..., na hitro se lovi samo muhe...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov