Napisal/-a ma3x » 1.12.2021 20:12
Je komu že uspelo v celoti razvozlati različne načine krmiljenja LG Therma V? Meni se zdi vse skupaj precej čudno in po mojem še Korejcem ni čisto jasno, kako naj bi algoritem krmilja sploh deloval. Črpalka omogoča krmiljenje po vremenski krivulji na podlagi podatkov senzorjev zunanje temperature in temperature dvižnega voda, lahko pa dodatno izbereš, da upošteva tudi senzor temperature v sobnem korektorju ali daljinskem upravljalniku.
Jasno mi je pa samo, kako naj bi delovalo vodenje na podlagi dvižnega voda in zunanje temperature, saj gre za običajno linearno funkcijo, ki je opisana tudi v navodilih za serviserje.
Sam imam sobni korektor v dnevni sobi, daljinski upravljalnik pa v kleti. V servisnem meniju je pod Seasonal auto temp možno nastavljati več parametrov, pri čemer so mi jasni zgolj Outdoor 1 Heat, Outdoor 2 Heat ter Water 1 Heat in Water 2 Heat. Poleg tega pa je v meniju možno nastaviti še parametra Air 1 Heat in Air 2 Heat. Prvi štirje parametri služijo vremenski regulaciji na podlagi zunanje temperature in temperature dvižnega voda, druga dva pa naj bi bila menda namenjena regulaciji po temperaturi notranjega zraka v prostoru pri nastavljeni zgornji in spodnji meji zunanje temperature zraka(Outdoor 1 Heat in Outdoor 2 Heat). V čem je fora, da naj bi v nastavitvah za regulacijo podal zgornjo in spodnjo mejo temperature zraka v prostoru, ki ga ogrevaš, če pa je logično, da želeno sobno temperaturo nastaviš na daljincu v osnovnem meniju? Nekje na netu sem našel formulo, po kateri krmilje izračunava ciljno sobno temperaturo avtomatsko, v servisnih nastavitvah pa sta tovarniško prednastavljeni vrednosti za Air 1 Heat 30°C in za Air 2 Heat 26°C. Kdaj sploh krmilje dejansko uporabi ti prednastavljenji vrednosti Air 1 in Air 2 Heat? Formula za izračun ciljne Air temperature, karkoli bi naj že to bilo, je enaka kot za izračun ciljne temperature dvižnega voda na podlagi izmerjene zunanje temperature zraka in nastavljenih mej Outdoor 1 in Outdoor 2 ter parametrov Water 1 in Water 2. Gre za preprosto linearno funkcijo, kjer je smerni koeficient negativen in pomeni pomik navzdol po krivulji za nek faktor; bolj kot zunanja temperatura pada, višja je temperatura dvižnega voda in obratno. Za vodo mi je torej jasno, kaj pomenita nastavitvi Water 1 in 2, ni mi pa jasno, kakšno praktično vrednost ima vodenje po parametrih Air 1 in 2. Tovarniški nastavitvi sta
* Water 1 je 35°C pri Outdoor 1 = -10°C in
* Water 2 je 28°C pri Outdoor 2 = 16°C
Kako potem deluje krmiljenje, če imaš v nastavitvah izbrano regulacijo po temperaturi dvižnega voda IN zraka? Sam imam trenutno izbrano to možnost in za ciljno temperaturo prostora imam nastavljeno 23°C. Pred tem sem imel nastavljeno 24°C, a se mi regulacija ne zdi ne vem kako natančna, ker ne opazim kakšne razlike v temperaturi prostora ne glede na to, kaj nastavim na daljincu. Tudi senzor temperature v sobnem korektorju mi zaznava ca. 1 stopinjo nižjo temperaturo od dejanske v prostoru. Zdaj sem nastavil vse tako, kot je tovarniško prednastavljeno, čeprav mislim, da bi moral imeti spodnjo mejo temperature dvižnega voda nižjo kot 28 stopinj pri zunanji temperaturi 16°C. Testiral bom, kako bo zadeva delovala, a vseeno ne razumem niti pod razno po kakšnem algoritmu zares deluje krmiljenje po temperaturi zraka in vode. Po mojih izkušnjah se mi zdi, da krmilje v praksi upošteva samo nastavitve temperature dvižnega voda v servisnem meniju, parametra za zrak sta dejansko tam za okras, kakor tudi nastavitev sobne temperature na daljincu nima nekega omembe vrednega vpliva na delovanje regulacije.
Zadnjič spremenil
ma3x, dne 2.12.2021 10:15, skupaj popravljeno 1 krat.