Napisal/-a Oldi » 13.7.2010 9:58
Izračunal sem energetsko porabo za primer 90% vlažnega zunanjega zraka na 32°C, ki bi ga ohladil na 12°C, kar bi mu dovolj znižalo vlago, da bi segret na 24°C imel le še 50% vlage in to pri pretoku zraka 30m^3/h. Pride mi 200W za ohlajanje zraka (100W bo itak prispeval zemeljski kolektor) in 400W za kondenzacijo vlage, torej 500W. Ker so to precej ekstremni pogoji in ker imajo prostori veliko sposobnost akumulacije vlage, bi tudi pol manj opravilo koristno delo.
Skratka predelava hladilnika s 130W kompresorjem (mislim, da so taki v dandanašnjih hladilnikih) bi bila pravšnja stvar.
Enostavnejša pa bi bila uporaba razvlažilca, bo treba malo raziskati trg in najti kaj kar bi se dalo integrirati v prezračevanje.
Mi je kasneje padlo na um, da obstajajo kompresorski razvlažilci in Delonghijev DES12 bo danes ali jutri pri meni. Najprej bom probal kar z njim premikajoč ga po prostorih, ampak ne verjamem, da bo kaj dosti uspeha, prezračevanje mi namreč menjava zrak v hiši na cca 3 do 5h, zato verjetno brez umestitve razvlaževalca v sistem prezračevanja ne bo šlo. Bom videl kako se ga bo dalo vgraditi. Ideja je, da ga hladi izhodni zrak, druga možnost pa je hlajenje s pomočjo zemeljskega kolektorja, ki pa bo verjetno preslaboten za cca 600W moči.