Izolacija od znotraj
Moderator: -M-
68 prispevkov
• Stran 1 od 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Izolacija od znotraj
Ob prvem postu vas vse lepo pozdravljam.
Vprasal bi, kaj si mislite o oblaganju sten s stiroporom od znotraj.
Imam namrec obnovljeno starejso hiso in sem preprican da nekaj ne stima z izolacijo. Od zunaj je nova fasada, tako da s te strani nimam kaj. Nova je tudi streha, kaj pa je med knaufom in stenami-streho ba bog si ga vedi.
Tako mi je prislo na misel, da bi stene od znotraj oblozil s stiroporom. Je to smiselno?
Vprasal bi, kaj si mislite o oblaganju sten s stiroporom od znotraj.
Imam namrec obnovljeno starejso hiso in sem preprican da nekaj ne stima z izolacijo. Od zunaj je nova fasada, tako da s te strani nimam kaj. Nova je tudi streha, kaj pa je med knaufom in stenami-streho ba bog si ga vedi.
Tako mi je prislo na misel, da bi stene od znotraj oblozil s stiroporom. Je to smiselno?
- Errett Lobban
- Novinec

Obstojajo neka univerzalna pravila, kako si morajo slediti plasti zunanjega ovoja hiše, da ne pride do tvorjenja kondenza v notranjosti tega ovoja (običajno v izolaciji). Tvoja namera dodajanja toplotne izolacije na topli strani običajno pelje v nezadovoljstvo (kondenz, plesen). Povej vse plasti (debelina, materjal) obstoječega stanja in kaj bi dodal. S temi podatki je možen izračun možnosti nastajanja kondenza.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
- Žerjavar
- Strokovnjak

Ja saj se mi je zdelo, da ne bo slo tko enostavno. Problem je, da je bila hisa obnovljena ze pred mano in tako nimam pojma kaksne so plasti in materiali. Tole s stiroporjem sem si izmislil, da bi nekako zadrzal toploto v prostorih. Ce odprem ventile radiatorjev se prostori ze segrjejo ampak se ob zaprtju ohladijo v tako kratkem casu, da je vsakomur jasno, da je nekaj narobe.
- Errett Lobban
- Novinec

To še ne pomeni, da je nekaj narobe. To le pove, da ima prostor zelo malo akumulacije toplotne energije. Če je večina zunanjega ovoja delana z leseno ali pločevinasto konstrukcijo, vmes stekleno volno in znotraj le gips ploščo, je to praktično brez akumulacije toplote.Ce odprem ventile radiatorjev se prostori ze segrjejo ampak se ob zaprtju ohladijo v tako kratkem casu, da je vsakomur jasno, da je nekaj narobe.
Za oceno kvalitete toplotne izolacije je bolj merodajno, koliko toplote potrošiš glede na velikost hiše.
To je sprejemljivo, če je stirodurja malo (2 do 3 cm) in pred ogrevalno sezono pride na ploščo toplotna izolacija. S tem si olajša delo pri končni obdelavi stropa. Če pa na ploščo nisi dal izolacije, pa si si sam kriv za kondenz v stirodurju, saj ti je povedal, da gor pride izolacija.Zdaj že vsi ki fršolajo betosko plato namečejo stirudur in e potem ulijejo beton...
- Žerjavar
- Strokovnjak

Ja Zerjavar, nekaj takega bo kot si napisal. V pritlicju so sicer stene debele 80cm in brez knaufa ampak tu ni problematicno. V mansardi pa je po stropu knauf, streha pa plocevinasta z izolacijo (Trimo, se mi zdi). Kako pa je z izolacijo vmes pa ali je kaj ali pa tudi ne in ce, koliko. Obcutek imam, da mi prev cez strop uhaja vsa toplota. Zato sem tudi razmisljal, da bi z necim oblozil.
- Errett Lobban
- Novinec

Lahko primerjalno izmeriš temperaturo površine masivne stene čim višje ter gips stropa, na medsebojni razdalji do 1 m in po možnosti na isti višini (poševni strop in čelna stena). Bunko termometra pritisni na steno in termometer prekrij (ovij) s kako tkanino, da nanj ne bo vplivala temperatura zraka. Bolje kot je ovoj toplotno izoliran, višja je površinska temperatura. Če je tako kot praviš, bi moralo biti vsaj kako stopinjo ali več razlike. Bolj točno bo, če ti kdo izmeri (fotografira) z infra kamero.Obcutek imam, da mi prev cez strop uhaja vsa toplota
- Žerjavar
- Strokovnjak

Hvala Zerjavar za nasvet, sam se tega nebi spomnil nikdar!! Evo izmerjeno. Meril sem sicer s Voltcraftovim IR termometrom (tista pistolca iz Conrada) ampak ce petkrat pokaze isto, bi ze znalo bit res.
Torej! Iz knaufa so v mansardi stropi, posevni del stropa ter tista najnizja stena. Ostale stene so klasicne. Razlika med navadno steno in knaufom je 3 stopinje in to po vsem delu knaufa. Na pokoncni steni, tisti tanizki je na spodnjem delu se pol centimetrska spranja med knaufom in parketom, kar pomeni da je bil knauf dodan naknadno. Skratka cel cirkus.
Torej! Iz knaufa so v mansardi stropi, posevni del stropa ter tista najnizja stena. Ostale stene so klasicne. Razlika med navadno steno in knaufom je 3 stopinje in to po vsem delu knaufa. Na pokoncni steni, tisti tanizki je na spodnjem delu se pol centimetrska spranja med knaufom in parketom, kar pomeni da je bil knauf dodan naknadno. Skratka cel cirkus.
- Errett Lobban
- Novinec

Žerjavar napisal/-a:To je sprejemljivo, če je stirodurja malo (2 do 3 cm) in pred ogrevalno sezono pride na ploščo toplotna izolacija. S tem si olajša delo pri končni obdelavi stropa. Če pa na ploščo nisi dal izolacije, pa si si sam kriv za kondenz v stirodurju, saj ti je povedal, da gor pride izolacija.Zdaj že vsi ki fršolajo betosko plato namečejo stirudur in e potem ulijejo beton...
Sem napisal da je pod ploščo. Izolacija namreč.
- suzica
- Strokovnjak

Ne bova se lovila, ali nad ali pod ploščo.Sem napisal da je pod ploščo. Izolacija namreč
Vsaka izolacija na topli strani masivnega zidu je potencialna nevarnost kondenza. Če na hladni strani zidu ni toplotne izolacije, bo v izolaciji na topli strani kondenz skoraj zagotovo. Obstoja nekaj prijemov, da se temu izogneš.
!!! Ali to pomeni, da je na gips plošči bolj hladno? V tem primeru bi ti priporočal, da pobereš gips plošče dol, nafilaš primerno količino steklene volne ter pz in gips.Razlika med navadno steno in knaufom je 3 stopinje in to po vsem delu knaufa.
Zadnjič spremenil Žerjavar, dne 25.12.2012 21:08, skupaj popravljeno 1 krat.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Če mi ne prilepiš dveh mojih nasprotnih trditev v smislu te teme, bom to smatral za veliko žalitev.že spreminjaš svoje trditve
. Naj to potrdi nekdo, ki na hladni strani betonske plošče nima toplotne izolacije in je pogledal pod stirodur ter se prepričal, da po več kot 3 letih še ni plesni.že zatrjevali uporabniki stirudurja pod stropom da se jim v desetih letih ni nabralo nič kondenza.
- Žerjavar
- Strokovnjak

68 prispevkov
• Stran 1 od 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov