Naj še jaz napišem porabo za sezono 18/19.
Kotel Centrometal pelet set 25kw letos bo tretja kurilna sezona.Pri zagonu je bil kotel nastavljen na tovarniške nastavitve in dela ok.Sprobal sem pa tri vrste pelet smreka A1.
2 etaži po 120m2(2 družini),nova okna, izolacija 5cm kombi plošče,z sanitarno vodo pozimi(poleti san. grejem z top.črpalko),termostat na 23st.
5500kg A1 Avstrijskih peletov čista smreka.
Pred peleti sem porabil najmanj 3500l olja, z sananitarno vodo celo sezono.
Lanska cena z prevozom 300eur/tona.Letos sem jih našel po 275eur/tona z prevozom.
Peč spucam in napolnim zalogovnik vsako nedeljo. Z sesalcem(ciklonom) posesam peč z pepelnikom vred in nasujem pelete, vse skupaj imam dela 15 do 20 min s tem ,da moram pelete pripeljati z šajtrgo cca 10metrov.Na rešetki in gorilcu je za pol kavne žličke žlindre v obliki majhnih kroglic,v glavnem skoraj nič.Z Avstrijskimi peleti boš ponoči spal z Bosanskimi z enako oznako boš pa pucal žlindro in praznil pepel pa preklinjal .Ja so pa poceni.
Naj še omenim,da mi je letos zmanjkalo pelet,ker se je sezona podaljšala za več kot en mesec in sem šel v Bau bau po dodatne pelete.A1 kvaliteto(firme ne bom omenjal) so imeli po cca.270 eur za celo paleto.Pelet so odlični samo škoda ,da so imeli akcijo pozno ,marca se mi zdi.
Kot kaže bom imel investicijo za komplet novo kurilnico + top. črpalko povrnjeno ob koncu prihajajoče sezone.

.