STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava go-karta

Izdelava go-karta

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Izdelava go-karta

OdgovorNapisal/-a X-S!D3 » 24.6.2006 22:25

Če sem zgrešil kategorijo na forumu prosim prestavite, ker nism vedel kam dat, pa se mi je tukaj zdelo najbolj primerno.

No pa gremo k stvari, začele so se počitnce in je cajt(ki ga je tko al tko vedno premal), neki je treba počet in ker se zlo rd furam z go-carti sm dubu idejo da bi naredu en homemade go-cart. Doma mam eno ful staro kosilnco (prastaro), vendar kokr vem še vedno laufa (vsaj nazadne je, bom šou še mal pogledat) in bi lohk dol uzeu motor in če je še kej uporabnega. Mam tud en starejši kolo, ki je malo pokvarjen (od zadnjega hujšega padca ni bil več v uporabi), pa tud kšne cevi in to bi se dal dobit za okvir.
Zdej pa bi prosu za vaše ideje kako se zadeve lotit,
-najprej je treba nekak zrihtat okvir, če ma kdo kšne načrte, ideje kako sešvasat al pa uzet kej druzga za osnovo (mogoče tud kšn spodn del trgovinskega vozička)
-če se da kje dobit, ozeroma če ma kdo načrte od tapravih gokartov, če lohk prosm posta al pa da mi pošle, da mal vidm kok je to dolgo, širok in vse te mere, razdalje, da vidm mal kašno bi nardil osnovo za frame.
-potem je nekak treba zrihtat kolesa, ozeroma najprej osi, ozeroma kej tazga:
Slika
kako bi izvedel, kaj predlagate, kako najbolj enostavno to rešt, pa še kako bi to pol uzad zrihtu in kje dobit čimbolj primerna kolesa?
-zdej ena od zadev je tudi krmiljenje, zelo zanimiv in dokaj enostaven način mi izgleda tale:
Slika Slika
, da bi na okvir pritrdiu headtube od starega kolesa z krmilnim ležajem in nakoncu namonteral eno ploščico na katero bi prišraufal tiste dve "cevi"/palci, ki bi premikale kolesa (več se vidi na slikcah), pol bi pa na vrhu namonteru en daljšo štango in nakoncu volan, še en zlo zanimiv način zavijanja, k bi lohk meu volan pod manšim kotom in sicer kot ma tale kart:
Slika
,mogoče mau bl zakompliceran za narest al pa konc koncu niti ne, pa še če slučajno kdo ve kje pr ns dobit kej podobnga in kok stane:
Slika, ter vprašanje, kej bi dobil primeren volan in če ma kdo kšno boljšo idejo????
-nekam je potrebno namestiti motor, kje bi bilo najprimernejšo mesto in kako zrihtat prenose na gume ozeroma os, kako je s tem glede na to, da je motor na kosilnci, se vrjetn vrti uspodi pravoktno na os če bi ga normalno gor postavu, a ga lohk na stran obrnm(na bok) in dam tank posebi, ter kakšno prestavno rezmerje dt???
-kako zrihtat motor, da bo laufal ko gas spostiš u prazno ubistvu in bo kart prmer, vendar bo mašina laufala, ko pa stinseš na gas pa se bo peljal(še najboljš da odvisno kok gasa daš tok gre, upam da bo s tem motorjem sploh kej šlo)?
-kako rešit problem z zaviranjem, kako narest zavorni sistem, mogoče bi lohk spet kej od bajka uporabl al pa kej druzga?
-izdelat ozeroma dobit bi bilo potrebno tudi pedalke za gas in bremzo, zanimiva zadeva je tole:
Slika
, vendar mi ni čist jasno kako se zadeve lotit, čeprav gre v primeru na sliki za električni kart in bi blo pri meni treba zrihtat z zajlo
-nekje je treba tud sedet, zato bi mogu nekje dobit kšn zic al pa neki narest, kaj bi blo najbl primern, lohk bi tud poisku kšn str stol in ga mal predelu ter pridtrdiu, če ma kdo kšn načrt ozeroma kako bi to prtrdiu?
-sm še kej pozabu, je treba še kej zrihtat, kr povejte?!?

se opravičujm k sm postavu tok vprašanj ozeroma tok napisu, sej bo vsak kšno idejo dau (upam) in upam da bo ta projekt uspel, če se še kej spomn bom napisu pol bom pa še sliku uno kosilnco ozeroma motor pa to, da vidmo če sploh bo kej iz tega. Pa zdej so nekje še kosovni, se mogoče mimgrede še kej uporabnega tm na hitrco najde :evil:.

LP Jan
X-S!D3
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zakl » 25.6.2006 9:17

Ce se stvari ne lotis profesionalno se je sploh ne loti, kajti to je zelo velik financni zalogaj. Sam sem se ga tudi lotil, skoraj obupal, pa je vendarle uspel. Sliko lako vidis v eni drugi rubriki od gokartov. Motor honda cbr 600.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a X-S!D3 » 25.6.2006 9:41

Jaz sem mislil na neko cenejšo zadevo, da bi čim več stvari našel doma in doma sestavil, za kaj zanimivega delat med počitnicami.
X-S!D3
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a X-S!D3 » 25.6.2006 10:14

A kdo ve kje bi se dobil kakšen lahki diferencial avtomobila ali pa kakšne večje kosilnice, da bi lahko motor gor spravil tako:
Slika
s tem, da bi med mašino in diferencialom dal dva zobnika in verigo od kolesa?
Drugače pa, a lahko motor kar obrnem na bok in pa pol ko bo to rešeno, kam pogon, če ni diferenciala a sam na eno gumo ali na obe?
X-S!D3
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a X-S!D3 » 25.6.2006 15:51

Evo zdaj sem narisal en načrt za začetek, malo sem si pogledal ene strani ko so bile objavljene na forumu, pa sem tam vun vzel en osnutek in po tistih merah narisal:
Slika
Jaz sem sicer spremenil, da je motor odzadaj in je sedež na sredini gokarta (levo/desno), ostalo okoli za zaščito bom še naredu, za zadnjo os pa bi jaz kar vzel dva pesta od kolesa in nekako pritrdil na levo, enega pa na desno, not bi bla pa os, ki bi jo pol poganjal. Zdaj če bi mi uspelo dobit tapravi diferencial, kako je z zavoro, a je vredu če je samo na eni strani diferanciala, a bo vredu zaviralo in pa če sploh lahko montiram motor nad os?
X-S!D3
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a X-S!D3 » 25.6.2006 16:09

Aja pa še to, a ima kdo idejo kako zrihtat mašino da bo pravilno laufala, glede na to da je zdej na kosilnici, ker more če spustiš gas bit gokart primer ampak mašina more laufat, ko daš pa gas se pa more peljati???
Glede teh zaščit okol, bi jaz naredu sam nastavke pol bi pa dilo gor našraufu pa jo prebarvu pa to (bom še pol dal slike), ker če se kaj poškoduje dilo odšraufaš pa novo gor.
X-S!D3
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a aaron007 » 26.6.2006 5:25

Ne vem če bo ta motor ki ga imaš primeren za to.Problem bo najbrž v sklopki.Nekatere kosilnice imajo sklopko narejeno tako da napenjajo oz popuščajo jermen.Bolj bi bil primeren kak motor od mopeda.Mislim pa da ta hobi ne bo poceni.
Veliko sreče !

LP!
aaron007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a X-S!D3 » 26.6.2006 7:09

Bomo vidl, najprej morm najdt CrMo cevi, da vidm kok to pride, motor pa bom najbrž dou pol Tomos Automatic, sm že neki sprašvou v eni drugi temi.
X-S!D3
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gregec » 26.6.2006 8:08

CrMo pozabi, za tvoj projekt bo zadosti 3/4 cole crna cev.
Povprasaj v merkurju recimo. Imas kosilnico z pogonom ali brez? Ce je brez potrebujes se sklopko, ce je s pogonom pa niti ne vem kaksen je in ali je uporaben za tvojo aplikacijo. Vem pa, da so vertikalni motorji izziv za izkusene mojstre, ki tocno vedo kaj jih caka. Poceni res ne bo, predelati ali izdelati bos moral vsak del. Veliko jih moras ulezajiti, ce pogledas malo, imas min 8 lezajev.
Dva zadaj na osi, dva v vsaki sprednji roki, dva pri volanu. In zadeva se ni na kolesih. Najti strugarja za tak hudic je pa drug problem.
lp
gregec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a X-S!D3 » 26.6.2006 9:47

No kul, pol bom pa kr navadne cevi, drgač pa kakšen je to matarjal te črne cevi (pa še kok je že 3/4 cole v cm, rabm za načrt).
Za ležaje, uzadi za os bom probu nekak pesta od kolesa zrihtat, za volan bi probu kr krmilni ležaj od kolesa ozeroma pomoje najbolš uporabt kr ceu headtube za zgori, za roke ozeroma krmilni sistem pa nevem, bi mogu si tole mau pogledat kako pa kaj, mogoče pridej v upoštev kšni ležaji od starih rolarjev.
Za motor bom pogledu za kšnga pocen Tomosa Automatica in bi probu mašino z nosilci pa še bremze dol uzet, edin nekak bi mgou auspuh zvit da bi pol pršou čez širino gokarta, sam nevem kako bi to naredu? Pa še a se da dobit zobnike take, da bi pasal z verigo in tem sistemom od Automatica, kšne manjše, a obstaja na 8 zobov(rabu bi obseg gume od Automatica da bi zračunu kakšno prestavno razmerje se rab za gokart?)? A pol se ne rab diferenciala za furat?
X-S!D3
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gregec » 26.6.2006 10:16

pravi gokart nima diferencjala, ampak direktno gnano os. seveda dobis v trgovinah zobnike, ki jih kombiniras z tem motorjem. na 8 zobov ga ni, tudi ce bi bil, bi bil obseg premajhen za lepo tecenje verige. poglej zasebna sporocila.
lp
gregec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aaron007 » 26.6.2006 10:22

3/4" je dobrid 19 mm,oz. 1.9 cm.Črna cev je navadno jeklo ki ga jahko kupiš v merkurju.Ta material ti svetujem tudi jaz ker je vsaka CrMo cev predraga za kak eksperiment za katerega niti ne veš kako bo na koncu.Izpuh boš najlažje zakrivil da ga prej segreješ avtogeno.Da se cev ne bi preveč deformirala jo napolniš z mivko(suho!!!),segreješ in zakriviš.Za tvoj projekt ti tudi jaz priporočam dobrega strugarja.Upam da si načrte rišeš v kakem autoCAD-u ali v čem podobnem da ti bo vse lažje določit zaradi merila...

Obilo ustvarjalnosti...

LP!
aaron007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.6.2006 11:30

cev 3/4ˇ ima notranji premer cca 20mm zunanji pa 26.9,
da ne bo nesporazumov

lp vili
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aaron007 » 26.6.2006 11:55

a ni blo vpr.kok je 3/4" v cm?Če gre za cev pa še debelina,ki je odvisna od tipa cevi.

LP Vili!
aaron007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tu480 » 26.6.2006 12:19

Prva napaka ki si jih naredil je zgrešen krmilni mehanizem. Z tako postavitvijo krmilnih ročic ne boš naredil niti enega zavoja.
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov