STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nesmiselne "Varnosti"

Nesmiselne "Varnosti"

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

Nesmiselne "Varnosti"

OdgovorNapisal/-a ivans » 19.3.2021 20:33

Na majhnih ročnih orodjih kot so brusilke, vrtalni strojčki, motorne žage ....itd se vgrajujejo poleg stikala za vklop še dodatni gumbi, ščitniki ...itd. Vsa ta kramarija naj bi služila "dodatni varnosti". V resnici pa samo otežuje delo s temi strojčki.

Popolnoma enako nesmiselno "varnostno" kramarijo vgrajujejo proizvajalci v kuhinjske aparate:
- pečica pod štedilnikom ima še dodatno fizično zaskočko, ki ne dovoli odpiranja vratc. Sem jo odmontiral in vrgel v koš!!!
- Vklopim pomivalni stroj - in ne začne takoj delovati. Ima čas zakasnitve. Kako povečuje "varnost" ta čas zakasnitve mi tudi ni jasno.
- Enak čas zakasnitve imata vgrajen pomivalni in pralni stroj. S tem, da je ta čas zakasnitve pri pralnem stroju vgrajen tudi pri odpiranju vratc, ko stroj konča z delom!

Pred 20 ali 30 leti vse te "varnostne" kramarije nismo poznali in je vse skupaj ravno tako lepo delovalo.

Zanima me, kaj vi mislite o teh dodatnih "varnostih".
Morda je kdo na forumu iz Gorenja pa bo pojasnil, kaj so hoteli doseči s tem časom zakasnitve.

Prilagam še dve sliki za bolje razumevanje.

Lep pozdrav,
Ivan
Priponke
Zaga.jpg
Zaga.jpg (616.84 KiB) Videno 18446 krat
Brusilka.jpg
Brusilka.jpg (786.72 KiB) Videno 18446 krat
ivans
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Nesmiselne "Varnosti"

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 19.3.2021 22:19

No sam nisem iz gorenja, delam pa na modernizaciji nekaterih njihovih strojev (varnost).

Vsaka dodatna varnost "otežuje" operacije... Včasih je pač bil delavec kriv, če je potisnil roko v prešo sedaj je pa firma, zato varnost...

Res je da s tem povečaš stroške za 100% in zmogljivost stroja zmanjšaš za 30% ampak si pa krit (recimo) za kar nekaj kazenskihj primerov...

Je pa tako, da če se delavec hoče poškodovati se lahko, lahko prepleza ograjo, lahko prelisiči varnostna vrata... vse je mogoče, na varnosti pač nemoreš narediti space shutla,ker to bi podražilo stroje še za dodatnih 100-200% efektivno uporabo pa zmanjšalo še za dodatnih 20%.

p.s. vse moje vrednosti so zgolj ocenjene...

Doma ko kaj naredim pač nimam zavarovano, ampak to je pač moj osebni riziko, večje firme se pa želijo čimboj zaščititi, ter biti pokrite v primeru slučaja nezgode....

P.s. za pralni stroj oz. pomivalni stroj pa predvidevam da je ta čas zato, če se uporabnik slučajno spolne, u jebemti mam še ene gate ki bi jih želel not vržt. To seveda med delovanjem ni mogoče (poln boben vode)...

No pa lepo diskusijo še naprej ;)

p.s. glede na tovje slike (nisem strokkovnjak ne teh temah) predvidevam, da kar koli se ti zgodi okol nezgod (upam da nikoli) boš pač sam kriv, saj nobeno posredovanje v izdelek ni dovoljeno...
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a reber » 20.3.2021 2:27

Res je, pogosto so varnostni mehanizmi na ročnem orodju samo za zgago, da otežujejo delo... ampak mogoče preprečijo kakšno nezgodo, po drugi strani pa prav te zaščite lahko v zelo redkih primerih povzročijo nezgodo.

Pri gospodinjskih aparatih mogoče res nekoliko komplicirajo, ampak večinoma to ni moteče.

Če bi živel v Ameriki, bi verjetno razumel, zakaj vse te zaščite, prav gotovo pa bi bil presenečen nad navodili, kaj vse piše, si ne bi mislil da obstajajo tako neumni primeri in še vedno kakšnega zgrešijo.

Varnost je pomembna in nobena zaščita 100% ne prepreči nesreče, se je pa možno približati visokemu odstotku brez poškodb.

Žal sem na lastni koži občutil primankljaj varnostnega mehanizma in seveda je bila za nezgodo kriva lastna nepazljivost ali verjetno raztresenost, preprosto sem se spozabil, čeprav večinoma zelo pazljiv... rezultat: krajši palec na roki in da bo stvar še bolj dramatična, sem že nekaj let prej rekel, da bi bilo dobro vgraditi dinamično zavoro na motor, ker je cirkular direct-drive brez jermen in se vrti predlogo časa... krivda je predvsem moja, ne krivim proizvajalca, ker model stroja je že star, je sicer brezhiben ampak nima zavore... hudič je to če šlataš tam, kjer ne bi smel in predvsem takrat, ko ne bi smel.

Sem bil dovolj jasen? če bi takrat, ko sem razmišljal o vgradnji zavore, to naredil takrat, bi danes imel še vse prste v originalni dolžini ( ja, se še kar tolčem po glavi, ampak sedaj je kar je ...).

Kar nismo sposobni sami poskrbeti za varnost, poskušajo proizvajalci poskrbeti namesto nas, nemalokrat pa nam ravno ta skrb rahlo najeda živce. Tu pa tam kakšna prilagoditev je še mogoče nedolžna in smiselna, ampak s tem se ne igrajmo preveč.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a mili1511 » 20.3.2021 7:14

Nekoč sem bil zaposlen v Gorenju in vem, da zaščita odpiranja vrat ni tam zaradi lepšega, ampak na zahtevo določenih trgov.
Preprečuje oz. otežuje pa odpiranje vrat majhnim otrokom, kateri so odpirali vrata in jih uporabljali kot podstavek, ko so hoteli pogledati, kaj se pripravlja za kosilo.
Občasno se je kakšen štedilnik tudi prevrnil in resno poškodoval otroka.
Verjemite, nič ni tam brez razloga, in s tem, ko odstranjujete varnostne elemente prevzemate nase ves rizik.
Problemov ni, so samo izzivi!
mili1511
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 20.3.2021 9:48

V bistvu se dela stroje in naprave "kindrzihr". Tako da je onemogočena namerna napačna/ nevarna uporaba. In verjemite, nekateri res potrebujejo to.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 20.3.2021 10:27

Ja drži, nivo tehničnega znanja upada - zato rešitve,- varnost vedno bolj trda.. nasplošno zanimanje ljudi za napredek oz nekaj vedeti in narediti se zmanjšuje.... predvsem pri nas mladih :oops: ( no ne ravno pri vseh) malo debatiram tudi z drugimi in pravijo dobiti mladega tam do 25 leta in da ima veselje in zagnanost do dela... uff je sreča.
Malo out of topic, samo je tudi nekaj na tem.
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a werther » 21.3.2021 17:33

Narekovaji v naslovu so na napačni besedi.
Bolje pozno, kot nikoli.
werther
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.3.2021 18:16

Ročne mašince so narejene za splošno in amatersko uporabo, zato so na njih vgrajene varovalke vsepovsod, tako da je na koncu strojček lahko tudi neuporaben.

Toda - nič me ne razpajsa tako kot - ko vidim na kakem diskoveriju, kako so iz kotne brusilke pobrali vse zaščite dol in mahedrajo s tisto fiberco kot največji frajerji - obenem se pa grejo (ravno v ameriki) največje svetnike z najhujšimi odškodninskimi tožbami na svetu :o .

Na kotno brusilko prilepi gor nalepko : "Uporaba dovoljena samo usposobljenemu uporabniku" ter delavcu v podpis pogodbo, kjer bo sam sebi kriv, če se bo z njo porezal. Potem pa naj dela če ima še apetit.

Te zaščite imajo funkcijo. Nobenega stroja pa ne moreš zaščititi dovolj, da se ne bi mogla zgoditi nesreča. Ter - nihče se ne bo šel sam sebe poškodovati zanalašč, vsaj prepričan sem. Vse ostalo je lahkomiselnost in neodgovornost. Saj - dokler se nič ne zgodi, smo vsi najboljši prijatelji. Ko se pa ... :roll: ...

Tako da avtorju teme : "Ne se preveč zezati z varovalkami". Da ti ne bo nekoč žal. Je dovolj da gre otrok mimo itd.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 21.3.2021 21:30

Demz napisal/-a:Ter - nihče se ne bo šel sam sebe poškodovati zanalašč, vsaj prepričan sem.

Think again :D
https://www.slovenskenovice.si/kronika/doma/zago-s-katero-si-je-julija-odrezala-roko-hoce-nazaj/
Mogoče hoče dati zihrunge nazaj, ker jih je prej dol pobrala. :D :D :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.3.2021 21:54

Sem vedel da bo nekdo šel lepit asociacijo.

Ok. Moje osebno mnenje je, da je zadeva totalni bulšit. Že res da je punca blond, toda tako blond da bi si šla sama roko zanalašč rezat, torej to pa lahko sproducira samo bolana zavarovalnica. In to tako bolana, da jo celo država podpira in prikimava, torej sistem v jedru samem bolan in gnil. :evil:

Marš s tako državo in zavarovalnicami. Ko je treba plačat anuiteto - smo mi spodaj dobri. Ko bo pa treba povrnit zavarovano škodo - pa nismo več tako dobri. Niti nimamo dovolj dobrih odvetnikov ki bi bili sposobni pokazat s prstom na izprijen sistem.

Sedaj vprašaj avtorja teme @ivans, če je pobral varovalke dol iz motorne žage z namenom, da si bo jajca porezal. :evil:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 22.3.2021 6:51

Skratka, zavarovalnica naj veselo plača svoj del pogodbe, potem naj pa raziskuje in dokazuje, kako in kaj se je zgodilo. Od mene, malega človeka cel svet zahteva točno tako delovanje. Mar za zavarovalnice in nasploh državne inštitucije ne velja?

Jaz kot sp nikakor ne grem podpisat pogodbe za izgradnjo drugega bloka NEK. Imam razloge za to, čeprav bi mi tisti denar kar prav prišel :lol: . Zavarovalnica pa sme podpisati pogodbo o zavarovanju in vzeti denar za to? S figo v žepu, če se bo pa primer res zgodil?

Kar se mene in mojega mnenja tiče, je kpl. državni aparat z inštitucijami vred, kamor spadajo tudi zavarovalnice in banke (država jim je porok), navadna mafijska združba. :evil: . Avtokratska država, kjer so dvojna merila. Za elite tako, za malega človeka pa tako. Pomembno je, da obvladajo striženje ovac, ljudje pa to še odobravajo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 22.3.2021 7:35

Pozdrav

Morate vedeti, da je določena mera "varnosti" za vsak tak aparat, stroj ali napravo predpisana. To preverjajo pooblaščene institucije v okviru atestiranja izdelka. Brez takšnega atesta izdelek ne more na trg. Proizvajalci seveda igrajo v polju obveznosti, ki jih predpisuje regulativa in pa trgom, ki načeloma želi čim cenejši izdelek. Tako se proizvajalci potem sami odločijo, ali bodo ponudili še nekaj "več" od tega, kar predpisuje regulativa in v kakšni obliki bo to...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 22.3.2021 8:40

"roizvajalci seveda igrajo v polju obveznosti, ki jih predpisuje regulativa in pa trgom, . . . "

V firmi, kjer sem zaposlen, delamo precej avtomatizacije procesov in je velika razlika, ali delamo za Nemca, Turka ali Kitajca. Pri Nemcu mora biti ocena tveganja izdelana detajlno, prav tako naštudirana varnost, drug ekstrem je pa Kitajc, kjer je blizu filozofija, da se mora vsak zaposlen sam pazit.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 22.3.2021 9:26

Demz napisal/-a:Ok. Moje osebno mnenje je, da je zadeva totalni bulšit.

To bi bilo vse dobro, če ne bi bilo zraven človeka, ki je totalni psihopat. Na podobnem nivoju kot Hitler, ki je večino Nemcev prepričal, da bodo osvojili svet. Kako je bilo pa tisto možno?
Če je neka manjša skupina ljudi sklenila zavarovanje za cca. miljon €, kratek čas pred nesrečo, potem nekaj smrdi. Plus vsi ti so potem bili delno soudeleženi pri dogodku. Bolj bi se spraševal o njihovi možganski kapaciteti, kako so mislili, da bo to šlo skozi.

Tudi sam se strinjam, da so zavarovalnice gnile, potrebujem jih pa, v kolikor imam nekaj imetja. Ko se gre enkrat pa za večja izplačila, pa se nekdo otepa, potem jih je treba pa nazaj napasti, v kolikor misliš, da lahko zmagaš. Imaš možnosti za to. Zakaj bi pa samo druga stran koristila pravo? Je pa res, da smo potem pri odvetniški drhali, ki jo vsi vzdržujemo na nivoju, kakršnem je. In krog se zavrti...
Pa še nekaj. Kolikor opazujem ljudi, ko pri vsaki malenkosti pri avtu, razbitem oknu na hiši razmišljajo, kako bodo nategnili zavarovalnico, potem ni čudno, da smo kjer smo.
Ko sem moral menjati steklo na strešnem oknu, ker je plin spustil, so me vsi čudno gledali, zakaj ga nisem pred menjavo razbil in potem koristil zavarovanja. Še izvajalec me je k temu napeljeval.
Tu je srž problema. Slovenčki se prehitro prodajo za majhne zneske, samo da je neka korist. Pa še dobro se počutijo ob tem, da so nekoga nategnili...

Ljudje pa rinejo roke in ostale okončine v raznih proizvodnjah zanalašč pod preše in podobno, ker so zavarovalne vsote in potem izplačila preveč mamljiva. Zato pa se tudi toliko ukvarjamo z varnostjo v zahodnem svetu.
Tu nas spet Kitajci prehitevajo oz. je nekaj takšnega res, kot je fikus_ napisal.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov