epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

magnum357 napisal/-a:Mislim, da hitrega hoda tudi pri ostalih (nekitajskih) strojih s potenciometrom ne moreš zaustaviti. Preprosto G0 je predviden za hiter premik. Poglej drugo možnost, če obstaja - morda je možnost v nekih osnovnih parametrih stroja nastaviti hitrost hitrega hoda (G0). To ima moj obdelovalni center (Hurco), vendar so potem vsi hitri hodi v programih enaki nastavljenemu, dokler ponovno ne spremenim strojih parametrov. Videl sem tudi stroj s Fanuc krmiljem med delom, kjer je bil hitri hod že na oko trikrat počasnejši kot pri mojem. Ti pač ne poskoči srce, ko vidiš rezkar z veliko hitrostjo pomakniti se v nek sumljivi položaj, kjer ga bo morda zabilo. Pri tvoji stružnici predvidevam, da vsaj z neko tipko lahko zaustaviš pomik tudi med hitrim hodom (če si dovolj hiter), sicer je katastrofa.

programer77 napisal/-a:Lp!
Imam opravka z eno novo kitajsko CNC stružnico s krmiljem FANUC. Mašina ima kar nekaj fint, najhuje pa je to da hitrega hoda ni mogoče ustaviti s potenciometrom.![]()
![]()
![]()
Zanima me če ima kdo podobno izkušnjo, verjetno obstaja kakšen parameter kjer se to vklaplja. Hvaležen bom za vsakršno pomoč.
Lp!

MC napisal/-a:programer77 napisal/-a:Lp!
Imam opravka z eno novo kitajsko CNC stružnico s krmiljem FANUC. Mašina ima kar nekaj fint, najhuje pa je to da hitrega hoda ni mogoče ustaviti s potenciometrom.![]()
![]()
![]()
Zanima me če ima kdo podobno izkušnjo, verjetno obstaja kakšen parameter kjer se to vklaplja. Hvaležen bom za vsakršno pomoč.
Lp!
Bo treba pa malo po dokumentaciji pogledati, zraven nove stružnice bi že zaradi CE norm morala obstajati!
LP

dsf napisal/-a:1. Na trapajte da je to normalno da ne moreš ustavit hitrega hoda. Če ima stroj samo en potencjometer potem mora le ta zapirati tako delavne kot hitre hode. Če je le ta na 0 potem MORA biti to 0 in ne kar nekaj!
Če pa imaš dva potencjometra boš tistega za hitre hode dal na minimum in če boš prvi kos delal na Singlu boš imel čas preverit kam je stroj namenjen potem pa boš odprl pomik .
2. možno pa je da imaš tipko na tipkovnici katera ti vklaplja ali izklaplja regulacijo hitrih hodov. V praksi zgleda zadeva tako da v kolikor je tipka izklopljena hitri hodi gredo 100% takoj ko premakneš potencijometer z 0, če je pa vklopljena ti hitrost narašča z %.
3. moja zamera do strojev z Fanuc-i je ta da običajno dobiš stroj nastavljen na neke nore nastavive in če nimaš nekega dobrega serviserja boš imel namesto stroja neko katastrofo namesto stroja.
4. če ni skrivnost kateri stroj je v igri ?

mbdarko napisal/-a:Pri Fanucu je tako, drugače ne more biti:
1. Poteciometer za hitri hod daj na nulo
2. Prav tako daj na nulo potenciometer za delovni pomih.
3. Pritisni start, nato potenciometer za delovni hod vklopi (minimalno) in G0 bo šel zelo počasi. Prst drži pripravljen na tipki za feed stop, ali pa kar na potenciometru za delovni hod. Ko vidiš da ne gre tako kot bi bilo treba potenciometer delovnega hoda na nulo in zadeva stoji.
To je vsa umetnost

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov