STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ni mogoče ustaviti hitrega hoda G0

Ni mogoče ustaviti hitrega hoda G0

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Ni mogoče ustaviti hitrega hoda G0

OdgovorNapisal/-a programer77 » 24.9.2008 18:59

Lp!
Imam opravka z eno novo kitajsko CNC stružnico s krmiljem FANUC. Mašina ima kar nekaj fint, najhuje pa je to da hitrega hoda ni mogoče ustaviti s potenciometrom. :evil: :evil: :evil:
Zanima me če ima kdo podobno izkušnjo, verjetno obstaja kakšen parameter kjer se to vklaplja. Hvaležen bom za vsakršno pomoč.
Lp!
Programerji vseh dežel združimo se!!!
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 25.9.2008 9:27

Mislim, da hitrega hoda tudi pri ostalih (nekitajskih) strojih s potenciometrom ne moreš zaustaviti. Preprosto G0 je predviden za hiter premik. Poglej drugo možnost, če obstaja - morda je možnost v nekih osnovnih parametrih stroja nastaviti hitrost hitrega hoda (G0). To ima moj obdelovalni center (Hurco), vendar so potem vsi hitri hodi v programih enaki nastavljenemu, dokler ponovno ne spremenim strojih parametrov. Videl sem tudi stroj s Fanuc krmiljem med delom, kjer je bil hitri hod že na oko trikrat počasnejši kot pri mojem. Ti pač ne poskoči srce, ko vidiš rezkar z veliko hitrostjo pomakniti se v nek sumljivi položaj, kjer ga bo morda zabilo. Pri tvoji stružnici predvidevam, da vsaj z neko tipko lahko zaustaviš pomik tudi med hitrim hodom (če si dovolj hiter), sicer je katastrofa.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 25.9.2008 10:13

G0 res ne mores kontrolirati s potenciometrom. Med parametri se res lahko nastavi na manjso vrednost pomikov, vendar je zadeva moteca.
Ena od resitev je, da program krmilis po korakih. Torej vsako linijo posebej in pritiska s start, ali s kolescem. Nato vidis, kje noz dejansko je in pozenes program.
(seveda pa ne vem, ali je na konkretnem stroju to mogoce)
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a programer77 » 25.9.2008 10:14

magnum357 napisal/-a:Mislim, da hitrega hoda tudi pri ostalih (nekitajskih) strojih s potenciometrom ne moreš zaustaviti. Preprosto G0 je predviden za hiter premik. Poglej drugo možnost, če obstaja - morda je možnost v nekih osnovnih parametrih stroja nastaviti hitrost hitrega hoda (G0). To ima moj obdelovalni center (Hurco), vendar so potem vsi hitri hodi v programih enaki nastavljenemu, dokler ponovno ne spremenim strojih parametrov. Videl sem tudi stroj s Fanuc krmiljem med delom, kjer je bil hitri hod že na oko trikrat počasnejši kot pri mojem. Ti pač ne poskoči srce, ko vidiš rezkar z veliko hitrostjo pomakniti se v nek sumljivi položaj, kjer ga bo morda zabilo. Pri tvoji stružnici predvidevam, da vsaj z neko tipko lahko zaustaviš pomik tudi med hitrim hodom (če si dovolj hiter), sicer je katastrofa.

Kako misliš da hitrega hoda ne moreš zaustaviti, to lahko narediš na vsakem CNC stroju. Na komandni plošči že imaš več hitrosti hitrega hoda 25% 50& 100&... Potenciometer za pomik zapreš in se stroj ne sme premakniti, v nasprotnem primeru nimaš kontrole nad strojem pri hitrih gibih, kar je nesmiselno in hitro neugodno. No, ta stroj se ob startu programa ali pa samo vrstice premakne v željeno pozicijo in ga pri tem ni mogoče ustaviti, razen če stroj resetiraš ali pritisneš gobico. Mislim da more biti nekaj v parametrih.
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a petrus » 25.9.2008 10:35

Moj FANUC ima dva potenciometra za hode. Enega za hitre in enega za delovne hode. Ploglej če ni pri tebi tudi tako.
:oops:
petrus
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a 33test » 25.9.2008 10:48

Ja ampak potenciometer za hitre hode je ponavadi 5, 10 ,25 50 75 100 %, ni pa nule.
Ni treba gobice pritiskat imas side hold.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a programer77 » 25.9.2008 11:55

Kakorkoli že, pa naj ima stroj en ali pa dva potenciometra, mora potenciometer pomik ustavit, brez tega ti vrednost na displeju (distance to go ) ne pomeni nič, če stroja ne moreš ustavit. Sratka, če ima stroj en potenciometer hitri hod zapreš ali pa odpreš, že en sam procent na potenciometru ti da celoten hitri hod, kolikršen je izbran na komandni plošči. No ta stroj pa hitrega hoda na potenciometru ne ustavi.
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Ni mogoče ustaviti hitrega hoda G0

OdgovorNapisal/-a MC » 25.9.2008 12:12

programer77 napisal/-a:Lp!
Imam opravka z eno novo kitajsko CNC stružnico s krmiljem FANUC. Mašina ima kar nekaj fint, najhuje pa je to da hitrega hoda ni mogoče ustaviti s potenciometrom. :evil: :evil: :evil:
Zanima me če ima kdo podobno izkušnjo, verjetno obstaja kakšen parameter kjer se to vklaplja. Hvaležen bom za vsakršno pomoč.
Lp!

Bo treba pa malo po dokumentaciji pogledati, zraven nove stružnice bi že zaradi CE norm morala obstajati :wink: !

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Ni mogoče ustaviti hitrega hoda G0

OdgovorNapisal/-a programer77 » 25.9.2008 12:26

MC napisal/-a:
programer77 napisal/-a:Lp!
Lp!

Bo treba pa malo po dokumentaciji pogledati, zraven nove stružnice bi že zaradi CE norm morala obstajati :wink: !

LP

Zanimivo je to, da je mašina kupljena s pomočjo evropskih sredstev o kakšnem CE-ju pa ne duha ne sluha.
Zanimivo je tudi to da če pelješ suport s konjičkom vred v referenco, konjiček na desni strani mašine čez pleh ven pogleda. :evil: :evil: :evil: O kakšnih končnih stikalih ne sluha, kaj šele duha...
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 25.9.2008 12:59

knuth?
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a romi » 25.9.2008 13:37

Na enem od naših strojev je tipka: toggle rapid override enable, s katero lahko vklapljaš ali izklapljaš potenciometer za G0. Menu z slepo tipko pa pride viden šele ko zaženeš program.
romi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dsf » 20.11.2008 19:35

1. Na trapajte da je to normalno da ne moreš ustavit hitrega hoda. Če ima stroj samo en potencjometer potem mora le ta zapirati tako delavne kot hitre hode. Če je le ta na 0 potem MORA biti to 0 in ne kar nekaj!
Če pa imaš dva potencjometra boš tistega za hitre hode dal na minimum in če boš prvi kos delal na Singlu boš imel čas preverit kam je stroj namenjen potem pa boš odprl pomik .
2. možno pa je da imaš tipko na tipkovnici katera ti vklaplja ali izklaplja regulacijo hitrih hodov. V praksi zgleda zadeva tako da v kolikor je tipka izklopljena hitri hodi gredo 100% takoj ko premakneš potencijometer z 0, če je pa vklopljena ti hitrost narašča z %.
3. moja zamera do strojev z Fanuc-i je ta da običajno dobiš stroj nastavljen na neke nore nastavive in če nimaš nekega dobrega serviserja boš imel namesto stroja neko katastrofo namesto stroja.
4. če ni skrivnost kateri stroj je v igri ?
dsf
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a programer77 » 20.11.2008 19:54

dsf napisal/-a:1. Na trapajte da je to normalno da ne moreš ustavit hitrega hoda. Če ima stroj samo en potencjometer potem mora le ta zapirati tako delavne kot hitre hode. Če je le ta na 0 potem MORA biti to 0 in ne kar nekaj!
Če pa imaš dva potencjometra boš tistega za hitre hode dal na minimum in če boš prvi kos delal na Singlu boš imel čas preverit kam je stroj namenjen potem pa boš odprl pomik .
2. možno pa je da imaš tipko na tipkovnici katera ti vklaplja ali izklaplja regulacijo hitrih hodov. V praksi zgleda zadeva tako da v kolikor je tipka izklopljena hitri hodi gredo 100% takoj ko premakneš potencijometer z 0, če je pa vklopljena ti hitrost narašča z %.
3. moja zamera do strojev z Fanuc-i je ta da običajno dobiš stroj nastavljen na neke nore nastavive in če nimaš nekega dobrega serviserja boš imel namesto stroja neko katastrofo namesto stroja.
4. če ni skrivnost kateri stroj je v igri ?

ZDRAVO DSF, KONČNO EN PAMETEN ODGOVOR!
ZADEVA JE TAKA, DA IMA STROJ GUMB ZA 0, 25, 50, 75 IN 100 %. IN PA TUDI POTENCIOMETER, KI BI MORAL DELOVATI TAKO ZA HITRE KOT ZA DELOVNE HODE. NO PA TEMU NI TAKO, PA BUH POMAGEJ. SEM GLEDAL V PARAMETER LIST,VENDAR JE PRI FANUC-U PARAMETROV TOLIKO DA TI PAMET STANE. KAR SE TIČE FANUCA DO SEDAJ ŠE NISEM IMEL TAKEGA PRIMERA, PA TUDI S TO MAŠINO HVALA BOGU NIMAM VEČ OPRAVKA, SEM NAMREČ SAMO NAREDIL ŠOLANJE PODJETJU, KI JE MAŠINO KUPILO. ZA KATERI STROJ GRE PA TEŽKO REČEM, VEM SAMO DA JE KITAJSKI, IME SEM PA ŽAL POZABIL. :o :o :o
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mbdarko » 20.11.2008 22:56

Pri Fanucu je tako, drugače ne more biti:

1. Poteciometer za hitri hod daj na nulo
2. Prav tako daj na nulo potenciometer za delovni pomih.
3. Pritisni start, nato potenciometer za delovni hod vklopi (minimalno) in G0 bo šel zelo počasi. Prst drži pripravljen na tipki za feed stop, ali pa kar na potenciometru za delovni hod. Ko vidiš da ne gre tako kot bi bilo treba potenciometer delovnega hoda na nulo in zadeva stoji.

To je vsa umetnost
mbdarko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a programer77 » 21.11.2008 6:16

mbdarko napisal/-a:Pri Fanucu je tako, drugače ne more biti:

1. Poteciometer za hitri hod daj na nulo
2. Prav tako daj na nulo potenciometer za delovni pomih.
3. Pritisni start, nato potenciometer za delovni hod vklopi (minimalno) in G0 bo šel zelo počasi. Prst drži pripravljen na tipki za feed stop, ali pa kar na potenciometru za delovni hod. Ko vidiš da ne gre tako kot bi bilo treba potenciometer delovnega hoda na nulo in zadeva stoji.

To je vsa umetnost

A MISLIŠ DA BI DAL VPRAŠANJE NA FORUM ČE BI ZADEVA TAKO DELOVALA??? TOLIKO O UMETNOSTI
P.S.
S KOLIKO FANUCI SI IMEL OPRAVKA?
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov