STROJNISTVO.com • Poglej temo - Svetovanje pri nakupu kompresorja

Svetovanje pri nakupu kompresorja

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Re: Svetovanje pri nakupu kompresorja

OdgovorNapisal/-a grega09 » 15.3.2019 20:34

Malo obujam temo o kompresorjih...

Kaj se trenutno splača kupiti v razredu 50 ali 25 L posod? Rabim za občasno uporabo (izpihavanje, polnjenje gum, itd.).

Ali je v tem razredu vse enako in je vseeno kaj kupim?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 15.3.2019 20:55

Vseeno je kaj kupiš. Če bo preveč delal boš hitro lahko kupil novega.
V nasprotnem primeru pa ti bo delal par let.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 16.3.2019 15:03

Čisto iz firbca me zanima koliko so pri teh kompresorjih debeline jekla za posode? Nekateri vidim, da so do 8 bar, drugi pa do 10 bar.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 16.3.2019 15:11

Do 8 bar so enostopenjski kompresorji. Do 10 bar in več pa dvostopenjski.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 29.3.2019 17:53

A kdo od poznavalcev področja tlačnih posod ve kaj naj bi bilo napisano na tablici posode kompresorja? Do zdaj sem videl oznake pn in ps in pa neka območja temperatur. Pa datum seveda.
Prišla bi mi prav hitra obrazložitev kaj pomenijo tlaki pn in ps, itd. Hvala.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.3.2019 19:34

morda tole...:

04325.jpg
04325.jpg (121.1 KiB) Videno 8338 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 29.3.2019 20:18

Za obvezen podatke na napisni ploščici poglej v direktivo, v katero zapade tvoja tlačna posoda...
DIREKTIVA 2014/29/EU, Direktiva 2014/68/EU, pa še verjetno katera. Priglašeni organ lahko še dodatno zahteva kakšen podate.
Ali se tlak piše v bar ali v barg je pa (kolikor je meni znano) stvar odločitev proizvajalca. V direktivah je uporabljen bar.
nap_pl.JPG
nap_pl.JPG (883.35 KiB) Videno 8325 krat
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a klemen00 » 30.3.2019 0:56

Nabavil bi si kompresor nekje do 400 eur, za izpihovanje, občasno barvanje, kaj malega pobrusit ali peskat. Bi bil 100 litrski dovolj? Vem, da se gleda efektivni pretok. Gledam jih nekaj. Eden od njih je ta: https://www.dilex.si/izdelki/kompresorj ... novo-.aspx , ki je v akciji pri enem od spletnih trgovcev. Ali bi za ta denar dobil takega z še več efektivnega pretoka? Če je iz sive litine je to v redu?
Hvala!
klemen00
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 5.4.2019 19:22

vili in jan.23, hvala za info...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.4.2019 20:08

prosim lepo... :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DarkoN » 6.5.2019 8:49

Pozdravljeni,

Na tem forumu sem v preteklosti našel že mnogo uporabnih nasvetov, sedaj imam pa vprašanje in je bil čas, da se registriram in vprašam.
Kupujem kompresor, ki bi ga uporabljal izredno malokrat (1-3 krat mesečno) za potrebe recimo temu hišnih in okrog hišnih del.
Primarna opravila za kar bi ga potreboval: izpihovanje, pumpanje avtomobilskih gum, žog, manjšega bazena, preše za grozdje, vijačenje avtomobilskih koles.
Opravilo, ki bi ga še želel s časoma z njim početi: barvanje vrtne garniture in ograje.
Sicer imam HVLP od Wagnerja, ampak je toliko čiščenja, da me kar mine uporabljati.
Sedaj imam prenosni membranski kompresor (starost 70 let), ki je pa izredno glasen in nadpovprečno težek ter nima nobene moči za izpihovanje npr., pnevmatiko pumpa celo večnost.

Kaj pričakujem od kompresorja:
- tip: batni
- prenosljivost, lahko na kolesih
- ne prevelikih dimenzij (z rezervoarjem med nekje 24 - 60 litrov)
- čim bolj enostavno vzdrževanje
- zagotavljanje servisa in primerne podpore pri nas
- relativno tiho delovanje (do 95 dBA)

Cenovno mi zadeva ni toliko pomembna, če lahko pričakujem od tega kvaliteto.
Nekako sem navajen, da kupujem (pol)profesionalni razred aparatov in imam potem lep čas mir s servisi in zapleti.

Ne vem zakaj, ogledanega imam tega.
Predvsem me je pritegnila kompaktnost, pokončna lega in glasnost 80 dBA in tudi oznaka, da gre za profesionalni produkt. Ne poznam pa proizvajalca in ne želim, da se po nekaj letih pripeti, da ni servisne podpore in rezervnih delov zanj.
https://www.aerfast.si/si/orodja/kompre ... 4-aerfast/
Pregledal sem tudi ponudbo pri Dilex-u, pa ne najdem ničesar kar bi mi bilo po godu.

Prosim za nasvet in usmeritev kaj gledati, katere znamke so pri nas primerno podprte in ali mogoče za to kar sem naštel, potrebujem povsem drugačen tip kompresorja.

Najlepša hvala in lep pozdrav,

Darko
DarkoN
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a masinist » 6.5.2019 9:14

Jaz bi ti priporočal kompresor z jermenskim prenosom. Ima manj vrtljajev in posledično daljšo življensko dobo.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.5.2019 12:49

"preše za grozdje,"

Če ni preša za to namenjena, je zadeva izredno nevarna!

Imam nekaj takšnega doma (druga barva, drug trgovec, druge nalepke) in je čisto OK:
http://www.interdiskont.si/vsi-izdelki/ ... aspx/i6274
ali
https://www.mimovrste.com/kompresorji/o ... r-vb-39050
ali
http://www.proficenter.si/ponudba/kompr ... 0-50-2-2kw

Glede hrupa, pa nikjer ne boš veliko profitiral, vsi so okrog 90 dB.
Išči pa še po kakšnem baubau, merkur in podobnem. Ni pa to ne vem kakšnega vzdrževanja.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 6.5.2019 13:25

Kompresor se ne kupuje glede na velikost tlačne posode. Pretok in moč kompresorja je odvisna od moči elektromotorja.
Glede na želene karakteristike predlagam jermenski kompresor, ki ima zaradi prenosov manjše obrate na glavi in je zaradi tega tudi mnogo tišji. Večina direktnih kompresorjev ima 2860 obratov posledično so mnogo glasnejši, manj vzdržljivi in bolj se grejejo. Razlike so tudi v kvaliteti motorjev. Cenejši jermenski kompresorji imajo pri enaki moči motorja le tega mnogo manjšega, njegovo navitje pa je iz aluminija.
Predlagam ti nakup kompresorja 401/10/100 (https://www.dilex.si/izdelki/kompresorj ... 9-100.aspx).
Je zelo kvaliteten in vzdržljiv. Je sicer nekaj dražji, toda ima kvaliteten elekto motor in dokaj velik pretok.
Vsekakor pa je priporočljivo enkrat letno zamenjati olje. To lahko opraviš sam. Priporočam katerokoli sintetično motorno olje.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.5.2019 13:31

darko n:

da nebi slučajno s kako membransko "stiskalnico stiskal sadje" z zrakom :evil: :evil: , te so namenjene za vodo!!!, ko gre kaj narobe in hitro lahko gre, ti odtrga glavo :evil: :evil: , se je zgodilo pred parimi leti na vinici, ko je "džekson" stiskalnico priklopil na zrak, stiskalnice pa izdeluje njegov sosed, je odtrgalo "špindel" in "dekel - pokrov vrglo "braču" v glavo..., je komaj preživel, res..., ne se hecat, če ti ni vse jasno... :evil: :evil: , dobro, lahko pa tudi...

glej malo sem se jebal s plini, ko ti počijo, leti kot svinja..., ne se hecat, še enkrat...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost