STROJNISTVO.com • Poglej temo - Žarjenje jekla

Žarjenje jekla

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Žarjenje jekla

OdgovorNapisal/-a kinsok » 1.3.2011 23:56

Zdravo!
Imam vprašanje, konstrukter pravi naj jeklo st37-2 žarim!Zanima me ali to kaj spremeni da žarimo material st37-2 ali bi moral biti kakšen boljši material za poboljšanje!
kinsok
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Triplus » 2.3.2011 9:55

Ti sploh veš kaj je žarjenje?
Triplus
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a HrtMX » 2.3.2011 12:00

In namen le tega?
Al smo al nismo
HrtMX
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a cile » 2.3.2011 14:39

Triplus napisal/-a:Ti sploh veš kaj je žarjenje?

No, jaz naprimer ne vem, pa bi me zanimalo. Bi bil kdo tako prijazen in bi napisal kakšno besedo o tem :D
Hvala in lp
cile
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Triplus » 2.3.2011 15:10

Žarjenje predstavlja postopek termične obdelave, ki sestoji iz segrevanja na določeno temperaturo, držanja na tej temperaturi ter počasnega ohlajanja do sobne temperature. Glede na temperaturo in čas segrevanja ter način hlajenja poznamo več vrst žarjenja: difuzijsko žarjenje, normalizacijsko žarjenje, mehko žarjenje, rekristalizacijsko žarjenje, žarjenje za odpravo notranjih napetosti.

DIFUZIJSKO ŽARJENJE

S tem žarjenjem popravljamo kemično sestavo ulitkov.
Žarjenje poteka pri visokih temperaturah, med 1100 in 1300 C.
Po difuzijskem žarjenju dobimo izdelke enakomerne kemične sestave z grobo zrnato strukturo in debelo oksidno plastjo.

NORMALIZACIJSKO ŽARJENJE

S tem žarjenjem popravljamo strukturo, predvsem pa želimo zmanjšati velikosti zrn.
Pri tehnoloških postopkih, kot so valjanje, kovanje, litje, varjenje, se tvori namreč vlaknata in usmerjena struktura.
Z normalizacijskim žarjenjem dobimo fino zrnato strukturo.
S segrevanjem moramo priti v avstenitno področje in tu zadržati 5 - 10 min.

ŽARJENJE NA MEHKO

Pri tem postopku želimo doseči stanje jekla z najmanjšo trdoto, predvsem zato, da bi ga čim lažje mehansko obdelali.

REKRISTALIZACIJSKO ŽARJENJE

Rekristalizacijsko žarjenje je uporabno po tehnoloških postopkih, kjer se jeklo zelo utrdi, to pa so ponavadi postopki hladnega preoblikovanja.
Materialu se zmanjša duktilnost (lastnost materiala, da prenese plastično deformacijo, ne da bi se zlomil), povečata pa trdota in trdnost.
Jeklo pri tem tipu žarjenja segrejemo na cca. 400 C, pri tem pa se pričnejo tvoriti nova, še nedeformirana zrna - rekristalizacija. Čas žarjenja naj traja največ dve uri.

ŽARJENJE ZA ODPRAVO NOTRANJIH NAPETOSTI
( MISLIM DA MU JE PROJEKTANT PREDPISAL TO VRSTO ŽARJENJA)

S tem postopkom zmanjšamo notranje napetosti v obdelovancu, ki nastanejo zaradi grobe obdelave in velikih temperaturnih nihanj.
Notranje napetosti so vzrok za kasnejše deformacije izdelkov in celo razpoke v njih.
Temperature žarjenja se gibljejo od 550 C pa vse do 700 C, odvisno od materiala obdelovanca. Material pri tem počasi segrevamo na žarilno temperaturo, in sicer od dveh do šest ur, nato pa obdelovanec hladimo zelo počasi do temperature okolice (da ne bi zopet prišlo do notranjih napetosti v materialu).
Triplus
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cile » 2.3.2011 15:22

Super, najlepša hvala. Kaj pa pomeni "material za poboljšanje"?
cile
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kinsok » 2.3.2011 21:41

Hvala za informacijo!
Me pa zanima še nekaj, morm izdelati izdelek (iz St37-2) iz dveh U-profilov in povezanih z 10 mm debelo pločevino!Ko sem poslal načrt v železarno da bi mi žarili smo mi rekli v eni železarni da ne odgovarjajo da če bo zadevo zviilo oz. deformiralo!
Zdaj me zanima a postati to resn problem oz. ali naj bi dejansko res zvilo zadevo?
kinsok
Novinec
Novinec

Re: Žarjenje jekla

OdgovorNapisal/-a Vsenafarbos » 3.11.2015 12:53

Zdravo,

malo si bom sposodil temo...
Zanima me, kako bi pravilno slovensko poimenoval proces žarjenja avstenitnih nerjavnih jekel. V literaturi ga navajajo kot solution annealing, sam bi rekel da gre za difuzijsko žarjenje, samo nisem prepričan.
A lahko to kdo potrdi/ovrže?

LP,
K
Hudič je v detajlih
Vsenafarbos
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.11.2015 13:05

V strojniškem svetem pismu (Kraut) imaš opisanih 5 vrst žarjenja.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 4.11.2015 6:28

Vsenafarbos napisal/-a:Zdravo,

malo si bom sposodil temo...
Zanima me, kako bi pravilno slovensko poimenoval proces žarjenja avstenitnih nerjavnih jekel. V literaturi ga navajajo kot solution annealing, sam bi rekel da gre za difuzijsko žarjenje, samo nisem prepričan.
A lahko to kdo potrdi/ovrže?

LP,
K

tebi bi se reklo gašenje ali raztopno žarjenje. Segrevanje na cca 1000°C in hitro ohlajanje. pri tem dobimo čisto avstenitno strukturo. Med segrevanjem se raztopijo delta feriti in karbidi in dobimo čisto avstenitno strukturo, ki jo z hitrim ohlajanjem tudi zadržimo.

v osnovi to ni potreben postopek, če nismo nerjaveče jeklo pred tem toplotno obdelovali. pri varjenju pa je to praktično obrobni proces, v kolikor odpravljamo deformacije plamen+voda.

Da ne bo kdo sedaj poskušal ravnati zvarjenjcev iz NR s plamenom in vodo pri tankih pločevinah, ker bo brez izkušenj dobil kos za v kontejner.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov