STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nekaj vprašanj o strojnem faksu

Nekaj vprašanj o strojnem faksu

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Re: Nekaj vprašanj o strojnem faksu

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 21.11.2012 12:26

Jacks0n napisal/-a:Več je izpitov, več je predmetov in predvsem več je sprotnega dela v smislu poročil, domačih nalog ipd.

Snov je bolj razdrobljena in je posledično manj se za učiti. Lažje prideš skos ob sprotnem delu.

Jacks0n napisal/-a:In vse moraš imeti sproti opravljeno (kot sem rekel, na koncu letnika 60/60KD).

Nivo se mora pač prilagoditi, da jih večina naredi. Če ne profesorjem na konc leta 80 teučkov joka, da se ne bodo zaradi njih mogli vpisat v nasledni letnik. Ali še hujše pridejo mlade mame s klobasi :P Potem so pa kolegi nevoščljivi in žene hude.

Jacks0n napisal/-a:To lahko jest povem in potrdim ker sem trenutni študent rrp programa.

Čestitam. :)

Jacks0n napisal/-a:Lahko to tudi potrdim v imenu mojih kolegov ker prav noben do sedaj še ni reku da bi bil strojni fax lahek, pa se veliko pogovarjamo pa lahko rečem da sem v krogu zelo dobrih študentov.

Kaj je bil kdaj lahek?

Jacks0n napisal/-a:Pa tisti ki stalno govorite da je skos nižji nivo od tistega ki je bil, mi prosim povejte zakaj so zdejšni kolokviji in izpiti težjih od prejšnih (iz leta 2000 in okoli). Da ne govorim o bonitetah prejšnjega sistema kot to da si lahko prišel v 5. letnik s predmeti še iz 1.

Zaradi tega so pa na koncu eni hodili 3 leta na zadnji izpit. Pa ti ni noben hotel skozi prste pogledat. Tisti, ki je brez matematike naredil vse izpit, se mu pomoje jo lahko na koncu za zadnji izpit kar prizna. Nekaj je že moral znat, da je ostalo naredil.

Kaj so kolegi hodili tudi pred 10 leti? Potem je pa res še težje kot sem mislil. Res,da je po darwinu teorija, da so generacije skos bolj pametne, samo tole bi bilo pa malo prehitro :P

Tole lahko verjetno Žerjavar komentira, kateri je hodil na faks verjetno v 70-8oih. Takrat so najboljši hodil na tehniko namesto na pravo ali medicino sedaj.

Jacks0n napisal/-a:Sedaj pa je diploma več, zato pa magisterij toliko manj. Tako da govorit da diploma ni več diploma je seveda neumno in predvsem prazno govorjenje.

Boš videl, ko boš prišel na trg dela koliko bo vredna tvoja diploma. Ob krčenju gospodarstva te bo vsak z 10 leti izkušenj in lačno družino( kar (nas) jih bo skos več), da bo pripravljen delat za male pare "blow you from the water" bi se dalo rečt. To je bilo verjetno mišljeno, da je diplom skos več in posledično so manj vredne. Tista seminarska, ki jo oddaš na koncu pa vsaj za mene ni važno a jo oddaš na 20 listih ali 70.

Večina kolegov je že obdelan ali rešen problem opisala.
Na mojem zagovoru je kolega samo opisal en problem, katerega so rešili v firmi. Niti enkrat ni rekel, sem naredil. :lol:
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Relanium » 21.11.2012 13:08

ktm1001 napisal/-a:Zaradi tega so pa na koncu eni hodili 3 leta na zadnji izpit. Pa ti ni noben hotel skozi prste pogledat. Tisti, ki je brez matematike naredil vse izpit, se mu pomoje jo lahko na koncu za zadnji izpit kar prizna. Nekaj je že moral znat, da je ostalo naredil.

Ko bi le tako bilo bi si prihranil takrat ogromno živcev, pa si nisem.
Napredoval sem z prošnjo o vpisu naprej ki je na srečo bila odobrena.
Relanium
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a espirit » 21.11.2012 16:47

Glej BOS, jaz zdaj študiram po RR programu na strojnem faksu tu v Ljubljani. Če primerjan glede na cimre in kolege, ki sem jih imel, ki so hodli na Medicino,Elektro,Ekonomijo,DIF, Arhitekturo in Filofaks, je na Strojni daleč največ poročil in domačih. Edino ki se po moje lahko primerja z Strojno je Arhitektura, kjer je imel kolega skoraj vsak mesec en projekt pa nekaj domačih. Še z medicino se ne rabiš toliko zajebavat,res je da imajo ful obsežno snov samo itak se učijo po vprašanjih. Elektro toliko domačih in poročil nima.
Da pa o kakšni ekonomiji ne govorim, ki je na ravni srednje šole.

Na primer prvi semester prvega letnika, vsak teden domače Tehnične dokumentacije (odvisno od asistenta), domače od Matematike moraš oddajat tedensko za oceno, januarja projektna tehnična dok, tedensko domače za statiko, dve projektne za statiko. Vsak teden test pri Tehnični dokum., plus še neke laboratorijske,....
Drugi semester še bolj dosadan,...

Meni osebno ta sistem s sprotnim delom ne ugaja, ker si stalno pod stresom, medtem ko drugi žurajo se ti ukvarjaš s faksom. Meni se je tudi pri teh nalogah vedno nekaj zalomilo ali sem imel kaj drugega za delat ali nisem še predelal snovi za nazaj. Tako se mi je zgodilo da sem naloge prepisoval in še za to nisem rabu malo časa.
Pol pa se domače naloge sploh ne ujemajo z izpitom in itak se moraš še učit za izpit.

Letos pa se je senat in dekan začel še bolj zaostrovati, po novem je že zdaj objavil da je za prehod potrebnih 60/60 KT,lani so spustili na 54KT in težijo še bolj s sprotnim delom. Letos je še Boltežar uvedel domače naloge prek interneta, Pri Štoku so jih uvedli lani.
Kmalu bodo še kolokviji povsod obvezni. Moram reč da mene prav malo mineva.

Če primerjam bivše sošolce ki hodijo na PAP in mene ni nevem kakšne velike razlike. Res je da imamo mi več snovi spredavane na predavanjih, ampak ko pogledaš kaj moraš znat v izpitu je isto. Dobro, res imamo še neke bol težke predmete kot je npr termodinamika.

Jaz sem se vpisal na ta faks ker sem hodil na tehnično gimnazijo in mi je tehnika šla. Še so povsod govorili kako je strojništvo deficitarno, ampak ko sem zvedel kakšne plače imajo me je prav malo stisnilo. Pol sem nekako razmišljal o tujini, bolj ZDA ali Avstraliji ker ne znam nemško ampak ko sem se to poletje malo brskal po ameriških forumih sem ugotovil da je strojništvo tudi tam bedno plačano.

Pol sem si rekel da zdržim še do diplome in grem pol zaporedni študij.
AMPAK POZOR, zdej sem se oktobra malo pozanimal okrog in malo spraševal po referatih drugih faksov in skoraj povsod so mi rekli da je zaporedni in vzporedni študij oz študij diplomantov ogrožen in da mi oni ne morejo zagotovit da bo še vedno toliko mest kot je blo v pretklosti. Vzrok je da jim je vlada vzela denar in poleg tega hoče še bolj šparat v visokem šolstvu.
espirit
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a favorites » 21.11.2012 19:39

espirit napisal/-a:Glej BOS, jaz zdaj študiram po RR programu na strojnem faksu tu v Ljubljani. Če primerjan glede na cimre in kolege, ki sem jih imel, ki so hodli na Medicino,Elektro,Ekonomijo,DIF, Arhitekturo in Filofaks, je na Strojni daleč največ poročil in domačih. Edino ki se po moje lahko primerja z Strojno je Arhitektura, kjer je imel kolega skoraj vsak mesec en projekt pa nekaj domačih. Še z medicino se ne rabiš toliko zajebavat,res je da imajo ful obsežno snov samo itak se učijo po vprašanjih. Elektro toliko domačih in poročil nima.
Da pa o kakšni ekonomiji ne govorim, ki je na ravni srednje šole.

Na primer prvi semester prvega letnika, vsak teden domače Tehnične dokumentacije (odvisno od asistenta), domače od Matematike moraš oddajat tedensko za oceno, januarja projektna tehnična dok, tedensko domače za statiko, dve projektne za statiko. Vsak teden test pri Tehnični dokum., plus še neke laboratorijske,....

Meni osebno ta sistem s sprotnim delom ne ugaja, ker si stalno pod stresom, medtem ko drugi žurajo se ti ukvarjaš s faksom. Meni se je tudi pri teh nalogah vedno nekaj zalomilo ali sem imel kaj drugega za delat ali nisem še predelal snovi za nazaj. Tako se mi je zgodilo da sem naloge prepisoval in še za to nisem rabu malo časa.
Pol pa se domače naloge sploh ne ujemajo z izpitom in itak se moraš še učit za izpit.

Letos pa se je senat in dekan začel še bolj zaostrovati, po novem je že zdaj objavil da je za prehod potrebnih 60/60 KT,lani so spustili na 54KT in težijo še bolj s sprotnim delom. Letos je še Boltežar uvedel domače naloge prek interneta, Pri Štoku so jih uvedli lani.
Kmalu bodo še kolokviji povsod obvezni. Moram reč da mene prav malo mineva.

Če primerjam bivše sošolce ki hodijo na PAP in mene ni nevem kakšne velike razlike. Res je da imamo mi več snovi spredavane na predavanjih, ampak ko pogledaš kaj moraš znat v izpitu je isto. Dobro, res imamo še neke bol težke predmete kot je npr termodinamika.

Jaz sem se vpisal na ta faks ker sem hodil na tehnično gimnazijo in mi je tehnika šla. Še so povsod govorili kako je strojništvo deficitarno, ampak ko sem zvedel kakšne plače imajo me je prav malo stisnilo. Pol sem nekako razmišljal o tujini, bolj ZDA ali Avstraliji ker ne znam nemško ampak ko sem se to poletje malo brskal po ameriških forumih sem ugotovil da je strojništvo tudi tam bedno plačano.

Pol sem si rekel da zdržim še do diplome in grem pol zaporedni študij.
AMPAK POZOR, zdej sem se oktobra malo pozanimal okrog in malo spraševal po referatih drugih faksov in skoraj povsod so mi rekli da je zaporedni in vzporedni študij oz študij diplomantov ogrožen in da mi oni ne morejo zagotovit da bo še vedno toliko mest kot je blo v pretklosti. Vzrok je da jim je vlada vzela denar in poleg tega hoče še bolj šparat v visokem šolstvu.

Koliko se mora študent učiti piflarije ni merilo težavnosti :) Kmalu boš ugotovil da faks zajema 80% procentov snovi brezveznega piflanja (formule na pamet...) hehe

Strojni je težak oz je bil 20 let nazaj, mande. Osebno meni je daleč najtežji faks FMF, smer matematika oz fiziki ni važno. Medicina je težka zaradi ogromne količine piflanja. Drugače je pa mande težak gradben pa elektro tudi. Ampak vse je relativno kako ti kaj leži. Osebno meni faks na katerem se moraš piflat ni merilo težavnosti, ker lahko naredi vsak. Težko je meni nekaj kar študiraš cev večer pa ni nujno da vse dojameš :D

Drugače je pa to tako, poznam kolega ki je študiral na enem faksu v Nemčiji. Izpit hidravlike je trajav 4 ure in zajemal eno nalogo brez teorije. Zraven imaš pa lahko vse. To je strojništvo in ne učenje formul na pamet.

Normalno, že nekaj let je prioriteta da faks zasluži in ne kvaliteten kader. :)
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dm84 » 21.11.2012 22:49

@espirit,
predlagam da se malo umiriš :wink:
Sam sem diplomiral na starem UNI programu, smer KM/POT, pa se je dalo. Čisto lepo. Tudi danes na RRP, kar slišim iz 1. roke, ni tako zelo hudo, oz drugače. Mogoče je malo več sprotnega dela, je pa zaradi znanih pogojev napredovanja za spoznanje lažje. Slučajno vem za Fiziko, ki na RRP-ju danes ni bleda senca tiste ki jo je Grabec pred 10 leti zahteval od študenta. Seveda se je treba že prej kot se vpišeš na FS zavedat, da se tam DELA in NE jamra, ne filozofira in se ne primerja z drugimi. Sicer vem za gradbeno, kjer je podobno.
Pa po predavanjih pejd na pir in sklepaj poznanstva, v slogi je moč!

Uspešen študij, pa ne pozabi na študentsko življenje!
dm84
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 22.11.2012 7:46

[/quote]

[/quote]

pa kaj jamraš vse se da, ne moreš pa se primerjati z družboslovnimi fakultetami :)

Tudi prej je bilo tako da je bilo tedensko potrebno narediti domačo nalogo za tehnično dokumentacijo, matematiko, mehaniko, poročila vaj, fizika itd. Pa saj nimaš vsak dan 10 nalog. 1,5-2h na dan imaš vse izdelano, sploh če si na tehnično gimnazijo hodu kar bi potlej že vse moral znat. Pri meni osebno je bilo tako sprva sem prišel na vsa predavanja, po nekaj tednih pa sem si prilagodil predavnja (na kaj bom hodil in na kaj ne). Določena predavnja recimo tehnično dokumentacijo sem že predhodno znal, predavnja niso bila obvezna in sem ta čas izkoristil drugače. Moje mišlenje je sledeče da če si na predavnjih potem sodeluj (ne brat revije pa vislice igrat) drugače je vseeno če ta čas izkoristiš drugače. Tako da sem dostikrat pristal v tihi predavlnici kjer sem izdeloval poročila in delal domače naloge. Žalostno je da se razgledaš čez predavlnico 20% jih sodeluje, ene 30% jih piše zato ker morjo, ostali so pa številka zato ker so določena predavanja obvezna (berejo žurnal itd).

Ni tako hudo
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 22.11.2012 9:07

ktm1001 napisal/-a:Boš videl, ko boš prišel na trg dela koliko bo vredna tvoja diploma.

Vprašanje vredno razmisleka, ali se sploh splača še študirat strojništvo pri nas? Pa ne govorim o težini študija, 4 ali 5 let vsak potrpi,....

Govorim o delu in plačilu za dipl. inž. strojništva, o njegovih poklicnih možnostih o njegovem ugledu (haha kaj je to?) in položaju v družbi. Ker se mi zdi da na vseh naštetih področjih smo pri dnu in situacija se samo še slabša....
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 22.11.2012 10:45

Kajstvem, trenutno zaradi recesije raje tole delam kot, da bi herbalajf ali zavarovanja vsem okoli sebe štulil.
Ko so bili pa dobri časi so pa vsi okoli mene več služili, karkoli so delal.

Zadnjič na sistematskem, so tudi mlade sestre s kr nekakšnim spoštovanjem izgovorile, "razvojni inženir" ko sem jih slišal skozi vrata. :P Se mi zdi, da mi je z veseljem pomerila kislost urina, ko sem jo prašal kakšna je :D Sem z inženirsko natančnostjo pregledal karton prej :P

Drugač pa verjetno, firme kjer je manj kot 50-60 jurjev dodatne vrednosti na zaposlenega bodo verjetno v 10-15 letih gotof-e. (To pomeni skoraj vse te velike v katerih že sedaj ni prijetno in donosno delat). Evropa se pomika v storitve.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 22.11.2012 11:52

Vodopivc napisal/-a:
favorites napisal/-a:diploma ni več diploma!

Zanimivo kako vsi vidijo, da na bolonjcu ni več prave diplomske naloge, noben pa ne vidi, da je zaradi tega treba narest 4 izpite več.

Avtorju teme pa... Če nimaš res dobrih vez v vojski al pa relativno zelo bogatih staršev, potem pozabi letalstvo.

lahko gres pa za vzdrzevalca letal, si lahko vodja v adrii (alpa vojski) za določen tip motorja recimo... in izvajas NDT, vodis dnevnik vzdrzevanja in komandiras delavce.

za pilota pa pozabi lol imo. razen ce je vojska dala kaksne stipendije ven.
Drugač pa verjetno, firme kjer je manj kot 50-60 jurjev dodatne vrednosti na zaposlenega bodo verjetno v 10-15 letih gotof-e. (To pomeni skoraj vse te velike v katerih že sedaj ni prijetno in donosno delat). Evropa se pomika v storitve.

to bolj pomeni ene 2/3 vse slo (proizvodnih) firm, tudi manjsih.
razen ce si mislil prometa.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bos » 22.11.2012 21:29

Jebemti, nisem pričakoval takšno količino odgovorov, hvala vsem za odgovore.

Tackleberry napisal/-a:
Če se misliš zaposliti v vojski premisli še enkrat. Letos so morali državo stožiti za regres, medtem ko je zaposlovanje tudi precej vprašljivo zaradi varčevanja javnega proračuna.
Plača < 1000 EUR, s tem, da imaš non stop precej strogo hiearhijo nad seboj.

Fotr je častnik v vojski tako da mam vpogled v to. Preveč je pilotov in veliko preveč častnikov, inženirjev pa primankuje (ne me držat za besedo)

Jacks0n napisal/-a:Okej ti še jest dam odgovor za RRP smer.

Strojni fax v LJ je, rečeno brez zadržkov, najbolj delavni fax v Sloveniji. Količina domačih nalog in poročil je ogromna, že v 1. letniku ogromno, v drugem pa še več. V navadi je tudi da so kolokviji zelo natrpani, npr mi smo imeli v 1. letniku 5 kolokvijev v 8ih dneh, kar je kar nečloveško. Tako da brez sprotnega dela ti ne uspe narediti, vsaj z dobrimi ocenami ne.

Ali ti bo na koncu uspelo v življenju pa ni odvisno ali si na PAP ali na RRP, ampak kok boš sam zavzet.

Kar se pa tiče vzporednega faxa pa samo: GOOD LUCK
Sploh vzporedno fiziko ali pa elektrotehniko, hehe, se pa kar visoko ceniš če misliš da ti bo to uspelo.

lp

Dva, ki ju poznam sta rekla da nit tak grozno z nalogami.

Vem da je trebe še vse kaj drugega da ti uspe v življenju

Vidim da ne ne verjameš da bi mi uspel vzporedni študij. Verjetno me res ne bi :). Bom videl naslednje leto kako mi bo šlo. Nameravam feštat čim več, tak da to že zaradi tega verjetno odpade 8)

Itak da mam visoko mnenje o seb. Vsi bi ga moral imet (razen politikov). Še čakam da mi ga kdo zbije :).

Zmago1 napisal/-a:
ktm1001 napisal/-a:Boš videl, ko boš prišel na trg dela koliko bo vredna tvoja diploma.

Vprašanje vredno razmisleka, ali se sploh splača še študirat strojništvo pri nas? Pa ne govorim o težini študija, 4 ali 5 let vsak potrpi,....

Govorim o delu in plačilu za dipl. inž. strojništva, o njegovih poklicnih možnostih o njegovem ugledu (haha kaj je to?) in položaju v družbi. Ker se mi zdi da na vseh naštetih področjih smo pri dnu in situacija se samo še slabša....

To sem čaku. Če si res želiš ti bo uspelo. Grozno mi gre na živce, ko kdo to reče. Seveda je to pomemben del ampak ni vse. TO mi je edino zaradi česar sploh razmišljam ali naj grem na FS ali ne.

Trenutno verjetno res primankuje tega kadra, a v štirih letih se lahko ogromno spremeni.
moi napisal/-a:lahko gres pa za vzdrzevalca letal, si lahko vodja v adrii (alpa vojski) za določen tip motorja recimo... in izvajas NDT, vodis dnevnik vzdrzevanja in komandiras delavce.

za pilota pa pozabi lol imo. razen ce je vojska dala kaksne stipendije ven.

Sej to sem mislil. Dobit licenco in potem vzdrževat letala. Pilotov je preveč, pa če oči me jebejo :-?

Bi mi lahko kdo malo bolj natančno povedal kakšne so približno neto plače. Če ni preveč osebno.

Še enkrat hvala vsem.
Bos
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a srsen » 22.11.2012 22:27

ej model, najprej študij pol pa dnarska... :P :D
dela je na FS pa še kar ja..
srsen
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kenny » 23.11.2012 2:18

Ti se lepo vpiši na faks, pa boš hitro videl kje si... ... če ti gre v srednji šoli dobro, to ne pomeni, da ti bo šlo tudi na faksu in obratno. Vzporeden študij pa kar pozabi :)

Sem drugače 1 letnik PAP programa, skozi je potrebno nekaj delat, snov se mi do sedaj ne zdi preveč težka, moraš za razliko od npr. filozofov, ki se nekaj "napiflajo" snov razumeti. Če ti gredo predmeti kot so matematika, fizika, potem ne boš imel problemov.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 23.11.2012 9:01

Kaj je težje, stari programi ali sedanji bolonjski je stvar "okusa". Dejstvo je, da smo imeli včasih sprejemne na npr. FS MB, potem se je začel vpis zmanjševati in praktično vsak se lahko vpiše na FS. Koliko zahteven je dandanašnji študij strojništva, je odvisno od profesorjev, poleg tega se univerzam gre za čimvečji vpis in čim več študentov, da pokasirajo več denarja!
Na koncu je pa vse odvisno od posameznika, ali študira zaradi naziva ali zaradi veselja in želje nekaj doseči v življenju. Ne pomaga ti dober študij, če se učiš za ocene!
Tako da, kdo ima veselje do strojništva naj kar študira to, zaslužki so bolj tako tako, če je pa kdo nadpovprečno sposoben, si pa lahko izbori tudi takšno plačo!

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Relanium » 23.11.2012 9:05

ktm1001 napisal/-a:Kajstvem, trenutno zaradi recesije raje tole delam kot, da bi herbalajf ali zavarovanja vsem okoli sebe štulil.
Ko so bili pa dobri časi so pa vsi okoli mene več služili, karkoli so delal.

To to!!

No, moram rečt da sem se zaposlil še ne dolgo nazaj in to ravno zdaj ko ljudi bolj dajejo dol kot jih pa zraven jemljejo, za kar sem seveda firmi hvaležen.
Delo mam, plača je pač ok, ni čist minimalna ni pa tud bohvekaj.
Sj, strojništvo pač ni lahko in je podcenjeno sploh ko pride do večje odgovornosti. Pa tudi je zelo zelo obširno. Apka jebiga, v tem sistemu ti nihče ne bo dal kolikor si zaslužiš ampak samo toliko kolikor si on lahko privošči da ti bo dal.

Če bi pa nekateri tule gor imeli kako bolj družboslovno izobrazbo bi pa pomoje kar dosti tanko piskali.

Konec koncev pa kdo ti preprečuje da ustvariš svoj biznis?
V firmi pač ni nobene priložnosti pokazat vse svoje strojniško znanje, to pride najbolj v upoštev če greš na svoje. Takrat pa lahko v kombinaciji s trdim delom in dobro idejo tvoja plača ne pozna več nobene krize, ker nekateri znajo naredit biznis tud iz vsakega pasjega kakca.
Pa taki osebki ponavadi ne jokajo po forumih.
Relanium
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Relanium » 23.11.2012 9:07

Vglavnem, kar bi rad povedal:
Glejte na izobrazbo kot zelo uporabno orodje!

Ne jo gledat kot zagotovilo za službo z zelo visoko plačo.
Relanium
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov