STROJNISTVO.com • Poglej temo - Strojna fakulteta Ljubljana - Ali sploh še želijo strojnike?

Strojna fakulteta Ljubljana - Ali sploh še želijo strojnike?

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Re: Strojna fakulteta Ljubljana - Ali sploh še želijo strojn

OdgovorNapisal/-a vili » 19.12.2018 20:10

duro..., grega:

ja točno to..., pol bom pa limal gor slike stimulacij zakaj me hebe...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Panzeraustirol » 19.12.2018 20:19

Duroplast napisal/-a:
Seveda... najbolje, da se na tehničnih fakultetah namesto matematike 1, 2 ,3 na prisilo uvede predmete o starogrški filozofiji, jezikoslovje in še kaj. Kdo pa potrebuje matematiko. #sarkazem

Pa kaj ste vsi na glavo padli?

Še enkrat, ne gre se za menjanje matematike z drugim predmetom, gre se za spreminjanje pogojev sredi šolskega leta.

In kdo je v tem primeru padel na glavo, če smem zvedet? :-?
Panzeraustirol
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 19.12.2018 20:23

grega09 napisal/-a:To je pa v večini primerov bolj posledica področja fizike in njenih osnov, ne tako matematike. Matematiko en klinc briga kakšni so robni pogoji itd. Z osnovami fizike se pa marsikaj razjasni.

Tu bi še dodal, da je po moje bolj kvaliteten inženir tisti, ki je močnejši na področju fizike, kot pa matematike. Matematiko že nekako "počaraš". :D

Če se pogovarjava o metodi končnih elementov seveda. Bolj je problem pravilno definirati robne pogoje. Tist Galerkin, matrike... to je standardna procedura.

Sam... kaj pa takrat, ko imamo v rokah kakšno statistiko, mogoče kalkulacije vektorskih pretokov ? , večje sisteme enačb, razne rotacije objektov v prostoru, enačbe krivulj pri modeliranju, trajektorije... opsa. :lol: potem se nam pa kolca po zapiskih in bukvah od Mizzorijeve ali Vidava...

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 19.12.2018 20:26

Panzeraustirol napisal/-a:
Duroplast napisal/-a:
Seveda... najbolje, da se na tehničnih fakultetah namesto matematike 1, 2 ,3 na prisilo uvede predmete o starogrški filozofiji, jezikoslovje in še kaj. Kdo pa potrebuje matematiko. #sarkazem

Še enkrat, ne gre se za menjanje matematike z drugim predmetom, gre se za spreminjanje pogojev sredi šolskega leta.

Ali bi tebi efektivno pomenilo kakšno razliko, če bi se pogoji spremenili v Avgustu?

Če se jaz prav spomnim so na maturi največ točk že pri nas prinesli predmeti kot so Matematika, Mehanika, Fizika. Kaj se je potem dogajalo ne vem. Definitivno pa ne moreš angleščine zraven primerjat za ta študij.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.12.2018 20:36

Duroplast napisal/-a:Sam... kaj pa takrat, ko imamo v rokah kakšno statistiko, mogoče kalkulacije vektorskih pretokov ? , večje sisteme enačb, razne rotacije objektov v prostoru, enačbe krivulj pri modeliranju, trajektorije... opsa. :lol: potem se nam pa kolca po zapiskih in bukvah od Mizzorijeve ali Vidava...

Se strinjam, pride vedno prav, samo tako izpopolnjenih inženirjev je pa malo, da bi tako iz rokava ven vlekli matematiko na vseh tako različnih področjih. :D Tudi na hitro iz starih zapiskov bo težko, pa imam vse shranjene.
Ponavadi je nekdo zelo specializiran in je močno seznanjen s temi orodji na nekem svojem (malo ožjem) področju.

Pa še malo heca. Vedno sem na fakulteti s spoštovanjem opazoval npr. prof. Kosela ali koga podobnega, ki izpeljuje brez napake celo predavanje in je potem neskončno zadovoljen sam s sabo, da je na koncu rezultat takšen, kot je v zvezku, ki ga je imel na mizi za sabo. Pa ni celo predavanje notri pogledal oz. je imel slab dan če je. :D
Danes pa to vidim bolj kot nekakšno zadovoljstvo, ki ga je imel, če mu je to uspelo. Pa če že 40 let izpeljuješ enako na predavanjih, potem pa že mora nekako uspeti. :D Na izpitu si moral pa v prvo, pa še premalo časa je bilo vedno.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Panzeraustirol » 19.12.2018 20:39

Duroplast napisal/-a:
Duroplast napisal/-a:

Ali bi tebi efektivno pomenilo kakšno razliko, če bi se pogoji spremenili v Avgustu?

Če se jaz prav spomnim so na maturi največ točk že pri nas prinesli predmeti kot so Matematika, Mehanika, Fizika. Kaj se je potem dogajalo ne vem. Definitivno pa ne moreš angleščine zraven primerjat za ta študij.

Ja bi, ker bi se imel veliko več časa za premislit kako naprej, ne pa zdaj ko smo že praktično konec s prvo konferenco.

Super, samo da na poklicni maturi ne moremo izbirati vsak zase predmete, ki jih najbolj znamo, na splošni pa 5 predmet kot strokovni tudi ne pride več v poštev.
Panzeraustirol
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 19.12.2018 20:42

@Grega Pa saj ne rabiš stresat iz rokava. Sam takrat ko boš potreboval ne boš menda en teden zabil za učenje iz čiste nule :lol:

Če pa si to znanje enkrat osvojil, boš ob hitrem pregledu pravil tudi ta problem preštudiral in rešil.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 19.12.2018 20:45

Ja bi, ker bi se imel veliko več časa za premislit kako naprej, ne pa zdaj ko smo že praktično konec s prvo konferenco.

Super, samo da na poklicni maturi ne moremo izbirati vsak zase predmete, ki jih najbolj znamo, na splošni pa 5 predmet kot strokovni tudi ne pride več v poštev.

Oprosti, ampak uspeh pri Matematiki, Fiziki, Mehaniki se je vedno štel za nabiranje vpisnih točk. Ne vem kaj je tu tako presenetljivega.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.12.2018 20:49

Ponavadi je problem, da moraš problem sam definirati, ker ni definiran. Potem se lahko začneš izživljati nad matematiko in fiziko. Na fakulteti je (skoraj) že vse lepo na pladnju nastavljeno in samo začneš.
Ta prvi del je ponavadi problematičen in zahteva nekaj izkušenj in inženirskega pristopa. Iskanje in gradnja poenostavljenih fizikalnih in matematičnih modelov. Tu bi pa skoraj rekel, da je na faksu premalo poudarka...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 19.12.2018 20:51

V glavnem ne jokat, pa se začni učiti. Imaš še več kot 5 mescev časa. Pa če si malo čas razporediš, boš ziher se kaj naučil. Pa verjetno, če vas bo več takih, bi šola kak dopolnilni pouk morala organizirat. Potem pa, če se ti kje vstavi lahko pa še kake inštrukcije si zrihtaš.

Imaš pa že skoraj vse na internetnu dan danes...

diferencial https://www.youtube.com/watch?v=ufSiKnskey4
integral https://www.youtube.com/watch?v=tt2DGYOi3hc
odvod https://www.youtube.com/watch?v=rAof9Ld5sOg
kvadratna formula https://www.youtube.com/watch?v=i7idZfS8t8w

Mi nismo imeli tega takrat. Sedaj pa skoraj ti ni od doma it, da bi se matematiko lahko naučil.

Tako ali tako pridejo izpiti na koncu leta bolj kot ne zelo podobni. Da ni nikoli čisto X.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.12.2018 20:52

bravo duro..., a se spomniš moje "Pauline", ne mi rečt...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 19.12.2018 21:03

vili napisal/-a:bravo duro..., a se spomniš moje "Pauline", ne mi rečt...

Predavala žal ni :D

Sem pa po zaslugi njene knjige in malce Vidava spackal matematiko 3 z osmico. 8)

Dobro... lahko bi se potrudil za 10 ampak... ko je bilo ravno avgusta sem bil samo vesel, da sem lahko vpisal višji letnik.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a maxhaw » 19.12.2018 21:13

Fantje problem je da nič še ni uradno. Vlada mora spremembe potpisati kar se bo ali pa ne bo zgodilo v februarju. To pa je 3 mesece pred maturo in do takrat lahko mi gledamo v luft in ne vemo za kaj bi se pripravljali.
Da bo bolj jasno pogoji ki veljajo danes za vpis na fax
VŠ: strokovna matura (slovenščina, matematika ali angleščina, strojništvo in izdelek)
UNI: strokovna matura (slovenščina, matematika ali angleščina, strojništvo in izdelek) + peti predmet (mehanika, fizika ali pa matematika)

Pogoji za vpis ki bi z sprejemom začeli veljati februarja
VŠ: strokovna matura (slovenščina, matematika, strojništvo in izdelek)
UNI: strokovna matura (slovenščina, angleščina, strojništvo in izdelek) +peti predmet (matematika).

Sam sem želel iti na uni v splošni maturi sem izbral MATEMATIKO pred angleščino kot peti predmet pa sem vzel mehaniko. Če bo zakon sprejet bom moral na splošni maturi narediti ANGLEŠČINO ki je za na strojno šolo popolnoma brez pomena kar ste tudi sami omenili. Na petem predmetu pa bi moral zbrati matematiko namesto mehanike. Se vam zdi logično da mehanika nebi bila možnostst za izbiro petega predmeta ter da bi moral na strokovni maturi dati prednost angleščini pred matematiko? Men to ne gre v glavo.
Lp
maxhaw
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 19.12.2018 21:15

ja gospa "Pavlina" je bila res gospa z velikim G..., samo kapo dol u nulo, no sem malo omenil neka planiranja produkcije, ta se mi zdi gredo v nekih malo bolj resnih sistemih z matrikami, pojma nimam, kaj naj bi to bilo..., no niso pa to HECI, ali pač, dobro v naši vukohebini tega tako nihče ne pozna več..., morda pa bodo bodoči ing, zadeve zopet gvignili na 4.0, morda še kaj višje, meni se hebe..., da ne boste delali samo za tiste čez alpe in za poševnooke..., kaj čmo..., če so problemi že na matruri in pred njo, odhebi, ja..., potem ti pa nekdo teži kako v nekem modelirniku skonstruirati evolveto zoba, kaj šele cikloido, ne vem zakaj ne, za kakšno staro cerkveno uro za rezanje na žico..., dobro ni pa to vsak dan..., da moraš početi kaj takega, je pa fajn, če veš kako to gre..., ali pa vsaj znaš najti finte...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.12.2018 22:07

ko je GOSPA PAULINA vstopila v predavalnico in je iz bele halje potegnila roki si si lahko naštelal SEJKA..., bila je točna U NULO..., to je bila naša g PAULINA..., kaj vam ni jasno..., imam še lepih spominov na G PAVLINO..., ko sem bil pri njej na govorilnih..., tubikontinju, če mi dovolite...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov