Pozdrav
Moje izkušnje so precej stare, sicer ne tako, kot Žerjavarjeve, pa še vedno so iz ene druge države

. In glede na te izkušnje lahko rečem, da imajo gimnazijci načeloma prednost pred strojnimi tehniki, kar se študija tiče. Največja prednost, ki jo imajo, je v znanju matematike, ki je temeljitejše od znanja strojnih tehnikov. Nekako so tudi znali bolje povezovati različna znanja, različne discipline in pa imeli so boljše delovne navade.
Sprejemni izpiti za strojni faks tu ne bodo spremenili slike, še več, tudi ti bodo samo povdarili prednosti, ki jih imajo gimnazijci. Ker sprejemni izpiti na fakulteti so lahko samo iz predmetov, ki se predavajo na srednjih šolahh ne glede na usmeritev, to pa sta matematika in fizika....
Med študijem smo strojniki imeli predvsem težave z matematiko (v MB je le-ta bila izrazito selektivni predmet), pa tudi pri predmetih, ki smo jih sicer poslušali v srednji šoli, so pa njihove osnove na fakulteti postavljene na matematične temelje dosti bolj, kot smo bili tega vajeni iz srednje šole (mehanika tekočin, dinamika, trdnost, termodinamika....). Smo pa strojni tehniki relativno enostavno delai tehnično dokumentacijo, strojne elemente (no, tudi to ni bilo ravno enostavno...), transportne naprave...
Sem razliko pri matematiki dodobra spoznal zadnje leto, ko je moja hčera končevala gimnazijo in sem lahko obseg matematike, ki jo je imela, primerjal s tem, kar sem sam imel na srednji tehnični šoli...
LP
Jože