STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prednost gimnazijcev pri vpisu na strojno fakulteto-logika?

Prednost gimnazijcev pri vpisu na strojno fakulteto-logika?

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Prednost gimnazijcev pri vpisu na strojno fakulteto-logika?

OdgovorNapisal/-a Panzeraustirol » 21.11.2016 14:14

Pozdravljeni

Danes smo s sošolci v srednji strojni šoli vžgali debato zakaj imajo gimnazijci pri vpisu na fakulteto prednost. Sem sem prišel da bi uporabnike tega foruma vprašal za mnenja o tem in najbolj pomembno, kje je tu logika? Takoj bom razložil zakaj se ne strinjam s tem dejstvom:

Kot dijak na strojni šoli imaš prednost v strojništvu zaradi:
-strokovnih predmetov v vseh štirih letnikih
-šolske prakse v vseh štirih letnikih
-prakse pri delodajalcu v vseh štirih letnikih

Medtem ko imajo gimnazijci prednost v fiziki, pa še to samo za 2 letnika.

Strinjam se z dejstvom, da kot gimnazijec nimaš možnosti zaposlitve po končani maturi. Ampak z vpisom gimnazijcev na fakulteto se izgubijo mesta za dijake strojne šole, kjer sem tudi jaz.

To bi se dalo takoj popraviti z sprejemnimi izpiti, kjer bi se hitro pokazalo kdo je boljši za vpis.

Kaj menite?

Lep pozdrav.
Panzeraustirol
Pripravnik
Pripravnik

Re: Prednost gimnazijcev pri vpisu na strojno fakulteto-logi

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.11.2016 14:41

O kaki prednosti govoriš? Je to formalna prednost pri sprejemu, ali je to dejanska prednost pri študiju?

Ne vem točno, kakšna je danes sposobnost in nivo znanja posameznika. V mojem času pred ohoho leti je bilo sledeče:
- Na prvi stopnji so imeli prednost tehniki. Študij je bil namenjen proizvodnji, vodenju izdelave, vzdrževanju, .... Poudarek je bil na strokovnih predmetih, o čemer so gimnazijci prvič slišali.
- Na drugi stopnji so imeli prednost gimnazijci. Študij je bil namenjen raziskavam, inovativnostim, .... Tehniki so se slabše obnesli pri "abstraktnem" študiju, gimnazijci so bili navajeni učenja snovi, ki jih sploh ni zanimala - ni segala v njihovo bodočo sfero.

Verjetno je tako še danes. Na diplomskem študiju imajo prednost tehniki, na magistrskem pa gimnazijci.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Panzeraustirol » 21.11.2016 15:07

Baje imajo pri sprejemu prednost gimnazijci.
Panzeraustirol
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 22.11.2016 6:50

Kot strojni tehnik z odličnim uspehom sem se pred dvema desetletjema vpisal na FS. Bili smo zadnja generacija, ki smo še imeli sprejemne izpite; bil sem nekje med boljšimi 10-15%. Prvih 200 iz sprejemnih izpitov nas je šlo na visokošolski študij (8 semestrov + diploma), naslednjih 180 na višješolsko (5 semestrov + diploma).
Izkazalo se je, da je prednost gimnazijcev (predvsem matematika in fizika) pomembnejša kot znanje strojnih elementov, tehnologije,....
Takratna prepričljiva petica iz fizike in matematike na SŠS ( Aškerčeva, Ljubljana) je bila minimum za naprej. Ni nujno, da je še vedno tako, toda fantje naj vam ne bo žal ur, ki jih boste porabili za matematiko in fiziko!
Mimogrede svoji hčerki priporočam, naj se vpiše na gimnazijo...
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 22.11.2016 7:47

Pozdrav

Moje izkušnje so precej stare, sicer ne tako, kot Žerjavarjeve, pa še vedno so iz ene druge države :D . In glede na te izkušnje lahko rečem, da imajo gimnazijci načeloma prednost pred strojnimi tehniki, kar se študija tiče. Največja prednost, ki jo imajo, je v znanju matematike, ki je temeljitejše od znanja strojnih tehnikov. Nekako so tudi znali bolje povezovati različna znanja, različne discipline in pa imeli so boljše delovne navade.

Sprejemni izpiti za strojni faks tu ne bodo spremenili slike, še več, tudi ti bodo samo povdarili prednosti, ki jih imajo gimnazijci. Ker sprejemni izpiti na fakulteti so lahko samo iz predmetov, ki se predavajo na srednjih šolahh ne glede na usmeritev, to pa sta matematika in fizika....

Med študijem smo strojniki imeli predvsem težave z matematiko (v MB je le-ta bila izrazito selektivni predmet), pa tudi pri predmetih, ki smo jih sicer poslušali v srednji šoli, so pa njihove osnove na fakulteti postavljene na matematične temelje dosti bolj, kot smo bili tega vajeni iz srednje šole (mehanika tekočin, dinamika, trdnost, termodinamika....). Smo pa strojni tehniki relativno enostavno delai tehnično dokumentacijo, strojne elemente (no, tudi to ni bilo ravno enostavno...), transportne naprave...

Sem razliko pri matematiki dodobra spoznal zadnje leto, ko je moja hčera končevala gimnazijo in sem lahko obseg matematike, ki jo je imela, primerjal s tem, kar sem sam imel na srednji tehnični šoli...

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a kavelj22 » 24.11.2016 18:10

Pozdravljeni,
Jaz sem končal srednjo tehniško šolo v Celju in imel potem na fakulteti (UNI) hude težave z matematiko.
Da sem nadoknadil znanje mi je vzelo veliko časa tako, da so posledično trpeli ostali predmeti. Gimnazijci so nas strojnike prehiteli pri vseh predmetih, tudi strokovnih. To še sedaj zamerim srednješolskim učiteljem.
Lp, Janez
kavelj22
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Gui » 25.11.2016 12:40

Pojdi na spletno stran od fakultete in si dobro preberi, pogoje in kriterije za vpis in kakšni so kriteriji, če pride do prevelikega vpisa, kar se na strojni dogaja redko.

Drugače pa gimnazijec ali strojni tehnik, le malo kdo nima težav z vsaj enim predmetom na semester.
Treba se je le vsesti in študirati.
Gui
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 25.11.2016 13:26

ja gui, vse okoli prednosti: kdo, kako, zakaj, to je samo brezvetna "fama - nakladanje", porkaduš :evil: , mulc, usedi se in se uči, riši, piši, sprašuj, (gospa pavlina je bila zakon)..., ne pa poslušati okoli babje marnje, pa gledati v zoc in karte, kaj bo, če bo..., ja oni so pa gimnazijci, pa ja, pa kaj, če so, (koji ku...) kar naj bodo..., mi smo pa mašinisti..., ja je na začetku malo jebe, je malo več abstrakcije, ki strojnikom na začetku ni najbolj domača, še posebno pri kakih "napihnjenih" kao "profesorjih", asistentih - kah, ti so pa "zakon" - delavci - garači..., če te bo kdo "povozil" te bo ta..., to zadnje je iz prve roke :lol:

pa nič se bat...

nadaljevanje sledi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acestudio » 26.11.2016 13:21

Moje izkušnje pri prehodu iz strojne srednje šole na UNI program pred slabimi 20.leti, so tudi podobne, kot nekateri pišejo.
Najbolj se spomnem tega, ko so se začela predavanja matematike pri profesorju Klincu, da sem samo debelo gledal na tablo, kakšno "vesolščino" kraca profesor na tablo "Tedaj in samo tedaj je bil njegov slavni rek".
Srednješolska matematika in fizika me nikakor nista pripravila na matematiko in fiziko, ki je sledila na faksu, kar je bilo sprva popoln šok.
Ob celoletnem odrekanju klasičnemu študentskemu življenju in prvih poletnih počitnicah, sem počasi prišel na zeleno vejo.
Takšno slabo srednješolsko matematiko in fiziko tudi jaz zamerim profesorjem.
Po drugi strani so pa imeli gimnazijci več težav pri tipičnih strojnih predmetih.
acestudio
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 27.11.2016 2:13

Klinc vas gleda ;)
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov