STROJNISTVO.com • Poglej temo - Doktorski študij ali ostati v industriji ?

Doktorski študij ali ostati v industriji ?

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Doktorski študij ali ostati v industriji ?

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 1.10.2023 20:27

Magisterij je pod streho, objavljen imam celo članek... trenutno imam eno leto redne zaposlitve za sabo (plus tiste par mesecev prek študenta).

Težava je, da delovno mesto ne ustreza izobrazbi. Večinsko delam v proizvodnji (vodenje in direktna vključenost), postopke razumem, znam delat z rokami, nekaj malega prirejam CAD modele in izdelam kak prototip za stranke... boljalimanj pa ne vidim nobenega posebnega izziva ki se ga ne bi mogel hitro priučiti. (lahko rečem da sem od šole nekaj odnesel). Težava je tudi interni nered informacij, ki ga poskušam organizirati (kar požre ogromno časa) Posebej v pomoč ni tudi skrivanje znanja...Prav tako Ne vem kako naj se izrazim... utrujajoče je in občutek imam da krnim. Stvari so šle na bolje ampak težko je biti "deklica za vse"

Ponudile so se določene opcije... trenutno najbolj privlačna pa mi je vpis na doktorat ob delu kjer mi bo omogočeno sodelovanje na projektu, ki se dobro navezuje tudi na temo magistrske naloge, kjer smo uspešno v objavo porinili članek. Plača bo v primerjavi s trenutno bolj tako... ampak s precej bonbončki, dodatki in možnostjo dela od doma. Planiral sem tudi odpreti S.P. za določene storitve, ki bi jih sicer brez slednjega fušal.

Apeliram na starejše kolege, ki so šli čez podobno dilemo, delajo v firmah z doktorji ali pa so celo sami zaključili doktorat. Katera pot je za nadaljnji karierni razvoj boljša pri zgoraj opisanem izhodišču ?

Lp!

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Doktorski študij ali ostati v industriji ?

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 2.10.2023 6:25

Odpri s.p. in študiraj ob delu. V slovenskih firmah bo vedno tako kot si napisal. Tam ne rabijo magistrov in doktorjev.
Sicer nisem doktor strojništva, ampak sem dal veliko tega skozi...
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.10.2023 6:40

CNC tehnologija napisal/-a: V slovenskih firmah bo vedno tako kot si napisal. Tam ne rabijo magistrov in doktorjev..

Ali si prepričan, da se ne bo ponovila zgodba o inovativnosti slovenskih podjetij? Ne bom našteval konkretnih slučajev izključno domačega znanja v realizaciji dokaj kompliciranih individualnih objektov, kjer je bil za vzorec le kakšen svetovni novinarski zapis s časopisno fotografijo. Tovrstni objekti iz povsem domačega znanja so na vseh kontinentih ne le po eden. Trenutno nam še manjka domačih domoljubnih, dovollj močnih, kapitalistov, ki bi vlagali v tak razvoj. Tuji kapitalisti takega razvoja ne bodo prepustili iz svojega okolja.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 2.10.2023 8:01

Dr. direktno v proizvodji nima prednosti, kvečjemu se ga delodajalci otepajo, ker vedo, da bo ob prvi priložnosti odšel na bolje plačano delovno mesto drugam.
Če imaš željo in ambicije, potem da in da potem delaš v kakšnem razvojno raziskovalnem oddelku kakšne večje firme, ali celo tujina.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.10.2023 8:19

Tudi jaz bom rekel tujina, če imaš ambicije in te neko področje zanima in tega pri nas ni. Je treba biti pa pazljiv, da boš nudil, kar res potrebujejo v neki drugi državi, ker slika se malo obrača in ogromno ljudi hodi nazaj, še posebej kakšen kanonfutr za ročna dela. Vsepovsod je trg krut...

Glede doktorata in ali se splača je tule zanimiv pogled: https://www.youtube.com/watch?v=6XWeHnwXfuA. Priporočam ogled...
S tem je tudi tako, da je skregano s pametjo. Jaz bi vse diplomante nagnal na delo za ene par let in potem delo na doktoratu kogar to zanima in ima tudi realen problem iz teh nekaj let dela. V resnici pa akademski svet deluje tako, da je doktorat najbolje narediti čimprej po koncu diplomskega študija, ker drugače se ti bo po domače zmešalo, ko boš iz firme prišel nazaj v akademski svet. Enostavno ne boš več funkcioniral tako kot oni tam.

Slovenski sistem je jeba. Najbolje za kolikor toliko lagano nek denar ustvariti je šiht pa fuš, ki ga lahko delaš še med šihtom. Ker delati resno na šihtu pa potem še fuš je malo težko, še posebej potem ko dobiš kakšnega otroka ali dva ali pa si ustvarjaš dom. Ne bi ti rad ubijal interesa, samo tako je. Sicer odvisno tudi, koliko energije imaš, pomoči od drugih bližnjih, itd. Enim lepo laufa...

Drugi problem so plače, ki so vedno manj vredne in je edina rešitev da začneš nekaj svojega čarati ali pa vsaj nekomu, ki kaj resnega čara, pomagaš s svojo "firmo". Tako se da vsaj za nek prihodek izpogajati, pa nisi totalno nadomestljiv.

Katero področje te pa zanima? Da ti potem lažje 100% povem, da zapusti te kraje tu. :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 2.10.2023 9:40

Kar je napisal Grega sem jaz uporabil že leta 1989 in šel iz Iskre - Razvojni Inštitut na svoj s.p. Do danes mi ni žal... Je pa res, da boš delal po 12 ur dnevno. Ampak saj veš - delo krepi človeka in ga obdrži mladega.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.10.2023 10:35

Sem še pozabil dodati, da lahko si tudi tu in čaraš za tujino. To bi znalo biti še najbolje, če jih uspeš prepričati. Dokaj poceni živiš, pa mogoče lahko kar nekaj več zaslužiš. Pa ne preganjaš se okrog s temi obrtniki, ki bi vsi imeli nek inženirski kader, pa ne vedo zakaj in zasičenim trgom tu. Večina jih že ima svoje firme, samo ne pogleda jih pa tako veliko čez mejo, ker bi se stvari hitro ustavile. Potem se pa tu znotraj tega malega trga vsi pobijajo za posle pri Pipistrelu, Akrapoviču, TPV-ju, itd. Oni pa to veselo izkoristijo...
Imaš pa seveda s tem pomanjkanjem izkušenj storitvene dejavnosti na našem trgu lahko težave - npr. večina računovodstev ne razume kako neka tehnična pisarna posluje s tujino, ker so od tu navajeni knjižiti kokakole in kave od gostiln. Ali pa račune frizerajov, ki jih je polno. Potem zavarovalnice niso sposobne zavarovati odgovornosti npr. za neko strojegradnjo, ker razumejo samo kako je če avto razbiješ ali pa če ti bajto poplavi voda iz kotlička od WC-ja. :roll: Pač kar ta trg potrebuje. Čudno se sliši, samo na takšne trivialne težave naletiš.

Slovenija je neka taka ekonomija manjšega velemesta. Imamo nekaj večjih zaposlovalcev, ki ne ustvarjajo neke dodane vrednosti, če imaš šiht tam bi znalo biti dobro, samo ne vem komu si se rodil, kar je v teh primerih dokaj pomembno, če hočeš kam priti. Potem je nekaj infrastrukture, ki jo treba vzdrževati in jo plačujemo vsi. Tu imaš tudi nekaj dobrih šihtov lahko, če je interes. S pozicijo tu zna fuš zraven še najlepše teči, kot jih tudi veliko tam ve...

Težko je, da vse kar sem v zadnjih letih opazil, napišem. Bo šlo preveč časa... Pa enkrat jih bom po prstih dobil, ker pišem preveč kar je res. :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.10.2023 14:26

gregor:
moja sorodnica z doktoratom se je prijavila - poklicala pri BOSKIJU, takoj drugi dan na razgovor, si sprejeta, po enomesečnem odpovednim rokou je bila pri BOSKIJU..., samo malo moja izkušnja..., no sem imel pa tudi sam SP cca 15 let do penzina..., je pa doktrorat tako malo bolj pič..in dim, če ni zadaj nekih izkušenj, da lahko tista dohtarska znanja apliciraš, verjetno v EURE..., ma boš zrihtal...., malo šale... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.10.2023 15:05

Če imaš doktorat se že spodobi, da še kakšno delovno mesto ustvariš poleg svojega, glede na to da ti ga je vsa družba plačala. Bi se pa verjetno dalo debatirati. Zato ga raje nimam. Ko pa gledam kaj vse zagovarjajo danes za doktorate, bi jih pa lahko že kakšnih 15 imel, če pogledam svoje pretekle projekte. Čeprav sam mislim, da ni nobeden vreden doktorata...

Dober kader se vedno išče, se strinjam. Koliko je nadomestila, je pa druga debata. Doktor, ki da nekaj od sebe v takšnem podjetju kot je Pipistrel, ne bi smel pod 10.000 € bruto delati, če pa je tako, je pa druga zgodba. Je pa res, da se pri teh številkah več ne pogovarjaš samo o plači, vsaj drugje ne, pri nas pa ne vem. Hotel sem povedati, da je izbire tu malo manj... Pa saj se vedno o tem pogovarjamo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 2.10.2023 15:18

Brat je reku, da ko so novga doktorja dobili... so mu omare dali za nosit, da so pokazali dominantnost.
Pa še dobro jih je nosil. :lol:

Če bi bli vsi ti papirji kaj vredni, jih ne bi tako na lahko printal.

Kar sem imel z njimi opravka v industriji, so bolj vodje oddelkov ne pa kaki hudi tehniki.

Pač včasih so naredil filter v srednji šoli(da nisi bil totalni idiot), sedaj pa že vsakemu dajo diplomo. Torej filter je sedaj že na doktoratu. Davkoplačevalci pa tole neumnost financirajo, da imajo učitelji delo.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.10.2023 15:37

J*ebat ga, včasih je bilo do diplome težje priti, pa so bili šihti ziher, danes je pa kontra. Saj veš, ko si 50 let nazaj diplomiral, te večinoma potem nihče več do penzije ni več dregnil - pač takšna družbena ureditev in drugi časi. Nekaj jih je malo delalo, malo več malo bolj, večina pa lagano...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.10.2023 15:48

grega:
ne me jebi, si probal oni sistem , ne ser..., delali ssmo kot čna živina, ti je jasno, ni bilo zaje..., samo po letu 90 so udbaške privatizacijske pijavke sfukale vso slo industrijo ..., bo šlo...

ma smo zašli z "DOKTORATA", pa kaj ima tu spraševati, lepo vas prosim, jebiga pa tak dohtar... :evil: :evil: :D :D :D, sorči..., po teh naših pisanjih, bo na istem... žal...
Zadnjič spremenil vili, dne 2.10.2023 17:46, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 2.10.2023 16:23

Boh-pomagaj :D

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 2.10.2023 16:44

grega09 napisal/-a:Sem še pozabil dodati, da lahko si tudi tu in čaraš za tujino. To bi znalo biti še najbolje, če jih uspeš prepričati. Dokaj poceni živiš, pa mogoče lahko kar nekaj več zaslužiš. Pa ne preganjaš se okrog s temi obrtniki, ki bi vsi imeli nek inženirski kader, pa ne vedo zakaj in zasičenim trgom tu. :D

Že od leta 1995 dalje za Siemens !
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.10.2023 18:30

:D Tole je fajn za zajebancijo.

Eh, vili. Koliko ljudi danes poznaš, da bi od zaključka šole do penzije imeli istega delodajalca? V prejšnjem sistemu je to bilo pač normalno, če si diplomiral. Nisem probal sistema, sem pa delal z ljudmi, ki so ga, pa tudi domači, kot od vseh drugih. Daj no daj, dve tretjini ljudi v velikih sistemih ni skoraj nič delalo. Šihte so pa imeli, ker je pač bil takšen sistem.
Še ko sem hodil nekaj tule naokrog in se pogovarjal o nekih tehničnih rešitvah v firmah, mi je bilo zanimivo zakaj niso nekaterih rešitev že včasih uporabljali, zastopili so sigurno jih. Pa so mi rekli, ja lej, vsi so morali nekaj delat ali pa se vsaj delat da delajo in potem ni bilo posluha za neke rešitve, ki bi ljudem delo jemale. Naiven jaz... :D

Je pa vsega enkrat konec, kot si zapisal...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov