Napisal/-a brlek » 6.2.2017 19:46
Pozdravljen!
Navajaš cel kup vprašanj in tudi nekaj rešitev, ki po mojem ne pijejo 100% vode.
- Poraba materiala ni dokaz, da so bila dela izvedena.
- V primeru okvare in morebitnih zahtevkov, moraš imeti zapise (tudi če so mastni in umazani so OK).
- Najprej moraš pri sebi razčistit in za tem 100% stat, da so zapisi o izvedbi vzdrževalnih del pomembni in da brez zapisov in evidenc ne moreš planirat vzdrževanja.
- Vzdrževalce moraš vzgojit, da so zapisi alfa in omega in da jih morajo delat (milom ili silom). A jih delajo na papir ali elektronsko, ni pomembno.
- vsako izvajanje del je povezano tudi z VPD (varstvom pri delu), zato je zelo dobro (da zavaruješ sebe), da vsako delo pisno dodeliš. Moraš vedet, da si odgovoren, da si delavca ustrezno seznanil z delom, da je on za to usposobljen in da ve katere nevarnosti pri tem delu nastopajo, ter kako se bo zaščitil. Dela pa odrejaš na osnovi plana vzdrževalnih del in uskladitve s proizvodnjo. Druga stvar je, da delaš ročno ali pa s programsko opremo.
- Glede preventivnih zamenjav in posegov sem jaz v začetku naredil eno zelooo dolgo excell tabelo in vpisal datum nekega posega in periodiko tega posega, tako sem potem v naslednjem stolpcu že dobil predviden datum za naslednjič.
- plan vzdrževalnih del boš pa moral narediti sam - iz dokumentacije dobaviteljev + svojih zahtev.
- Pri vzdrževalnih delih moraš vgrajevati dele, ki so enaki, kot originalni in ne smeš spreminjati ničesar na stvareh, ki jih vzdržuješ, ker če kaj spremeniš proizvajalčeva izjava o skladnosti ne velja več in postaneš proizvajalec - prevzameš vso odgovornost za varno delovanje stroja.
- Obstaja sigurno kup programov za te zadeve, videl sem ene dva. Mi imamo enega, pa se mi ne zdi najbolj uporaben.
- Je pa zagotovit planirano - preventivno vzdrževanje res izziv. Brez izkušenj iz vzdrževanja, te bodo pohodili takoj.
Lp!