STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dolga luknja

Dolga luknja

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Dolga luknja

OdgovorNapisal/-a grega09 » 21.1.2021 12:19

Ne, jaz ponavadi napišem zraven tolerance npr. H7 še tolerančno polje z obema odstopkoma, ker mi program to sam naredi, če izberem možnost. Sicer so nas učili, da mora biti spodaj na risbi tabela, pa se mi zdi bolj praktično, da je zapisano zraven dimenzije, ker strojna obdelava takoj vidi odstopke in ni treba sem in tja gledati.

Tolerance na pamet določevati je pa res bolj težko. Saj se za vse najdejo primeri, še posebej za ležaje lepo piše v katalogih, kateri ujem mora biti z manj zračnosti, kateri pa z več. Odvisno od tipa obremenitve. Ni praktično, da se vse predvidi preveč na knap, ker je pač lahko tako in potem na montaži kolnejo :D. To že tako ali tako.
Sem se pa za kakšne aplikacije že sam odločil za bolj ohlapen ujem, ker sem vedel, da se bo vse skupaj bolj malo vrtelo in je težko, da bi se na ohišju ali gredi kaj poznalo. Je pa zelo olajšana montaža, ker ležaj samo lepo z rokami vgradiš in ni nič problemov. Tako ali tako je med kuglami in obroči dosti manj trenja in se ne bo obrnil v ohišju ali pa na gredi.

Za druge primere ujemov se pa tudi najdejo tabele, nekaj pa po izkušnjah. Opažam, da pa včasih radi preveč na knap naredimo in ni nobene potrebe po tem. Dobro je, če dobiš kakšen feedback, ko se zadeva montira ali pa po nekaj obratovanja...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.1.2021 12:54

moj modelirnk ima mžnos izpisa tolerac z ali brez odstopkov, ima pa tudi možnost izpisa tebel

smo - so šloosarji v derjarij pred desetletji razkopavali VDF-ko , mislim, da veste kaj to je, vsi logerji, so šli na roke dol i gor, ja gregor, loger se raje kotali kot drsi, če je že nekaj hudo narobe... :o :o

da imaš pa na risbi koto fi 80 +0.1 je to odprta mera!!!..., ker ni zgornjga in spodnjega odstopanja..., to je šlamparija..., grrrr :evil: :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 21.1.2021 13:15

vili napisal/-a:da imaš pa na risbi koto fi 80 +0.1 je to odprta mera!!!..., ker ni zgornjga in spodnjega odstopanja..., to je šlamparija..., grrrr :evil: :evil:

Kaj si hotel s tem povedati? Najbolje da snuješ tako, da je čimveč mer odprtih, razen kjer ni nujno da je toleranca. S tolerancami so tako samo problemi...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.1.2021 13:25

to o odprti meri gre na SAJKO - vo pisanjo, ko pravi, da napiše + ali -, samo to...

primer iz šlosarije: profil dolg 3000, napišeš koto 3000 -5 (-10) tistih 5 minusa je v izogib zajebancijam na montaži, redko se piše 2995, nisem še skoraj nikoli videl, je pa mera 3000 -5 odprta mera, bo šla po enem od splošno predpisanem odsopanju ali se motim... :o :oops:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 22.1.2021 7:18

Mal nerodno sem napisal-jasno, da pišem toleranco v plus in minus. Sicerpa če meni nekdo napiše fi 80 -0,1mm, smatram, da je lahko fi 80,00 do fi 79,90mm. Kar nekaj ljudi poznam, ki 0 ne pišejo, samo dovoljen odstopek v plus al pa minus. Gre se za to, da ne pišeš neke oznake toleranc, za katere še sam ne veš, zakaj morajo take bit. Vili, ne rabiš takoj u luft skakat, ti bo še srce odpovedalo.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 22.1.2021 8:45

Sajko
kaj imaš ti smatrati, kaj pa, če je tisti, ki je šlampast, pa drugače mislil
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 22.1.2021 9:01

SAJKO napisal/-a:Gre se za to, da ne pišeš neke oznake toleranc, za katere še sam ne veš, zakaj morajo take bit.

To je res, samo ko delaš standardne ujeme in si pomagaš s tabelo je potem najlažje zapisati še na risbe tako, ker se je mogoče tudi nazaj najlažje sklicevati. Pa delati na enotno izvrtino npr. H je tudi dobro, ker večina drejarjev ve kaj je H toleranca.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost