Ne, jaz ponavadi napišem zraven tolerance npr. H7 še tolerančno polje z obema odstopkoma, ker mi program to sam naredi, če izberem možnost. Sicer so nas učili, da mora biti spodaj na risbi tabela, pa se mi zdi bolj praktično, da je zapisano zraven dimenzije, ker strojna obdelava takoj vidi odstopke in ni treba sem in tja gledati.
Tolerance na pamet določevati je pa res bolj težko. Saj se za vse najdejo primeri, še posebej za ležaje lepo piše v katalogih, kateri ujem mora biti z manj zračnosti, kateri pa z več. Odvisno od tipa obremenitve. Ni praktično, da se vse predvidi preveč na knap, ker je pač lahko tako in potem na montaži kolnejo

. To že tako ali tako.
Sem se pa za kakšne aplikacije že sam odločil za bolj ohlapen ujem, ker sem vedel, da se bo vse skupaj bolj malo vrtelo in je težko, da bi se na ohišju ali gredi kaj poznalo. Je pa zelo olajšana montaža, ker ležaj samo lepo z rokami vgradiš in ni nič problemov. Tako ali tako je med kuglami in obroči dosti manj trenja in se ne bo obrnil v ohišju ali pa na gredi.
Za druge primere ujemov se pa tudi najdejo tabele, nekaj pa po izkušnjah. Opažam, da pa včasih radi preveč na knap naredimo in ni nobene potrebe po tem. Dobro je, če dobiš kakšen feedback, ko se zadeva montira ali pa po nekaj obratovanja...