STROJNISTVO.com • Poglej temo - struženje z zareznim nožem

struženje z zareznim nožem

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

struženje z zareznim nožem

OdgovorNapisal/-a wolfyy » 10.11.2015 21:03

Imam problem pri struženju na CNC z zareznim nožem in sicer s tem da ne lomi odrezkov.

gre se za struženje večinoma S235 in S355 in sicer ne lomi odrezkov. poizkušal rezalne hitrosti od 80-140m/min in podajanje od 0,07 do 0,25mm/vrt. V vsakem primeru je zlom odrezka bolj sreča kot pravilo ali pa sem prišel do limita kjer je hlajenje ni bilo več sposobno hladit zadeve in me zanima kakšne parametre uporabljate za slednje.

stružnica je pač stara in hlajenje ni ravno idealno ampak kaj čmo, je pa malce tečno ustavljat zadevo ker se odrezek zabije pred nož.
wolfyy
Novinec
Novinec

Re: struženje z zareznim nožem

OdgovorNapisal/-a kovinoobdelava » 11.11.2015 12:40

Zdravo!

Si poiskusil z drugačnim lomilcem na ploščici?

LP
kovinoobdelava
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.11.2015 14:02

to kar stružiš sta repi - žilavi konstrukcijski jekli, kar morata tudi biti, dolgi žilavi ostružki, to nista "as" jekli s kratkimi ostruži, naredi cikle z zaustavljanjem in potem nadaljuješ, sicer ne vem kaj počneš ali samo zarezuješ ali odrezuješ "abštehaš", glej fint je kolikor hočeš, menjati tehnologijo, menjati materiale, menjati tehnologe, menjati konstrukterje, pa še kaj.... :evil:
ja eno kurč...evo strojništvo je en kup samih problemov, bejšte stran čim dlje, če se le da, no to je... pa šala
ker sta to res "repi", lahko ta dva materila zamenjaš s čimer koli, vsak bo trdnostno bolši, cenovno pa isti "kura...c", samo "projektant", tega ne ve, zato mu moraš pa ti skočiti za vrat kot tehnolog naj nekaj naredi... haha , ja med konstrukterji in tehnologi smo imeli vedo borbe, vsak je hotel biti najbolj pameten... bla bla

pred dsetletji smo si tudi upali malo po svoje nabrusiti rezalne karbide "holkele", ne vem zakaj ne in se je obneslo, ni bilo od sandvik-a, od seco-ja, pa ne vem od koga še vse zveličavno, malo morgen, ti imaš pač drugačne pogoje, kot...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a wolfyy » 12.11.2015 21:10

trdnostno boljši ni rečeno da je drug material. vsak ima pač določene lastnosti, drugače izbirat materiala pa ne morem. delam s tistim kar je na zalogi, se pa zavedam da je material zelo problematičen za stružit sam sem mislu da je kakšna druga opcija kot prekinjat struženje.

ploščice pa spet žal ne morem izbirat, je kar je na zalogi in s tistim delat. glede nato da sem direktno s faxa dobil zaposlitev in sem edini v podjetju, ki se spozna na CNC moram najprej kaj pokazat, potem pa začet težit za boljša orodja :P

kot pravim igral sem se okol podajanja in hitrosti a do loma odrezka nisem in nisem prišel. vprašat na forumu pa tudi ne škodi če je kje kakšna možnost :)
wolfyy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 12.11.2015 21:36

ne poznam primra, ja je pa tehnologija za mladega fanta kar hud zalogaj, a imaš kakšnega stare mačka v hiši z njimi moraš biti dober, če ne si ga naje..bal, sem vodil 5 cnc mašin, pred tem drejar, potem pa korak po korak naprej..., ja je dobro imeti kaj prakticnih izkušenj, ja vem da ti ne da spati.... :D

ma sem ti napisal zabrusi lomilni žleb...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a wolfyy » 15.11.2015 20:35

ja je pa tehnologija za mladega fanta kar hud zalogaj, a imaš kakšnega stare mačka v hiši z njimi moraš biti dober, če ne si ga naje..bal, - See more at: viewtopic.php?t=47178&start=0#p161513

imam to srečo, da me je CNC že prej precej zanimal tako da dosti težav okoli izdelave tehnologije in tega nimam pa tudi bil sem na praksi 7 mesecev v podjetju kjer so bile CNC stružnice na velikoserijski proizvodnji in sem precej odnesel od tam. le še ta zarezni nož je problem, bom pač naslednjič delal s prekinjenim struženjem po 1 ali 2mm, ker druge očitno ne bo, da bom pa sam brusil ploščico pa NO GO, ker pol bom jst kriv če kaj zlomi :D

drugo je pa seveda praksa, kjer mi seveda manjka ogromno okrog mene imam pa treh, ki se spoznajo na klasične stružnice tako, da so bolj kot ne v pomoč samo za kakšno klasično vprašanje (torej ali naj povečam podajanje, globino rezanja, hitrost da bo delalo boljše odrezke ampak tu so spet omejeni, ker CNC je podobno ampak spet popolnoma drugo področje pa že tako vsi kričijo name, ker CNC stružnica verjetno nad 600 obratov ni videla že zadnjih 10 let, osebno jo pa po mesecu dni dela z njo že vrtim do 1000). kdor je delal zadnjih 15 let na stružnici se je pa učil vse sam in ko sem prišel je šel ravno na bolovanje sedaj ga pa ni več pri nas in sem dobil stružnico v takšnem razsulu da sem 2 pametna zunanja in 2 pametna notranja noža iskal več kot 8 ur. pa tudi stružnica je kot je...ta teden mi je uspela od 8 komadov 5 narediti v toleranci, 3 pa desetinko pod toleranco s tem da dober/slab je bilo popolnoma na random in ne posledica obrabe ploščice.
wolfyy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 15.11.2015 21:38

nekaj govoriš o vrtljajih???
mašino naženi tja do 200 m/min, mora iti, za mehke materiale, ne šparaj mašine, vrtljaji te naj ne zanimajo bo že sama poštimala, ti glej da boš delal z optimalno rezalno hitrostjo in s podajanji, ja malo je potrebno pogledat kataloge orodij, kaj v njih piše, uči se..., lepo..., glede brušenja karbidov, ni nobenega strhu, samo malo zbrusiš cepilno ploskev, napraviš globlji žleb, dobro to so že drejarske finte, se boš že navadil, ko boš imel jajca... :lol: , ne vem kaj bi polomil, dokler ne boš odtrgal paken iz amerikanerja neboš noben drejar, dobro malo šale :roll:

zdaj pa samo še to, popizdim, ko nekdo filozofira o kasičnem in nekem kurčevem cnc "struženju" oboje je popolnoma enako isti "drek", samo, da je enkrat orodje vodeno "ročno", drugič pa z nevem čim in ne biti pametni z nekim "cnc-jem", ja sem vodil produkcijo z osmimi kao "cnc"ji in še s čim, haha :evil:

pa še to:
princip odrezovanja se ni spremenil od takrat, ko je nevem kdo z nevem čim na nek lažji način nekaj odrezal od nečesa, za to je pa še vedno potrebna neka surova moč - sila, ki pa se ni v nevem koliko tisoč letih spremenila popolnoma niččččč.... :roll:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.11.2015 10:53

ko sem začel, smo imeli samo "rapide" - hss rezalne hitrosti tja do 40 m in "vidije" - karbide nalotane na "halterje" hitrosti tja do 150, vse to smo brusili sami, če si znal si znal, če ne je pekla glava, ker ni rezalo, je treslo, ni lomilo "špene", te je porezalo, si fasal v uč, bilo je vsega, no potem so pa med sedemdestim in osemdestim prišli fantje od sandvika s svojimi koromanti popolnoma drug svet, ja, ampak samo priprave orodja, no ni bilo več brušenja manj zasojev, produkcija se je dvignila... ja je bilo pa potrebno marsikdaj malo po svoje prebrusiti ploščico, da je rezala kot si želel, si pa dosegel produktivnost samo na dovolj dobrem togem stroju, brez zračnosti, ko pa smo postavili prvi CNC, ja zopet drug svet, pa pizdarije med delavci :evil: , ampak odrezovanje je pa ostalo ISTO... :o, sama ena jeba...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a wolfyy » 16.11.2015 21:27

mašino naženi tja do 200 m/min, mora iti, za mehke materiale, ne šparaj mašine, vrtljaji te naj ne zanimajo bo že sama poštimala, ti glej da boš delal z optimalno rezalno hitrostjo in s podajanji, ja malo je potrebno pogledat kataloge orodij, kaj v njih piše, uči se..., lepo..., - See more at: viewtopic.php?t=47178&start=0#p161529

no da spremenim iz vrtljajev v hitrost: 120-130m/min pa so me vprašali če sem zmešan pač na fi 50 to pomeni da zavrti stružnico do 1000 vrtljajev, kar je zame popolnoma normalno oz. še nizka hitrost. bom pa itak počasi dvigal hitrost, ker to je res spodnja meja po podatkih ploščic (od 120-260m/min za navadno jeklo).

verjetno so pa zobniki hitre prestave še novi :lol:
wolfyy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 16.11.2015 21:44

pri "šropanju" se mi je morala mašina vrteti tudi tja do 75%+ nazivne moči, ker če delaš z manj potem je to igranje, mašino moraš nagnati do maximuma, v petih letih mora "kupiti novo" seveda mora biti vse kot mora biti, varnost, togo vpeto, orodje tudi v dobri kondiciji, na 35 ali 45 kW stružnici smo pri šropanju skurili tudi do 200 l hladila na 2 izmeni (uparjanje, aerosoliranje), ja :o, šropali smo čepe osi tovornih prikolic
nemci so in še, po petih do deset let vržejo mašino ven in kupijo novo, ta šrot pa kupujemo mi, so pa še vedno ti stroji v dobri kondiciji :lol:

ja človek božji, ja seveda moraš delat s konstantno rezalno hitrostjo, če želiš da bo lepo rezalo, seveda omejiš najvišle vrtljaje, da se ti vse ne razleti, to pa :oops:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frodo » 19.11.2015 7:37

vili napisal/-a:nekaj govoriš o vrtljajih???
mašino naženi tja do 200 m/min, mora iti, za mehke materiale, ne šparaj mašine, vrtljaji te naj ne zanimajo bo že sama poštimala, ti glej da boš delal z optimalno rezalno hitrostjo in s podajanji, ja malo je potrebno pogledat kataloge orodij, kaj v njih piše, uči se..., lepo..., glede brušenja karbidov, ni nobenega strhu, samo malo zbrusiš cepilno ploskev, napraviš globlji žleb, dobro to so že drejarske finte, se boš že navadil, ko boš imel jajca... :lol: , ne vem kaj bi polomil, dokler ne boš odtrgal paken iz amerikanerja neboš noben drejar, dobro malo šale :roll:

zdaj pa samo še to, popizdim, ko nekdo filozofira o kasičnem in nekem kurčevem cnc "struženju" oboje je popolnoma enako isti "drek", samo, da je enkrat orodje vodeno "ročno", drugič pa z nevem čim in ne biti pametni z nekim "cnc-jem", ja sem vodil produkcijo z osmimi kao "cnc"ji in še s čim, haha :evil:

pa še to:
princip odrezovanja se ni spremenil od takrat, ko je nevem kdo z nevem čim na nek lažji način nekaj odrezal od nečesa, za to je pa še vedno potrebna neka surova moč - sila, ki pa se ni v nevem koliko tisoč letih spremenila popolnoma niččččč.... :roll:

Popizdiš ko nekdo filozofira, a ne filozofiraš ravno ti?
Kdo te je pa učil da brusiš menjalne ploščice,....a potem vsako ki jo želiš menjat prej zbrusiš? A ti uspe vedno isto zabrusit kot ti praviš.
Čer ne lomi odrezkov je pač potrebno spremenit tehnologijo odrezavanja in ne brusit novih menjalnih ploščic, ker s tem vse zaj....
Ploščice so ja površinsko obdelane in z brušenjem jih zaj....
frodo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 19.11.2015 8:58

ja smo brusili, prebrusili, nevem zakaj ne, če ni lomilo, treslo kot svinja :evil: , ko ni čisto nič drugega pomagalo, no mi pa ni potrebno več tega početi :lol: , sem pa
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a FINDSOL » 19.11.2015 10:54

Pri odrezilnih nožih je potrebno preveriti,da je rezilni rob točno na sredini, ker če je čez ali pod centrom se hitro poruši vsa logika odrezovanja.

kako to preveriti.
z odrezilnim nožem čelno postružite komad (čez nično točko, recimo X-1) in če na sredini ostane material, potem je nož pod centrom, če nagnete material (pri x-1) potem je nad centrom.

Lep pozdrav
Marko
FINDSOL d.o.o.
FINDSOL
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a strojnikgssk » 24.2.2020 12:42

vili napisal/-a:ja smo brusili, prebrusili, nevem zakaj ne, če ni lomilo, treslo kot svinja :evil: , ko ni čisto nič drugega pomagalo, no mi pa ni potrebno več tega početi :lol: , sem pa

ni potrebno brusiti rezalnih ploščic ...... :evil: če ti je ratalo pobrusit skus isto svaka čast :roll:
cnc stružnice so pa najboljše saj delavec ne trpi zravn. :D
strojnikgssk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jaka23 » 25.2.2020 12:31

Tud jaz sem že kakšnen žleb zabrusil v ploščico.. Pač če ne lomi ne lomi se znajdeš.
Verjamem pa, da če nisi kaj dosti drejal pač na to ne pomisliš oz če ti ni nek stari mojster
tega pokazal ;) Bi pa rekel, da danes itak vsi sam halterje pa ploščice furajo/mo ker noža skoraj nihče ne zna več nabrusiti.

lp,
Jaka
jaka23
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov