Napisal/-a nabijač » 13.3.2019 19:20
Hvala za odgovore in opozorilo.
Ni diamantni brus, za borazon pa prvič slišim - bom poiskal kaj je to. Moj je oranžne barve premera 200mm, B60N3V. Ves brus je iz brusilnega materiala.
No, jaz sem bolj amaterski kovinar, vse po malem, pa tudi struženje in rezkanje. Imam nekaj "šmirgelšajb" s koluti, ki jih, če se le da ne snemam jih uporabljam takole:
-temno zelena šajba: brusim karbidno trdino(vidijo) za na grobo
-diamanten brus WINTER D91: za vidijo na fino
-bela šajba: HSS stružni noži, svedri
-temno modra šajba: bolj mehkejši materiali (tipa sekira)
-na eni šmirgelšajbi imam tanek kolut od fleksarice, za rezanje trdih zadev in tudi kako brušeje.
-še ena šmirgelšajba za brušenje na stružnici z majhnimi brusi iz korunda 60, 80, 100 tudi te bi rad poravnaval. Na stružnici, če res ni nujno ne brusim, ko pa, vso okolico brušenja prav paranoično zaščitim.
Te bruse imam v enem ločenem prostoru, ker me skrbi, da ostanki brušenja "šmirgelštavb" nebi prišel na vodila, v ležaje,...
Ker sem bolj hobist vas prave strojnike prosim za komentarje, če kaj delam narobe in kaj naj izboljšam. Predvsem me zanima kako izbrati pravilen brus za izbrani material. Kako pogruntati kateri brus je pravi za brušenje nekega jekla, če na brusu ni oznak - gledati iskre, opilke?