STROJNISTVO.com • Poglej temo - Poravnava brusa

Poravnava brusa

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Poravnava brusa

OdgovorNapisal/-a nabijač » 12.3.2019 8:40

Po menjavi brusnega koluta na brusilnem stroju , ki ga imam za brušenje svedrov in stružnih nožev brusni kolut malo preveč opleta v radialni smeri. Poizkusil sem ga scentrirati a očitno luknja za vpetje ni točno v sredini.
Kako se brusni kolut po obodu lahko "pobrusi"? Imam nekje v spominu, da se to naredi z nekim diamantnim orodjem. Ali je to pravi način in kje se to orodje lahko nabavi. Ali pa se to naredi lahko še kako drugače?
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Poravnava brusa

OdgovorNapisal/-a hine » 12.3.2019 9:18

Ga odviješ in obrneš za nekaj ° in priviješ ter preizkusiš. To ponavljaš v isto smer dokler ne najdeš prave pozicije. S tem ga uravnotežuješ in tudi centriraš. S pobiranjem brusa obstaja velika možnost da ga spraviš iz ravnotežja.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 12.3.2019 13:26

Hvala za odgovor.
Žal, koluta, ki ima rahlo ekscentrično luknjo le z obračanjem po osi ni možno scentrirati. Če bi bila os malo manjša kot luknja bi bilo to možno z radialnimi pomiki. Žal ne morem narediti niti distančnika z sredinsko luknjo, ker je v bistvu brusni material praktično do vpenjalne osi. Je pa tudi brusna površina rahlo žlebičasta in tudi to + excentričnost bi rad poravnal - odvzel brusni material na brusni površini z nekim orodjem. Kako se to naredi?
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 12.3.2019 13:40

na velikih brusilnih strojih gre to takole:

http://www.swatycomet.si/fileadmin/docu ... _28-37.pdf

na teh ročnih pa se to naredi s ročnim poravnalom:
https://www.almo.si/brusni-kamni/diaman ... nih-brusov

imajo tudi v malo večjem merkurju...
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 13.3.2019 8:42

U, hvala, to sem iskal. Bom nabavil in sprobal.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Brusilec1 » 13.3.2019 16:03

Najprej je vprašanje kakšen brus sploh imaš.
Če je to diamantni, potem ga z diamantno spico ne poravnas.
Tudi če je borazon ga boš teško z špico.

Če pa imaš ta stare silicijeve bruse za ročno brušenje, potem gre z špico.

Iz česa je narejena osnova/telo brusa, iz brusilnega materiala ali iz kovine?
Brusilec1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 13.3.2019 18:56

Glede na slabo znanje okoli posnemanja bi opozoril se na varnost. Pri brusenju oziroma posnemanju silicijeve brusne plošče obvezno uporabiti uporabiti obrazno masko za zascito dihal. Prah ni dobrodosel v pljucih.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 13.3.2019 19:20

Hvala za odgovore in opozorilo.
Ni diamantni brus, za borazon pa prvič slišim - bom poiskal kaj je to. Moj je oranžne barve premera 200mm, B60N3V. Ves brus je iz brusilnega materiala.
No, jaz sem bolj amaterski kovinar, vse po malem, pa tudi struženje in rezkanje. Imam nekaj "šmirgelšajb" s koluti, ki jih, če se le da ne snemam jih uporabljam takole:
-temno zelena šajba: brusim karbidno trdino(vidijo) za na grobo
-diamanten brus WINTER D91: za vidijo na fino
-bela šajba: HSS stružni noži, svedri
-temno modra šajba: bolj mehkejši materiali (tipa sekira)
-na eni šmirgelšajbi imam tanek kolut od fleksarice, za rezanje trdih zadev in tudi kako brušeje.
-še ena šmirgelšajba za brušenje na stružnici z majhnimi brusi iz korunda 60, 80, 100 tudi te bi rad poravnaval. Na stružnici, če res ni nujno ne brusim, ko pa, vso okolico brušenja prav paranoično zaščitim.
Te bruse imam v enem ločenem prostoru, ker me skrbi, da ostanki brušenja "šmirgelštavb" nebi prišel na vodila, v ležaje,...
Ker sem bolj hobist vas prave strojnike prosim za komentarje, če kaj delam narobe in kaj naj izboljšam. Predvsem me zanima kako izbrati pravilen brus za izbrani material. Kako pogruntati kateri brus je pravi za brušenje nekega jekla, če na brusu ni oznak - gledati iskre, opilke?
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.3.2019 20:14

no tisti "Borozan" je kubični borov nitrid, je podobno trd kot diamant, tudi plošče so podobne, največkrat al z nalepljenimi "praški", ja za fino brušenje..., glede ostalega, bo kar v redu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Brusilec1 » 14.3.2019 9:00

"Borazon", CBN je kubični borov nitrid .. ponavadi izgleda takšna brusna plšča nekaj takšnega kot tvoja D91 brusna plošča, le da je označena z Bxxx , recimo B151. Primerna je samo za brušenje HSS orodja, oziroma za skoraj vse , generalno pa za Vidio in keramiko ne.

Najbrž je potem ta brusna plošča iz korunda/silicijev oxid. Ja, lahko jo poravnaš z dimanatno špico, priporočam pa da uporabiš še industrijsku sesalec.
Brusilec1
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov