STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zamenjava površine

Zamenjava površine

Moderator: -M-

Zamenjava površine

OdgovorNapisal/-a sven » 17.6.2008 13:22

Miha je na SW forumu (tema Dvomljiva stabilnost SW2008)vprašal sldeče:
Da pa ne bom samo kritiziral, bi vprašal tudi nekaj konstruktivnega:(lahko odgovorite v temi o NX, da ne bomo tukaj mešali teme)
Kako spreminjati majhne gradnike mi je jasno.
Zanima me, kako je v ST pristop, če želite zamenjati celotno zunanjo površino modela, ki ste ga podali na sliki? Recimo če se dizajn odloči, da bo malenkostno spremenil obliko in vam poslal novo dizajn površino.

Sem pravkar stestiral eno zadevo. Narisal sem neko površino preko poljubne krivulje in naredil telo, ki je to površino uporabilo za svojo čelno ploskev. Potem sem dodal še nekaj round-ov. Na koncu sem naredil še iz tega modela lupino.
Potem sem narisal novo površino in jo z ukazom Replace Face (ta je bil tudi že v starejših verzijah SE-ja) zamenjal. Stvar je delovala. Zamenjala se je površina, roundi pa so se prestavili na nove robove
Na konkretnem modelu iz slike pa bi moral najprej pregledat celoten model. Zaradi vseh lukenj, izrezov in različnih round-ov bi bila zamenjava površine zagotovo težja, kot je bila v mojem primeru.

Za NX, ki ima trenutno nekoliko bolj zmogljiv SyncTech kot SE pa še ne morem govorit, ker ga nimam.
sven
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 17.6.2008 13:25

Čuj Sven, kak pa kaj kinematika špila v Solid Edgu in NX-su?
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sven » 17.6.2008 13:46

Kinematika je vključena v sam Solid Edge. Izračuni pa bazirajo na ADAMS-ovi matematiki. Samo to je samo gibanje in kontrola kolizij med gibanjem. Če pa želim dobiti še izračune pospeškov, sil, rekacij, ipd. je potrebno program razširiti z DynamicDesigner-jem.
Je pa v SE-ju tudi ena opcija (move part), kjer lahko dokaj enostavno preveriš samo delovanje mehanizma, lahko vklopiš kontrolo kolizij, lahko pa še uporabi physical motion. To pa pomeni, da če se ne part zaleti v drugega in ta drugi ni fiksiran v prostor, se po trku gibljeta oba skupaj.
NX prav tako dela vse svoje izračune na ADAMS-ovi matematiki. Ima pa seveda svoj modul (NX Motion Simulation) za izračun in ne tako kot SE, ki ima dodaten program.
Če pa te zanima kaj bolj konkretnega, kar vprašaj.
sven
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Miha » 17.6.2008 15:32

Hvala za obrazložitev.
Sedaj približno razumem kako izgleda postopek. Res bi bilo zanimivo to preizkusit na kakšnem bolj kompleksnem modelu, kot je recimo tisti na sliki v prejšnji temi, kadar se dizajn dela hkrati z funkcionalnim delom kosa in se pogosto spreminja.

A stara površina se lahko shrani kje v modelu (za revizijo ipd.)?
Zamenjava površine je verjetno možna tudi z (dosedaj) mrtvimi freeform površinami?
Zanimivo se mi zdi, da so se prenesli roundi oz. filleti. Kako pa to izgleda, če na mestu, kjer je bilo poprej potrebno zaoblit, po novem ni več ostrega roba.

Bom probal dobiti priložnost in v bližnji prihodnjosti to tudi sprobal!
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 18.6.2008 18:46

Vprašanje "Miha" o zamenjavi prostih površin na modelu:

Da v Solid Edge ST je možno opraviti "Replace Face" na površinah. Ta funkcija deluje tudi če so okolišnji robovi že zaokroženi na sosednje površine. Fillet se pri temu ne izgubi ampak prenese nazaj na modificiran model.
Ko bo kaj časa, bom prikazal en primer uporabe na slikovni predlogi.
Free form na globalni ravni pa v tej verziji ST še ni v celoti podprto.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na NX, Solid Edge, Teamcenter

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov