STROJNISTVO.com • Poglej temo - Eloksacija aluminija

Eloksacija aluminija

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a drejcek » 30.8.2010 10:57

Kakšen napajalnik bi zadostoval za manjšo domačo izvedbo eloksacije?
Strojnik za vedno.
drejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a epsengineering » 30.8.2010 21:26

drejcek napisal/-a:Kakšen napajalnik bi zadostoval za manjšo domačo izvedbo eloksacije?

Zadostuje dober polnilec za akumulatorje. NAjbolje če si dobiš enega ki lahko polni kamionske (24 volt) in avtomobilske akumulatorje. Z dvemi napetostmi lahko poganjaš različen tok. Tok je funkcija pritiska (=napetosti) in upora. Napetost lahko reguliraš na takšnem napajalcu, upor pa lahko reguliraš z velikostjo svinčene katode.
Polnilci so dovolj močni, dovolj kvalitetni in dovolj poceni izvori ki zagotovo (v praksi preizkušeno) delujejo.
Stabiliziran usmernik z regulacijo toka 15 amerjev pa ima astronosko ceno v primerjavi za takšnim polnilcem, in spolh ni nujen.
epsengineering
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a TigerTank » 15.9.2010 17:53

Zanimam se za eloksacijo male serije, predvsem vizuelnen efekt-modra barva, ali zlata itd, in bi me zanimalo naslednje:
- Kakšna površina mora biti pripravljena; peskano, brušeno, polirano, ščetkano, kakoi pripraviti površino??
-Modra barva, obstojnost na vremenske vplive?
-približna Cena, izdelek je velik cirka 200x100x30, in je ulit aluminij. Odbrušeni so dolivki in srh po delitvi, do sedaj se je ulitek ročno poliral in je bilo sicer zadovoljivo.
Sedaj trg zahteva vizuelne izboljšave
hvala lp, T,
lahko mi pošljete tudi kontakt in vas kontaktiram
TigerTank
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a BJ » 20.9.2010 15:48

Jaz ti močno priporočam podjetje AHA Emmi ali pa Gabriel. Glede barve; jaz sem imel do sedaj naravno, črno, zlato, zeleno, modro in rdečo.
Priprava površine:
-šropanje
-fino rezkanje (z diamantnim rezkarjem)
-peskanje
Odlitek je lahko problematičen, saj se v strukturi rado pojavi nečistoča ali pa silicijeva gnezda, ki vplivajo na dekorativno eloksažo. Pri litem aluminiju je treba tudi paziti, da se ga ne luži (ali pa zelo kratek čas) saj ti bo "pojedlo" površino in dobil boš relativno globoke pore.
BJ
Pripravnik
Pripravnik

Re: Eloksacija aluminija

OdgovorNapisal/-a SLAUSKY » 13.2.2015 15:35

Lep pozdrav!

Imam okvir od motornega kolesa letnik 1990 , ki je eloksiran.Na okvirju se vidi obraba oziroma na nekaterih mestih je rahlo obrabljen eloksir.Rad bi dal ogrodje razeloksirati nato na novo eloksirati.Rad bi tudi da je debelina mikronov taksna kot je bila.Na koga se lahko obrnem za celoten omenjeni postopek?

Hvala za odgovore :wink:
SLAUSKY
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bojan76 » 16.2.2015 11:01

SLAUSKY napisal/-a:Lep pozdrav!

Imam okvir od motornega kolesa letnik 1990 , ki je eloksiran.Na okvirju se vidi obraba oziroma na nekaterih mestih je rahlo obrabljen eloksir.Rad bi dal ogrodje razeloksirati nato na novo eloksirati.Rad bi tudi da je debelina mikronov taksna kot je bila.Na koga se lahko obrnem za celoten omenjeni postopek?

Hvala za odgovore :wink:

Možakar iz Slovenske Bistrice se ukvarja z metodo razeloksiranja, to je metoda mikropeskanja oziroma priprava površine za ponovno eloksiraje.
Njegova telefonska je 031-379-853
bojan76
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ada » 30.3.2015 6:54

aluminij se pri eloksaciji površinsko očisti z lugom (običajno je to natrijev hidroksid - NaOH). če namerevate to opravljati v domači garaži vam močno odsvetujem, saj je ta zadeva:

a) izredno korozivna
b) kot takšna tudi regulirana s strani države (upoštevati delovne in EKOLOŠKE pogoje)

prav tako morate imeti USTREZEN aluminij za eloksiranje. to je ponavadi ELOKSAL kvaliteta.

pri eloksiranju je potrebno upoštevati tolerance po eloksaciji, saj aluminij potuje večkratno čez korozivne kopeli. to pomeni, da dobite progresivno manjši komad po vsakem koraku (nekje 0,1mm/površino na luženje)

končni finiš nastane v kislinski kopeli, kjer dodajo nekatere druge kovinske elemente (odvisno od končnega barvnega tona). svetlost/temnost se regulira s časom anodizacije.

kakorkoli ta proces ni primeren za domačo izvedbo!
ada
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a urek » 21.12.2016 10:35

Obujam temo:
A imate kakšne kontakte za ljudi/podjetij ki eloksirajo? Kosi bodo tudi 700x300x300mm.
Da vzame tudi posamični kos, ne pa da mora biti serija.
Lahko na ZS.
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 7.4.2018 12:48

Nekaj mi ne gre skup...

Zanima me, kaka je razlika med eloksiranjem in "trdim eloksiranjem"??? Če gre za anodno oksidacijo, potem se v obeh primerih na površini ustvari plast Al2O3, kako je lahko ta potem bolj ali manj trda?

A ve kdo, v čem je to finta?
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.4.2018 13:06

amrož je lepo opisal postopek, oksid je oksid, pa je vseeno kako se spoji ali ne..., se mi zdi, da je to podobno kot pred leti reklama za "naravni kalcij" od nevem kod, ki čudežno zdravi zjeban... sklepe...:, je pa al oksid korund, "šmerglšajbe"..., ja pa rubin, ležaji v urah, moj seiko jih ima 24 in safir...

http://www.ambroz-sp.si/3/eloksiranje
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost