STROJNISTVO.com • Poglej temo - Os in ležaj

Os in ležaj

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Os in ležaj

OdgovorNapisal/-a aandrej » 14.10.2004 17:36

Zopet imam eno vprašanje.Ima en del os teflon(fi 19,9 vsaj tako sem zmeril) v ležaj(fi 20 notranji) gre ohlapno.Bi pa moralo,da tesno pritisni z roko.Videl sem,da imajo Kemis pri KemisKOL pritrdila P233.Samo ne vem,če gre na teflon?Ima majnši navor.Prej sem probal ovil okoli osi s trakom Scotch electrical tape (3M).Ne takšen izolirni trak,ki uporabljajo električaji.To sem dal v ležaj in je v reduOprostite za pisavo,ker jaz ne slišim.
Lp Andrej
aandrej

OdgovorNapisal/-a Gost » 18.10.2004 15:50

Vprašanja ne razumem.

Kaj bi splaoh rad naredil?

- zmanjšal ohlapnost med osjo in ležajem ? ali
- trdno zvezal os in ležaj, v tem primeru ležaj pač ni več ležaj, temveč nekaj drugega ?

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a aandrej » 18.10.2004 20:08

Oprostite, jaz ne znam bolj točno opisati.Ker že sedaj vprašanje,sem že sestavil,ker nisem mogel počakati.Hvala za odgovor.
Lp
aandrej

OdgovorNapisal/-a Miha » 18.10.2004 22:29

Pozdravljen aandrej! Ne skrbi,... mislim da je tvoje vprašanje dobolj razumljivo napisano.

Če dovoliš, da dopolnim tvoje vprašanje:
Rad bi dosegel tesni ujem med ležajem in osjo, kjub temu, da sta os in ležaj v ohlapnem ujemu. (Se pravi da je luknja ležaja večja od premera osi!)
Zaenkrat si zadevo rešil z teflonskim trakom, rad pa bi trajno in zanesljivo rešitev z lepilom za ležaje oziroma z kakšno drugo metodo. (Struženje nove osi verjetno ne pride v poštev!)

Moj nasvet:
Če zveze ne boš potreboval dalj časa, bo tudi teflonski trak zadostoval.

Če gre za nezahtevno zadevo poizkusi zalepiti kar z kakšnim, malo bolj elastičnim dvokomponentnim lepilom. Ali pa z kakšnim loctite lepilom za ležaje, pri čemer malo bolj namaži. (Žal ne vem kako ta lepila držijo na teflon,... verjetno bolj slabo)

Če gre za zahtevno in bolj doglotrajno uporabo, potem pa ti priporočam da gred recimo postružiš za par mm (na fi15), ter nato daš narest pušo, z notranjim premerom fi 15 in zunanjim fi20, ki bo tesno nalegala tako na os kot na ležaj.

Najbolj elegantna bi bila rešitev z lepilom. Toda tukaj ti bo žal moral kdo drug svetovati.

Upam, da bo dovolj razumljivo.

Lep pozdrav
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Gost » 19.10.2004 7:55

Najlepša hvala za nasvet.Uporabil sem lepilo dvokomponentno,pa še ni zahtevna.Če pa ne bo šlo,bom poskusil dodati pušo po tvojem nasvetu.
Lp Andrej
Gost

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov