STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mig ali tig

Mig ali tig

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Mig ali tig

OdgovorNapisal/-a beeone » 9.9.2010 22:55

Zdravo!

Na začetku naj povem da sem še dokaj začetnik na področju varjenja, izkušnje imam samo z 20+ let starim varilcem na elektrode.

No pa preidimo na bistvo. Ker je z starim varilcem nemogoče variti tanjše pločevine kot 3mm, kar bi prišlo dostikrat prav, se odločam za nakup novega. V mislih imam aparat zmožen variti čimvečji spekter varilnih materjalov kot tudi debeline (vsaj do 6mm bi bilo zelo priporočljivo) za ne več kot 500-700€ (res zgornji maksimum bi bil 900€). Kupujem pa tak varilni aparat, ki ga bom imel za vsaj kakšno desetletje ali tri.

Najbolj popularen je, vsaj v moji okolici mig/mag postopek, o katerem sem slišal veliko dobrih stvari in je tudi moj favorit. Vendar, zadnje čase ko gledam po netu se za resnično vsestranskost uporablja tig postopek, vendar ker mi je zelo neznan, mi daje tudi malo občutek nesigurnosti.

Prosim da se bi oglasili tisti ki imajo izkušnje z enim kot z drugim, pa tudi kakšna ponudba ali cenik mi ne bi bila odveč za prečekirat...

Lp
beeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a IronMan » 10.9.2010 10:07

Lep pozdrav beeone!

Sam imam doma oba varilna aparata, tako mig/mag kot tig. Oba imata svoje prednosti in slabosti. Mig/mag varjenje je mnogo hitrejše od tig varjenja, vendar je tig varjenje preciznejše. Po tig postopku lahko načeloma variš tanjšo pločevino. Odvisno je tudi, katere materiale boš vse varil? Ali imaš v mislih samo navadno železo, ali tudi inox in aluminij? V primeru da boš varil vse to troje, ti bolj priporočam tig postopek, saj se bolje obnese pri varjenju aluminija in inoxa. Pri tig postopku boš v tem primeru rabil samo eno jeklenko z argonom, medtem ko bi pri mig/mag-u rabil dve ( z istim plinom ne moreš variti inox in železo ). Kar se tiče debeline, katero bi ti varil, ti priporočam 200 ampersko mašino.Sam imam doma Iskravar mig 210 L http://www.iskra-varjenje.si/html/meni.html , ki stane okrog 600 €, ter tig mašino od Miller-ja Dynasty 200 dx http://www.millerwelds.com/products/tig ... 00_series/ , ki je višji cenovni razred ( okrog 5000€ ). Z obema sem zelo zadovoljen. Tako da, kar se mig/mag tiče, ti priporočam tole mašino od Iskravar-a, za tig mašino ti težje svetujem, saj nimam izkušenj z drugimi kot z Millerjem, drugače naj bi bili Kemppi aparati zelo vredu http://www.virs.si/sl/kemppi-minarctig poglej si minarc tig 180, samo glede cene pa nevem kako je. Upam, da sem ti kaj pomagal :roll:
Stop reading...Start welding!
IronMan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zigi » 10.9.2010 13:11

Pozdravljen beeone!

Zelo bi ti rad pomagal, samo prvo bi rad vedel kaj točno se bo varilo. Če imaš namen varit preciznejše stvari kot so razno razne ograje in tanjše pohištveni cevi iz inoxa ali črne pločevine ti vsekakor predlagam TIG postopek varjenja. Tig postopek se uporablja predvsem za tanjše materiale in tam kjer je pomembno da zvar izgleda estetsko lepo. MIG/MAG postopek pa uporabljajo tam kjer imajo debelejše izdelke in kjer lepota zvara ni pomembna.
Tak primer je kmetijstvo, kjer kmetje rabijo hitro popravilo in garancijo da bo zvar držal. Lepota zvara ni pomembna. Razni kmetijski priključki, ki se polomijo med delom in je potrebno urgentno zadevo zavariti.Sam sem nabavil tale stroj: http://www.informacija.net/katalog-izde ... 80pii/1760
z aparatom sem izredno zadovoljen. Aparat ima funkcijo tig in elektro varjnje pri tig pa lahko nastaviš še pulzno varjenje in zaključni tok, obedve funkcije prideta zelo prav pri varjenju tanke pločevine.
Ta trgovina je specializirana in majo res veliko izbiro tudi potrošnega materiala. Pokliči gospod je res zelo prijazen in preden kupiš lahko zadevo preizkusiš in se nato odločiš. :wink: :lol:

Upam da sem ti pri odločitvi pomagal :wink:

Lep pozdrav!
Lep pozdrav
zigi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 10.9.2010 19:50

Za varjenje doma je najboljši en mig/mag. Variš lahko (recimo da imaš 200A stroj) od 1-5mm. Če boš varil nizkolegirana jekla je dovolj, da imaš že čist co2. Polnenje velike jeklenke stane le 15€. Za lažje varjenje lahko kupiš tudi mešanico co2 in argona, je pa precej dražja. Z mešanico se var lepše zliva, primeren je tudi za inox.

Tig je zelo precizen postopek, ki zahteva veliko ročnih spretnosti ter priprav zvarnega mesta. Površino kjer se vari je potrebno zbrusiti oz. očistiti. Je tudi dražji postopek kot mig/mag in nekajkrat počasnejši. Varilni aparati so precej dražji. Tisti cenejši imajo samo enosmerni tok, ki ni primeren za aluminij, tisti, ki imajo tudi izmeničnega so pa precej dražji...

Če boš varil cevi, sem ter tja kakšno avtomobilsko pločevino kupi mig/mag, če pa boš varil precizne stvari pa defenitivno kupi tig.

Pri izbiri stroja vsekakor glej, da je priznane znamke (priporočam varstoj), da se dobijo deli,... ... nikakor pa ne kupi noname oz. kitajskega stroja.

Primer
http://www.bolha.com/oglas1272391654/va ... 0-supermig

http://www.bolha.com/oglas1272405722/va ... 0-supermig

OdgovorNapisal/-a beeone » 10.9.2010 22:54

Naj se najprej zahvalim za vse informacije, bile so zelo koristne.

Kot sem že napisal, kopujem stroj za daljše obdobje, zato sem pripravljen dati tudi malo več evrčkov zanj in ker bi imel čimbolj univerzalen (kakšen kos aluminija in inoxa se bo kaj hitro našel) sem se po vaših komentarjih odločil za tig postopek in to okoli od 180-250A.

Po odločitvi sem se takoj spravil v lov na modele in cene. Našel sem dokaj veliko različnih, tako cenovnih kot zmogljivostnih. Našel sem model STAHLWERK AC/DC TIG200P super http://www.varez.si/Details/ACDCTIG200Psuper.html ki ima poleg TIG Pulse in MMA še plazemski rezalnik (velikokrat se naredi da hočeš odrezati kaj, ki nima ravnih stranic). Cenovno res ni ravno majhen zalogaj no vsaj zame (899€ po akcijski ceni), je pa mislim da za to ceno kar bogato obdarjen.

Lp
beeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a bpod » 11.9.2010 7:28

beeone napisal/-a:Naj se najprej zahvalim za vse informacije, bile so zelo koristne.

Kot sem že napisal, kopujem stroj za daljše obdobje, zato sem pripravljen dati tudi malo več evrčkov zanj in ker bi imel čimbolj univerzalen (kakšen kos aluminija in inoxa se bo kaj hitro našel) sem se po vaših komentarjih odločil za tig postopek in to okoli od 180-250A.

Po odločitvi sem se takoj spravil v lov na modele in cene. Našel sem dokaj veliko različnih, tako cenovnih kot zmogljivostnih. Našel sem model STAHLWERK AC/DC TIG200P super http://www.varez.si/Details/ACDCTIG200Psuper.html ki ima poleg TIG Pulse in MMA še plazemski rezalnik (velikokrat se naredi da hočeš odrezati kaj, ki nima ravnih stranic). Cenovno res ni ravno majhen zalogaj no vsaj zame (899€ po akcijski ceni), je pa mislim da za to ceno kar bogato obdarjen.

Lp

Nekateri so občutljivi na to, čeprav ne vedno upravičeno.. zadeva je made in PRC.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 11.9.2010 10:28

Če te citiram
"Kupujem pa tak varilni aparat, ki ga bom imel za vsaj kakšno desetletje ali tri."

To kar si dal link je kitajska zadeva in je zelo malo možnosti, da bo tole zdržalo desetletje. Pa tudi čez nekaj let dvomim, da se bodo dobili deli za stroj. Dobra stvar pri teh strojih je pa da se z njimi zelo lepo vari (vsaj s tistim, katerega sem jaz preiskusil).

Če hočeš tig je tole najboljša in zdaleč boljša rešitev od kitajcev
http://www.strojnistvo.com/ads_item.php?id=7706

Računaj pa da boš vsaj eno jeklenko argona skuril preden boš naredil koristen var, sploh če nimaš predhodnih izkušenj.

OdgovorNapisal/-a beeone » 11.9.2010 22:08

Najlepša hvala za opozorilo glede kitajske robe. Na to pa morem priznat res nisem niti malo pomislil.

No po vaših opozorilih, dopoldanskem obisku MOS-a in popoldanskem deskanja po internetu sem dal prednost tudi drugim možnostim, kot sem si jih zamislil prej. Na MOS-u sem srečal veliko predstavitev od firm, katerih število sem malo povečal še z internetom. Slednji mi je vrgel eno fino stran, kjer sem našel kar nekaj proizvajalcev na kupu, to je www.varesi.si . Na tej strani so mi, sploh kar se tiče cene in dane zmogljivosti najbolj padle v oči tri znamke, to so Iskra, FREE in WTL. Za iskro vem da ima zanesljive stroje, pa tudi dele dobiš kar lahko (pač slovenska firma) za preostali dve (sicer cenovno ugodnejši) pa nisem našel kaj veliko na račun zanesljivosti, zato bi prosil, da malo povete svoje izkušnje z omenjenima firmama.

LP
beeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 12.9.2010 10:58

Pa saj je večina robe cenejšega-garažnega programa itak narejena v PRC....
Moti me, da vsi pljuvajo čez kitajce, praktično nič pa ni zaslediti iz prve roke: koliko kitajčkov je pocrkalo in se niso dali popravit, kljub temu da so na trgu prisotni že par let?
Vsak si pač ne more privoščiti Froniusa za v garažo, sigurno pa je vsaj velika večina sest. delov aparatov WTL, Gys ali podobno, narejeno v PRC.
A kdo da roko v ogenj, da razne inverterske igrače od Iskre ali Varstroja niso narejene tam?
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 12.9.2010 11:17

Iskrini inverterji so narejeni na kitajskem, wtl ter free pa ravno tako. Varstroj ima proizvodnjo v sloveniji. Če hočeš dober tig kupi tistega GYS, za katerega sem dal link. So francoske izdelave in kakor jaz vem zelo lepo delajo.

Je pa še ena stvar. Če kupiš kitajca in ga hočeš čez eno leto prodat, za njega ne boš dobil veliko, če kupiš pa rabljen aparat znane firme boš dobil pa približno isto kot si dal.

So tudi podjetja, naprimer ameriški everlast, kateri prodaja kitajce in da 5 let garancije, samo pri nas še nisem zasledil podobnih podjetji.

OdgovorNapisal/-a beeone » 12.9.2010 19:45

No vidim da so mnenja glede kitajske robe zelo različna. Sam sem navadno tudi bol za robo, ki ni proizvedena na kitajskem, samo če ti pa dajo eni američani tudi do pet let garancije na neke kitajce, potem pa mislim da bi za mojo uporabo, ki bo povprečno 2-3 ure švasanja čez vikend (pa še to bi kateri odpadel), mogla zdržat tut kaka kitajska roba za obdobje kakih deset let.

No odločil sem se tako, na koncu meseca bo že zbranih toliko denarja, da bi si lahko privoščil GYS, ki ga je predlagal PartyBoy, samo če bo pa že šel, potem pa si bom omislil enga kitajca, ker za tisto, kar bi jaz delal, bi rabil tisti ac pri tig kar parkrat na mesec, čeprav po malem. Vem da mi vsi predlagajo da naj za malenkosti nesem drugmu za varit, samo kaj ko ni v moji okolici nobenga z ustreznim aparatom, vsi imajo ali mige ali pa navadne elektrodne.

Za konec bi se pa vsem zahvalil za vse komentarje, ker sem se veliko spoznal novega na tem področju in mislim da bi se preveč brezglavo zapodil v nakup, če ne bi bilo vas.

Lp
beeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a beeone » 12.9.2010 19:46

No vidim da so mnenja glede kitajske robe zelo različna. Sam sem navadno tudi bol za robo, ki ni proizvedena na kitajskem, samo če ti pa dajo eni američani tudi do pet let garancije na neke kitajce, potem pa mislim da bi za mojo uporabo, ki bo povprečno 2-3 ure švasanja čez vikend (pa še to bi kateri odpadel), mogla zdržat tut kaka kitajska roba za obdobje kakih deset let.

No odločil sem se tako, na koncu meseca bo že zbranih toliko denarja, da bi si lahko privoščil GYS, ki ga je predlagal PartyBoy, samo če bo pa že šel, potem pa si bom omislil enga kitajca, ker za tisto, kar bi jaz delal, bi rabil tisti ac pri tig kar parkrat na mesec, čeprav po malem. Vem da mi vsi predlagajo da naj za malenkosti nesem drugmu za varit, samo kaj ko ni v moji okolici nobenga z ustreznim aparatom, vsi imajo ali mige ali pa navadne elektrodne.

Za konec bi se pa vsem zahvalil za vse komentarje, ker sem se veliko spoznal novega na tem področju in mislim da bi se preveč brezglavo zapodil v nakup, če ne bi bilo vas.

Lp
beeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a beeone » 12.9.2010 19:47

Se opravičujem za dvojni post. Problemi z računalnikom...

Lp
beeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Stenni » 13.9.2010 8:43

Ko gledam TIG aparate, opažam, da je cenovni razpon med njimi velik. Sam bi naprimer potreboval TIG-a za varjenje inoxa, torej rabim DC, kar pa ima skoraj vsak inverter kot možno opcijo, ki se dobi že za majhen denar.

Torej, če se aparat potrebuje samo za inox, ali se s temi cenejšimi inverterji z opcijo TIG, da delati, ali je ta napis "TIG" samo vaba za kupca?

Sumljivo se mi zdi to, da TIG-i nekaterih drugih znamk pa stanejo bistveno več, nekateri proizvajalci pa so jih sposobni narediti za par sto €.
Stenni
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 13.9.2010 10:31

Za TIG je takorekoč obvezen HF vžig, pa 4T je tudi zelo zaželjen.
Ko vključiš ti dve zahtevi, potem tudi izbira inverterčkov pod kakih 500EUR drastično upade....

Ako pa rad drgneš elektrodo po varjencu in z 2T narediš lep var, pa ti morda res zadostuje nekaj za 200÷250EUR.

In ne primerjat karkoli garažnega s kakim froniusom, kateri je sposoben delat 24/7 pri polni deklarirani obremenitvi.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov