epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

seba20 napisal/-a:Pozdravljeni
Ker nisem strojnik po poklicu me zanima ali mi lahko pojasni kdo razliko med colskim in metrskim navojem ? Kakšni je Whitworthow navoj ?
lp

kolumb napisal/-a:Ko nisi ravno strojnik, ti bom okvirno razložil. Tudi meni pomagajo forumeraši na drugih področjih.
Tako okvirno, podrobnosti me bodo popravili drugi.
Najbrž veš, da je 1cola=25.4mm!
1. Meterski navoji so podani v milimetrih in imajo kot navoja 60 stopinj.
To pomeni, da je premer vijaka v milimetrih (npr. vijak s premerom navoja 8mm se označi z M8 ). Za ta vijak standard določa korak navoja 1,25mm/vrtljaj.
Obstajajo tudi milimeterski fini navoji. Pri teh je korak navoja manjši. Pri teh navojih mora biti pri označevanju dodano še korak navoja (npr. vijak s premerom 8mm in korakom navoja 1mm se označi z M8x1).
2. Pri colskih navoji moraš paziti ali gre za cevne colske navoje (Withwothov navoj), ali pa gre za colske navoje angleških in ameriških vijakov. Colski navoji imajo večinoma kot 55 stopinj, nekateri pa tudi 60 stopinj.
Cevne colske navoje srečuješ npr. pri vodovodnih inštalacijah. Primer: Najprej je dobro vedeti, kaj pomeni cev 1/2cole. To pomeni, da je notranji premer cevi 1/2cole. Dejansko standard določa notranji premer cevi 15mm in debelino stene 3,25mm. Torej je zunanji premer cevi okoli 21,3mm. In na to cev lahko vrežeš cevni navoj 1/2cole (oznaka R1/2 ali G1/2). Dejansko standard določa zunaji premer navoja 20,95mm, kot navoja 55 stopinj in korak navoja 14"gangov" (14 navojev na dolžini 1 cole).
Colski vijaki angleškega in ameriškega izvora (jih je vsaj 10 različnih stardardov) so pač podani v colah. Tak vijak npr. 1/2cole ima premer okoli 12,5mm (podobnega reda velikosti kot meterski navoj M12). Po nekaterih stardardih je kot 55 stopinj po drugih pa 60 stopinj in imajo tudi korak podan z številom navojev na dolžini 1 cole.

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost