STROJNISTVO.com • Poglej temo - Olje za vrtno kosilnico

Olje za vrtno kosilnico

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Olje za vrtno kosilnico

OdgovorNapisal/-a masinist » 23.5.2009 9:40

Zanima me katero motorno olje se priporoča za vrtne rotacijske kosilnice?
Na OMV benciskem servisu mi je rekel prodajalec, da mi priporoča OMV Gardenol (SAE30). Sem prebral na embalaži in piše, da je motorno olje za 4T vrtne kosilnice. Cena je okrog 11 €/liter.
Kaj mislite glede tega olja v primerjavi s klasičnim motornim oljem OMV Clasic (SAE15W-40), ki pa je okrog 6 €/liter. Na embalaži piše, da je kvalitetno motorno olje za benc. in dizel motorje z in brez turbo polnilnika.
Sploh se mi ne gre zaradi razlike v ceni, ampak me samo zanima, v čem je posebno motorno olje za vrtno kosilnico.
Hitra razlika je samo:
SAE30 proti SAE15W-40.

lp, masinist
Slika
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 23.5.2009 12:26

Sem še malo bolj podrobno pogledal na zadnjo stran embalaže.
Motorno olje Clasic ustreza specifikaciji API SJ/CF, Gardenol pa specifikaciji API SG.
Iz tega je torej razvidno da je Classic višje glede na servisno kategorijo.

Katero olje je torej bolj primerno za vrtno kosilnico?

lp, masinist
Slika
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 23.5.2009 13:05

Male vrtne kosilnice praviloma nimajo filtra za olje, zato ne vlivaj v njih olja, namenjena avtomobilskim motorjem.
Slednja namreč vsebujejo topila oblog, kaj pa to pomeni za motor brez filtra pa si razloži sam.

Skratka, ne kompliciraj in ne odkrivaj tople vode.
Ako imaš malo rotacijsko kosilnico, stopi do najbližjega prodajalca/serviserja teh kosilnic po 2deci kantico B&S olja za 2EUR.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 23.5.2009 13:48

Hvala za nasvet.
Očitno bo res najprimernejše namensko olje za vrtne kosilnice.
2 dcl kantica bo premalo. Notri gre 0,5 l.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dimc » 29.5.2009 12:49

Strinjam se z Zaspancem. Topla voda je odkrita.
LP, Dimc

Kdor dobro maže, ta vozi

www.rimaz.si
Dimc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 29.5.2009 13:15

Zanima me kako je pa z motornim oljem za BCS kosilnico in motokultivator? Oba imata bencinski motor in sta brez filtra za olje.
A se tudi ne sme vlivati avtomobilskega motornega olja?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mstrek » 23.9.2009 13:10

Zaspanc napisal/-a:Slednja namreč vsebujejo topila oblog, kaj pa to pomeni za motor brez filtra pa si razloži sam.
.

In kaj to pomeni...eni nismo strojniki in si ne znamo razlagati nekaterih stvari.

Jaz že od nekdaj vlivam v BCS, motokultivator in vrtno kosilnico navadno olje in laufa brez problema...no bom pa kaj drugega nalil, če ima to res velik pomen...samo razlago potrebujem, kaj se lahko zgodi, kljub vsakoletnim menjavi olja?

Hvala!
mstrek
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 23.9.2009 14:10

Če "že od nekdaj" vlivaš avtomobilsko olje, potem nekih večjih pretresov načeloma ne pričakuješ.

Če pa po uporabi olja za kosilnice (katera ne vsebujejo dodatkov za raztapljanje oblog) vliješ avtomobilsko... in se tiste tekom let nabrane obloge odstranijo iz sten v luskah ali drobcih... potem pa tudi ne rabiš bit strojnik, da si razložiš kako koristno delujejo kosi nesnage v motorju brez filtra, kaj praviš?
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 23.9.2009 17:37

Še eno vprašanje:
Kaj torej nalivati v novo vrtno kosilnico, ki nima še nič oblog? Ali namensko olje ali avtomobilsko motorno olje?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 23.9.2009 18:12

Nalij motorno olje normalne kvalitete npr. SAE 15W-30, ga zamenjaj vsako pomlad pred prvo uporabo in zagotovo ne boš imel težav, ki bi bile posledica olja.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jambo » 23.9.2009 19:39

jaz sem v vrtno kosilnico nalival olje namenjeno temu, imena se ne spomnim(črna fleškica s podalšanim vratom in rdečim pokrovčkom, 2 deci) vsako sezono je kosilnica zaribala, enkrat sredi sezone. do konca sezone in polovico naslednje sem uporabljal strao kosilnico s katero sem polovico travnika pokosil brez olja, nato sem v njo vlil odpadlo olje za motorko in še zdaj teče ko švicarska ura. v novo sedaj nisem nalil še nobenega olja, jo bo kar serviser da bo on razdiral ko zariba.
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 23.9.2009 20:44

Mi smo v našo kosilnico s 3,5KM B&S motorjem vedno vlivali najbolj navado 15W-40 motorno olje in nikoli v 6 letih košnje(okrog 2000m2 površine na eno košnjo) ni bilo nobenega problema. Se je prej znucalo tesnilo na karterju spodaj pri gredi in je ta začelo ven scat, kot pa da bi motor zaribal... No potem je pa enkrat prišel en štor spodaj je pa polomilo vse kar se je dalo polomit... :o
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pepe007 » 24.9.2009 7:01

V BCS-ko jaz nalivam SAE 30 olje, ker ga malo manj pokuri. V zračno hlajenem motorju se olje bolj ogreje in potem je lahko nekoliko slabše mazanje in malo višja poraba, če je viskoznost prevelika. Tako si jaz razlagam, ki pa nisem strojnik. Dvomim pa, da bo kosilnica zaradi rahlo napačnega olja zaribala, če ga je le kaj notri...
Pepe
Pepe007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kamele0N » 23.9.2010 23:58

Joj vi ne bi bli strojniki če ne bi kompliciral! :lol:

Katerokol olje za motorje ti pride pod roke sam da maže bo dobro! ( OK z raznimi 0W30 itd ne rabiš pretiravat!!!)

Fora monogradnega olja je kot je že nekdo rekel da ker nima takega razpona ga zračno hlajen motor (višje temp) kasneje "prežveči" (kasneje oz manj ga popije), ker je manj kemije v njemu ki gre lahko v ekhm.... :wink:

Zakaj je eno olje SG drugo SJ (sedaj ko to pišem pa že najbrž SL SM...)Če si že razdiral kosilnico si videl da ma gred rešeno uležajenje z drsnimi ležaji.....no zato rabiš fosfor ki v API SG olju je ( 1800 ppm-naj bi bilo po standardu). Fosfor je dober protiobrabni element...maš ga v menjalniških oljih.....in pa v oljih motociklov ker tam isto olje maže tudi menjalnik (par izjem like Ducati itd...)

Tud kako traktorsko UTTO olje 15w30 al pa 10w30 z GL4 (menjalniško specifikacijo) bo pika na i

Kot lahko vidiš če kaj pogooglaš je SG standard iz cca leta tm nekje 1989-1993.....torej takrat ko so se začel pojavljat katalizatorji v avtomobilski industriji......in ker Fosfor ni dober za katalizatorje so ga z vsakim nadaljnim standardom dajal manj v olje ( SH, SJ; SL, SM....)in nadomeščal z drugimi dodatki,(Molybden, PTFE, Cink) ki pa niso tako dobri v praksi kot je bil fosfor...posledica tega v praksi je to da so vsem starejšim avtom letnic ki sem jih omenjal zgoraj, pri uporabi novejših olj sčasoma ( z zobom časa) začel ropotat dročniki (podobna zgodba kot z svincem v super98 ).....zato so vsa tekmovalna olja oz high performance olja in pa olja motociklov & ATVjev še zmeram API SG.

To bi bil strojniški del razlage za tiste ki hočete komplicirat v nulo :lol:

Za ostale ordinary ljudi je pa čist vseeno...moja BS 3,5HP lavfa že 17 let na najcenejše 15w40 olje ki ga lahko dobim in dela k nova...tud ležaj pri nožu še nč ne pušča, če se bo kdo ustrašu da ga je prevrtal ker se ne uporablja olje "spešl" za kosilnice :o :D Menjaš olje 1x na sezono...mal wd40 al pa balistolla pa je 8)
Kamele0N
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 24.9.2010 8:59

6. Ali je sintetično olje ustrezno za vsak motor?
Treba je paziti na uporabo visoke kakovosti (sintetičnih) olj za motorje, ki so preden delali z mineralnim oljem nizke kvalitete, ker so verjetno znotraj pokrite z oljno usedlino. Olje visoke kvalitete pa imajo močne „umivalne” lastnosti - kar pomeni, da bo ta cela oljna usedlina izplakovana in ne bo motor več "hermetičen", kar bo povzročilo hrupno delovanje, povečano porabo olja in padec moči. Neodvisno od tega, lahko pride do blokiranja filtra in oljnih kanalov z izplakovano oljno usedlino, v posledici česa do obrabe motorja.

To je iz interneta, znalci ste to že omeniti v odgovorih.
Sem pogledal viskoznost: gardenol ima pri 40°C in 100°C manjšo viskoznost (bolj je redko) od SAE 15W-40. Jaz dodam olju dodatek proti dimljenju in BS 4 res ne kadi več. Ko bom kupil novo kosilnico, ga bom dodal takoj, ker so BS preproste konstrukcije, predpostavljam pa, da so japonski motorji boljši, vsaj oljni filter imajo.

Lep pozdrav

Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov