STROJNISTVO.com • Poglej temo - CNC predelava-AC servo sistem na MACH3

CNC predelava-AC servo sistem na MACH3

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

CNC predelava-AC servo sistem na MACH3

OdgovorNapisal/-a Slavc99 » 8.8.2008 12:03

Pozdravljen,

Sem ponosni lastnik 25 let stare CNC tislarske freze.

Zaradi prevec casa, predvsem pa zatarelege (in doma napisanega krmilnika – sofware) sem se odlocil it na novejsi SW. Tehtam med EMC (ki temelji na linuxu in ga hvali FOGL), nagibam pa se MACH3, kjer imam strojniski support!

MASINA:

INDRAMAT AC SERVO MOTORJI, iskrini enkoderji IN DRIVERJI ki sprejemajo analogne vhode!!!; glej http://picasaweb.google.com/bostjan681/AlbumBrezNaslova

Stvar dela korektno, zanesljivo in tocno!!!

Rad bi obdrzal to zasnovo in spremenil SW krmilnik ter kupil nek interface ki mi bo izhod PC (mach generira step in smer) spemenil v analogne +\- 10 DC V signal ki sprejema driver;

Vsaj sam tako mislim, vendar nisem najbolj prepprican v to

Na forumu http://www.machsupport.com/forum/index.php/topic,4460.0.html

sam ze nasel vec ponudnikov tovrstne opreme vendar nisem preprican ce je to kar rabim

Mocnosten elektronike in zasnove pa ne bi rad menjal, ker dela sigurno, prevsem pa zaradi verjetno viskoih stroškov

Hvala za kakršnokoli pomoč v smislu napotka ali nasveta

LP iz Ljubljane
Slavc99
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a promehanik » 8.8.2008 13:33

Daj tu malo poglej ali pa vprašaj.
Je kar nekaj profijev na tem forumu.

http://www.elektronik.si/phpBB2/index.php

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mrombi » 12.8.2008 14:21

Mislim, da je smiselno ostati na tem kar imaš.
Kukr sem razbral imaš v samem PC reseno povratno zanko (closed loop). Ta del pa je tezko integrirat v kak program podoben MACH. EMC2 je malo bolj fleksibilen, ampak vseeno zna bit problem to integrirat.
mrombi
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: CNC predelava-AC servo sistem na MACH3

OdgovorNapisal/-a fogl » 12.8.2008 15:20

Slavc99 napisal/-a:Rad bi obdrzal to zasnovo in spremenil SW krmilnik ter kupil nek interface ki mi bo izhod PC (mach generira step in smer) spemenil v analogne +\- 10 DC V signal ki sprejema driver;

EMC ima tri možne načine generiranja PWM signala. Vse kar bi rabil priključit na LPT izhod je trenzistor (ker LPT port nima standardnih napetostnih/tokovnih izhodov), nek RC filter in operacijski ojačevalnik za pretvorbo na ustrezni napetostni izhod.

Poskusi najprej z emc, ker te nič ne stane (oz. malo), potem pa če ne bo šlo, pa še vedno lahko kupiš neko specialno elektroniko za mach3.

Slavc99 napisal/-a:kjer imam strojniski support!

Kakšen strojniški support si mislil s tem?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Kartica

OdgovorNapisal/-a Slavc99 » 14.8.2008 10:44

Ja zavedam se, da ta povratna (pozicijska zanka) ni hec; drgac pa imajo driverji tudi hitrostno povrtno zanko preh tahotov v motorju; vseeno sem nasel nekaj na spodnjem linku kar zgleda obetajoce;

http://www.vitalsystem.com/web/motion/motion.php

Na mch a bi rad sel, ker ima kolega to postavljeno in mu dela odlicno - od tod frezarski support!

Drgac si debato lahko preberete tudi na:
http://www.machsupport.com/forum/index.php?topic=7879.new
Slavc99
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fogl » 15.8.2008 8:26

Očitno si se že odločil, čeprav ne vem zakaj naj bi bil frezarski support odvisen od softvera ki ga uporabljaš za frezanje.

Emc omogoča povratno zanko, ki temelji na pid krmilniku, ima modul za branje enkoderjev, in tudi vse ostalo kar bi rabil. Je pa res da sam takega krmiljenja še nisem delal, sem pa uspešno preizkusil enkoder.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kartica

OdgovorNapisal/-a mitt » 17.8.2008 10:31

Slavc99 napisal/-a:Ja zavedam se, da ta povratna (pozicijska zanka) ni hec; drgac pa imajo driverji tudi hitrostno povrtno zanko preh tahotov v motorju; v

pozicijsko zanko (signal iz encoderjev) moraš pripeljat nazaj v računalnik, oz v tvoj kontroler. zanka preko tahotov je samo za hitrost, ta gre pa na regulatorje motorjev. regulatorje krmiliš z +-10V, ki jih računalnik izračuna iz pozicije (encoder) s PID algoritmom. regulator prav tako rečuna hitrost s PID algoritmom. za pravilno delovanje morata delovati obe zanki.

kako imaš zdaj rešeno pozicijsko zanko in krmiljenje regulatorjev? preko PCja? če ja, potem imaš zraven verjetno nek HW del ki bi bil uporaben za EMC ali MACH.
kdo ti je delal software? imaš kakšno dokumentacijo o tem? pokaži kaj imaš pa ti bomo lažje svetovali.
z zamenjavo ragulatorjev (pogonov) ne boš nič poenostavil zadeve, saj novejši delujejo na isti princip.
za emc dobiš tak hardware (neke pci kartice) na katere priključiš encoderje in regulatorje, računalnik (EMC) pa potem drži pozicijsko zanko. verjetno tudi za mach.
mitt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mitt » 20.8.2008 16:56

mogoče bi bilo najlaže uporabit kak namenski računalnik. kak siemensov bi bil kar primeren. tako stvar sem že montiral na starejšo mašino in deluje bp. Imaš uporabniški panel, v softwareu implementiran PLC, NC, in spomin za programe.. ima nekaj digitalnih vhodov/izhodov za končna stikala (itd) in releje. skratka luštna zadevca, se ne splača komplicirat z navadnim PCjem.

p.s. predvidevam da si izgubil interes ker se ne oglašaš več?
mitt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 20.8.2008 17:25

Takole sem jaz spremljal problematiko kakšnih 20 let starega 4 osnega CNC frezalnega stroja:

Dokler so bili v delu izdelki povprečne kakovosti je stvar delovala na treh CNC oseh. Takoj zatem, ko pa je rotacijska miza dosegla svoj extrem, pa se je izpostavila zračnost v ležajih, vodilih itd. Takrat so napake znašale 5 in več desetink mm. Še tako točna CNC ni pomagala nič več. Krog je postal elipsa itd.
Moj zaključek bi lahko bil: ne predelavati tako starih mašin, ker bo vse polno težav in ne tako poceni.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: CNC predelava-AC servo sistem na MACH3

OdgovorNapisal/-a aluplastvz » 26.9.2010 9:59

pzdrav SLAVC99 dali ste uspeli da pokrenete
masinu sa mach3 i pomocu analognih drajvera
pozdrav

aluplastvz@yahoo.com
aluplastvz
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavc100 » 26.9.2010 17:18

Pozdrav,

masino zadnje case uporabljam redno in uspesno; gre za vecjo masino (2000*1000*300/XYZ), frezam kompleksnejse 3D oblike, zaenkrat uporabljam samo 3 osi;
stroj ni namenjen obdelavi jekla, najvec obdelujem prototipne materiale, plastiko, brez vecjih problemov pa tudi aluminij; zadeva ni orodjarske natancnosti, lahko pa se pogovarjam v rangu 1 desetnike;

Da pa je bila zadevo dobro sparametrizirana, pa je steklo kar nekaj casa; generalno pa je MACH OK (PAZI, mora bit legalen, skrekan ga zna srat), videl ze zelo lepe 5 osne zadeve;

LP
Slavc100
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a aluplastvz » 26.9.2010 22:03

pozdrav

ja imam 4 servo od abb analogna pa trazim neko resenje kako da ih pokrenem inace sam uradio mehaniku za
masinu 4600x1600x250mm
pozdrav
aluplastvz
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavc100 » 27.9.2010 22:20

Takole, kot ze napisano, sem startla iz obstojecih analognih INDRAMAT drajverjev, ki imajo cez hitrostno zanko (AC servo motor); za pozicijsko regulator sem uporabil http://www.vitalsystem.com/web/motion/dspmc.php

DSP ameriskega proizvajalca - zadeva dela OK, brez industrijsko pogojenih problemov - seveda pa potrebuje nekaj ljubezni (beri optimizacijo regulatorjev (da so krogi krogi in ne elipse); zadeva je precej prijazno mach-u!!!

Ce se nimate analognih drajverjev, se odlocite raje za digitalne, je precej problemov prizanesenih; pa tudi taksne enote ne potrebujete, direktno delate s pulzi in smerjo.
Slavc100
Novinec
Novinec

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov