STROJNISTVO.com • Poglej temo - Krmilnik Mazatrol M plus

Krmilnik Mazatrol M plus

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Krmilnik Mazatrol M plus

OdgovorNapisal/-a janezbasing » 28.9.2010 9:20

Pozdravljeni,

Zanima me ali ima kdo navodila za krmilnik Mazatrol M plus, in sicer naslednje stvari, kot so tipanje ničel, umerjanje orodij, inportanje programov, referenčne ničle...

Že vnaprej hvala.
janezbasing
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a hrustalec » 28.9.2010 20:34

navodil nimam sem pa pred leti delal na teh strojih. ničle stroja ponavadi določi stroj sam dobro je da preden jo ugasneš da jo pelješ v 0 točke po vseh 3 oseh ko pa stroj vklopiš jo malo premakneš iz tega položaja senzorji takrat zaznajo položaj in stroj sami vrnejo v ničle. določanje 0 obdelovanca mi smo imeli zadevo rešeno z renišav glavami (tipalo). postopek pa je takšen da grobo nastaviš ničlo stroja tako da greš blizu z glavo in s pomočjo točk vneseš koordinate v program. ko še enkrat zaženes program pa stroj ve kje iskati 0 točke jin jih sam določi pri naslednjih komadih pa lahko merjenje izklučiš in pridobiš na času. Za merjenje orodja vpišeš približno dolžino orodja na cm natančno. nekateri stroji imajo merilno roko ki se postavi pod orodje in potem se orodje ztadnjih cca 10 cm zelo počasi približuje senzorju. nekateri pa imajo enostavno na mizi čep na katerega daš merilno pripravo, ki je kabelsko povezana s strojem . ponavadi imajo to starejši stroji z m2 krmiljem. medtem ko imajo krmilja m32 in nadaljna to bolj elegantno rešeno.
Napiši od kod prihajaš pa se lahko kaj zmenimo bom povprašal fante, ki še delajo na teh stroji, če so jih zanima sodelovanje nekaj jih kar obvlada. Sam sem že malo ven iz tega. pa tudi programiranje z mazatrolom sem že malo pozabil predvsem frezalne stroje. stružnice pa še nekaj vem, se da pa hitro naučiti.

lep pozdrav
hrustalec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janezbasing » 29.9.2010 20:17

Pozdravljen hvala ti za odgovor. Tudi sam poznam nekaj teh tvari toda jaz sem vedno delal z krmilnikom haidenhain ali pa fanuc mazatrol pa mi ni preveč znan. Glede programiranja ni problema ker uporabljamo CAM.
Drugače sem iz okolice kranja. Lahko mi pišeš tudi na mail koogli.jj@gmail.com pa se bova dogovorila za kakšno učno lekcijo in ceno le-te.

Hvala
janezbasing
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov