STROJNISTVO.com • Poglej temo - Odstranjevalec vodnega kamna

Odstranjevalec vodnega kamna

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Odstranjevalec vodnega kamna

OdgovorNapisal/-a lojal » 26.4.2010 8:55

Voda v našem omrežju je zelo trda, kar se pozna predvsem v boljerju. Kaj je dovolj učinkovito, da bi to preprečil ali vsaj ublažil?
lojal
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zuti » 26.4.2010 18:09

Edina prava stvar je, da fizično odstraniš vzrok trde vode (kalcij, natrij). Za to se uporablja posebna ionska masa, v različnih posodah, ki se priklopijo na vodovodno omrežje takoj za vodnim števcem v hiši. Nastaviš željeno trdoto vode (primerna trdota je med 5 in 8 dH)in to je to. Ko se masa "napolni" s kalcijem, se izvrši takozvana regeneracija, za katero je potrebna navadna kuhinjska sol, nato je masa ponovno pripravljena za delovanje.

LP zuti
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a epsengineering » 26.4.2010 19:40

zuti napisal/-a:Edina prava stvar je,jonski izmenjevalec...LP zuti

Res je edina rešitev jonski izmenjevalec, posoda ki je polna 2mm kroglic silikagela na površini katerih se izloča kalcijev karbonat. Ko jo kupiš proizvajalec deklarira kakšno površino imajo kroglice in koliko vode lahko teče pred potrebno regeneracijo (spiranje površine z navadno soljo). Vsak parni kotel in vsak stroj za espreso kavo ima takšen mehčalec vode. PA tudi vsak kotel.
Nikakor pa ne nasedaj na šarlatanske izume z magnetnim poljem in podobno. Dokazano ne deluje, in je dokazano goljufija.
Ti šarlatani lahko v sloveniji (časopis DNEVNIK in njegove priloge) polega magnetnih mehčalcev lahko reklamirajo celo magnetni zmanjševalnik porabe goriva (in to kar 10%). V pravnih deželah (kot je rečimo nemčija) šarlatani odgovarjajo za zavajanje javnosti, v sloveniji pa temu pri DNEVNIK-u rečejo sodobni prijemi trženja.
epsengineering
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 26.4.2010 20:17

Ionski izmenjevalec je primeren za pripravo tehnološke vode, za mehčanje pitne vode pa ne. Je okus spremenjen.

Trda voda je problem! Obstajajo filtri s tehnologijo osmoze...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zuti » 27.4.2010 10:49

Demz napisal/-a:Ionski izmenjevalec je primeren za pripravo tehnološke vode, za mehčanje pitne vode pa ne. Je okus spremenjen.

Trda voda je problem! Obstajajo filtri s tehnologijo osmoze...

Saj sem napisal. da se trdota vode nastavi glede na željo, in voda trdote npr 5dH je kar okusna. Samo za primerjavo - zmešaj sok, ali skuhaj kavo, čaj s trdo vodo in za primerjavo s popolnoma mehko vodo(0dH)... Ko smo ravno pri demi vodi - PRAVE reverzne osmoze imajo v predpripravi obvezno mehčalne naprave in zahtevajo vstopno trdoto vode 0dH. Produkt RO pa je nato demi voda, prevodnosti med 5 in 10 uS. Ta voda pa res ni primerna za pitje. Kar je pa drugo - glede na to, da ima "lojal" probleme z bojlerjem, osmoza s pretokom vode vsaj 1m3/h (kar zadošča za tuširanje) stane od 5000€ navzgor, tako da....... :lol:
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a GlasniPolde » 4.10.2010 9:35

epsengineering napisal/-a:

Res je edina rešitev jonski izmenjevalec, posoda ki je polna 2mm kroglic silikagela na površini katerih se izloča kalcijev karbonat. Ko jo kupiš proizvajalec deklarira kakšno površino imajo kroglice in koliko vode lahko teče pred potrebno regeneracijo (spiranje površine z navadno soljo). Vsak parni kotel in vsak stroj za espreso kavo ima takšen mehčalec vode. PA tudi vsak kotel.
Nikakor pa ne nasedaj na šarlatanske izume z magnetnim poljem in podobno. Dokazano ne deluje, in je dokazano goljufija.
Ti šarlatani lahko v sloveniji (časopis DNEVNIK in njegove priloge) polega magnetnih mehčalcev lahko reklamirajo celo magnetni zmanjševalnik porabe goriva (in to kar 10%). V pravnih deželah (kot je rečimo nemčija) šarlatani odgovarjajo za zavajanje javnosti, v sloveniji pa temu pri DNEVNIK-u rečejo sodobni prijemi trženja.

Od magnetne naprave nikar ne pričakuj mehčanja vode. Vodo zmehčaš, če v njej raztopljeni vodni kamen "vzameš" iz vode. Mehčanje vode je možno z ionsko izmenjavo (II) ali reverzno osmozo (RO). II je kemični postopek z dodajanjem snovi. Na začetku je fino, ker voda nima kamna, kmalu pa vidiš, da samo še regeneracijsko sol kupuješ in da se pojavijo težave z rjo, ker II niža pH vode. Na RO kar pozabite, je predraga in se uporablja za razsoljevanje morske vode in tehnološko vodo zelo visokih zahtev.
Magnetna tehnologija NEVTRALIZACIJE vodnega kamna je fizikalni način. Deluje na principu dovajanja energije v magnetnem polju, ki povzroči razpad strukture molekule hidrogenkarbonata (v vodi razstopljenega CACO3) in omogoči ponovno združitev v izredno majhne kristale CACO3 (nanokristale) z veliko manjšo adhezivnostjo. Vodni kamen je še vedno v vodi in ga nekaj še vedno vidite na površinah. Ne tvori pa več kompaktnih oblog in ga obrišete z mokro krpo.

Glede natega pa tole: znanje o vodi je zahtevno in ga močno primanjkuje. Za premišljeno izkoriščanje fizikalnih dejstev ga potrebujete ogromno. Zanimivo, da razvoj magnetne tehnologije najbolj napreduje prav v pravnih državah, kot sta Nemčija (aqua-fair) in Norveška (Polar). Tam šarlatani pridno raziskujejo naprej in iščejo ekološke rešitve priprave vode brez kemikalij. Aqua-fair to zelo uspešno počne za pretoke do 1000 m3/h.
GlasniPolde
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sergej » 4.10.2010 12:21

Glasni! Govoriš neumnosti (brez zamere) in delaš reklamo. OK, če to že poćneš. Vendar se prosim nauči vsaj osnove. Vsaj to bi lahko vedel, da soli v vodi razpadejo na ione tudi brez čudežnega magnetnega polja, ki ima med drugin tudi to božansko sposobnost, da prehaja skozi magnetno prevodne snovi - vsaj včasih se je ta fluks mirno sprehajal skozi jekleno vodovodno cev. To že veliko pove o znanstvenem nivoju te magnetne 'znanosti'.
Drugače je pa o vodi več ali manj znano vse. Je pa res, da so z njeno neverjetno sposobnostjo raztapljanja in še bolj tvorjenja čudovitih kristalov, nekateri laiki tako fascinirani, da v tem iščejo magijo. In potem se ljudem prodaja poleg tega še razne informirane kozarce, živo vodo, ionizirano vodo in še kaj. Se strinjam, da je skrajni čas, da se zavajanje javnosti prične sankcionirat, če že šolski sistem nikakor ni sposoben zagotovit fizikalno pismenost.

Za vodni kamen razen ionskega izmenjevalca žal ni druge pametne alternative. Membranska filtracija je dejansko predraga, kljub temu, da NE RABI predhodnega mehčanja. Predhodno mehčanje je dobrodošlo v primerih, ko imaš malo surove vode in lahko tako dosegaš boljše razmerje med permeatom in koncentratom.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a GlasniPolde » 4.10.2010 15:10

Sergej,
Ni zamere, brez skrbi. Prepričevati prepričanega sploh ni bil namen.
Dovoli nam, posebnežem, ki ne vzamemo tablete vsakič, ko kihnemo, vsaj nekaj upanja, da trenutno vedenje o vodi ni dokončno (a si predstavljaš svet brez razvoja)? Verjetno bi se mi pridružil tudi kak tehnolog ali dva, ki bi se v procesih, kjer je to mogoče, z veseljem odpovedal tlaki, težavam in stroškom v zvezi s kemično pripravo in koktajli, ki sčasoma zamenjajo vodo. Znanje o vodi je neenakomerno porazdeljeno tudi med tistimi, ki si ga lastijo.
Zanima me dvoje:
1. tvoj komentar na izdelek v temle linku: http://www.evapco.com/products/pulse_pu ... ment_sytem in mnenje, zakaj se Evapco spravi razviti kaj takega? Morda zato, ker ne deluje?
2. smisel tega foruma naj bi bilo tudi izobraževanje. Lahko postrežeš z nekaj teorije na temo čim učinkovitejše zaščite pred vodnim kamnom brez uporabe kemije? Pa brez "ni možno" in "sol v vodi razpade na ione", prosim.
GlasniPolde
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 4.10.2010 15:31

Mehčanje z magneti so objavili švicarji v 60. letih, potem pa najmanj 20 let ni bilo nobene reference na to temo. Koncem 80. in v 90. letih so nas pa preplavili razni šarlatani, ki so ponujali čudeže, torej nič čudnega, da smo skeptični.
Prav posiljen je bil en tak, ki mi je pustil za dobo enega meseca na poizkus neke neodimove magnetke za zmanjšano porabo kurilnega olja. Jaz sem to preizkušal na termogenih, nekaj mojih prijateljev pa v tovornjakih. Rezultatov ni bilo, torej "Blažev žegen"!

Za mehčanje kotlovske vode sem rajši naredil ionski izmenjevalec. Nekje še iz šolskih časov vem, da je bilo rečeno, da ionsko mehčana voda ni za pitje, je pa prav gotovo v letih od takrat tudi tu napredek kaj postoril.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a koruza » 4.10.2010 18:26

Pred več kot dvajsetimi leti sem dal na cev za dovod vode pri pralnem stroju magnet, ki sem ga vzel iz starega zvočnika. Namenski magneti se takrat še niso dobili pri nas tako da je bil to kompromis. V tem času je jasno stroj že dotrajal in seveda sem pogledal kako se je magnet obnesel. Nekaj beline je bilo ampak ne toliko, da bi bilo možno govoriti o oblogah. Grelec ni bil v oblogah in boben ki je bil takrat še skoraj pri vseh strojih emajliran je bil cel. Nobenega sredstva proti vodnemu kamnu se ni nikoli dodalo. Ker so bili otroci je stroj takrat veliko delal. Pozneje sem imel priložnost pogledati stroj enakega tipa , ki ni bil zaščiten z magnetom in je bila kar razlika. Boben je točil grelec se pa iz obolg sploh ni videl.
Perilo bolj čisto in manj trdo. To so ženske ugotovitve.
Jaz nisem takšen skeptik in tudi slučajno ne alternativec. Mislim, da je vsaka stvar za preverit. Nikoli nisem dal magneta na celotno inštalacijo. Imam občutek, da to ni preveč naravno. Po mojih izkušnjah za preprečevanje je dovolj učinkovito v praksi.
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 4.10.2010 20:43

Pred dvema tednoma:
Po trinajstih letih nama je odpovedal pralni stroj (motorcek na programatorju)
Tri osebe, voda trdnostnega razreda 3 od 4-ih, nikoli nobenega magneta ali kaj podobnega. Vedno le pralni prasek, in se to "ta cenejsi".
Ker sva kupila nov pralni stroj, sem iz same radovednosti pogledal koliko kamna se je nabralo, zelo sem bil presenecen:

Slika

Mislim, da komentar ni potreben.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a epsengineering » 5.10.2010 7:26

GlasniPolde napisal/-a:
epsengineering napisal/-a:

............

Glede natega pa tole: znanje o vodi je zahtevno in ga močno primanjkuje. Za premišljeno izkoriščanje fizikalnih dejstev ga potrebujete ogromno. Zanimivo, da razvoj magnetne tehnologije najbolj napreduje prav v pravnih državah, kot sta Nemčija (aqua-fair) in Norveška (Polar). Tam šarlatani pridno raziskujejo naprej in iščejo ekološke rešitve priprave vode brez kemikalij. Aqua-fair to zelo uspešno počne za pretoke do 1000 m3/h.

Znanaja o vodi je ogromno, in ga ne primanjkuje. Tudi šarlatanov je veliko ki prodajajo "žive" in druge vode. Ko potem strokovnjaki naredijo meritev vzorcev vode iz fontane, res ugotovijo da je živa, saj ima vsaj 300% preveč bakterij. Da ne govorimo o rastopljnih clorovih spojinah (če je flaša fontane od PVC) ali estrih ki vplivajo na hormoska razmerja ljudi (če je flaša pihana iz poliestra-PET-a)
Glede natega, pa je tudi to preprosto dejstvo, da se vsakih 10-20 let najde šarlatanska firma ki proda meglo, pokasira denar in v roku dveh treh let zgine, ravno ko presenečeni kupci začnejo ugotovljati da placebo efekt lahko deluje le v medicini, v strojnitvu pa žal le egzaktna fizika.
epsengineering
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a koruza » 5.10.2010 8:05

V vedenost komentatorjem, v tistem času so pralni praški bazirali na fosfatih. Kemija pralnih praškov se je začela spreminjati nekako v tistem času.
Ampak ker je naravno da se vodni kamen izloča iz vode, če ga ta vsebuje, potem lahko zaključim samo, da so ti novi praški kemično zelo živi, če je pralni stroj čist.
Če dobro premislimo tudi še kdo drug manipulira z nami ne samo alternativci. Za dobro prodajo proizvajalci naredijo marsikaj. Ker so ljudje vedno bolj leni in debeli zaradi lenobe, je to razumljivo.
Sicer pa je tako, svet se spreminja znaje dopolnjuje. Razvitost naroda se pa meri po tem koliko je prilagodljiv na novo znanje. In seveda v kolikšni meri "čira čare" opušča.
Imajo pa alternativci vsaj eno dobro lastnost. Imajo smisel zaokolico. Ni jim vseeno za planet. Se pa zgodi, da je njihovo varčevanje ali zaščita narave včasih zelo vprašljiva in draga. Se mi zdi da so v takih primerih tudi alternativci žrtve manipulacij.
Lep pozdrav vsem!
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 5.10.2010 10:56

GlasniPolde napisal/-a:1. tvoj komentar na izdelek v temle linku: http://www.evapco.com/products/pulse_pu ... ment_sytem in mnenje, zakaj se Evapco spravi razviti kaj takega? Morda zato, ker ne deluje?

Mogoče zato, ker se prodaja? Verjetno ne pričakuješ resno, da bom resno komentiral nekaj brez poznavanja vsaj osnov teorije, na kateri bazira delovanje. Če ta obstaja, potem ti bodo sigurno z veseljem posredovali vsaj eno resno raziskovalno nalogo. Brez tega lahko samo izhavim, da je dizajn zelo 'spejsi'.

GlasniPolde napisal/-a:2. smisel tega foruma naj bi bilo tudi izobraževanje. Lahko postrežeš z nekaj teorije na temo čim učinkovitejše zaščite pred vodnim kamnom brez uporabe kemije? Pa brez "ni možno" in "sol v vodi razpade na ione", prosim.

Smisel takih forumov je izmenjava mnenj. Za izobraževanje je šolski sitem, seminarji in 'brezplačne' predstavitve - vse po vrsti velik biznis. Glede odstranjevanja kamna brez kemije, je bila že takoj na začetku omenjena separacija vode z membrano.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.10.2010 13:13

M38885 napisal/-a:
Tri osebe, voda trdnostnega razreda 3 od 4-ih, nikoli nobenega magneta ali kaj podobnega. Vedno le pralni prasek, in se to "ta cenejsi".
Ker sva kupila nov pralni stroj, sem iz same radovednosti pogledal koliko kamna se je nabralo, zelo sem bil presenecen:

Slika

Če si mislil ta trdnostni razred 3 do 4 v Nemških stopinjah dH , potem imaš mehko vodo in temu primerno je tudi notranjost pralnega stroja lepa.
Na splošno pa ima Slovenija bolj ali manj vsepovsod trdo vodo od 12 do 24 dH, pH pa že v bazičnem, tako da se v cevovodih potem nabirajo bakterijske obloge, ki jih mašijo.
V glavnem je trdota vode v Slo kar problem.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov