STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kodermanov motor

Kodermanov motor

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Gost » 25.10.2004 6:58

Pozdravljeni.
Kaj pa potencialni kupci tega motorja?Ali sploh obstajajo možnosti za uspeh,čeprav se pokažejo prednosti pred klasičnimi motorji?
Kaj ti pomaga vlagati sredstva v projekt brez prihodnosti?Iz do sedaj povedanega sklepam da ni bilo nekega velikega interesa.
Veliko volje še naprej.
Gost

Kdo so potencialni kupci !?

OdgovorNapisal/-a Avtor » 25.10.2004 21:06

Zanimiv pomislek predhodnika, vendar verjeli ali ne, prav tu sem največkrat padel v zadrego, saj so vprašanja na vseh razstavah kar deževala v stilu, kje se da takšen motor kupiti, želeli so ga v jadrnice, ker je tih, hoteli so ga v proizvodnjo kosilnic v Kanado iz predhodnega razloga in ker ima ekološke prednosti in ker je za svojo moč zelo majhen.
Ker je izvedljivo zračno hlajenje, v primeru kombinacije z trošenjem vode v pogledu uparjanja (saj veste uparjanje učinkovito odvzame veliko toplote) skozi hladilni proces in koriščenjem vodne pare te iste vode kot ovojnice vročim pred izgorelim plinom pri vstopu v delovni valj, je možno izdelati zelo močen in izredno lahek ter zelo zanesljiv motor za ultra lahka letala in motorne zmaje. Primeren pa je tudi za proizvodnjo rezervnega vira električne energije v primeru izpada električnega omrežja. Obstoja pa v projektu tudi naprava za zgorevanje in delovanje motorja na lesno maso.
Vseskozi pa obstaja ena sama dilema, kdo bo proizvajalec tega motorja in kdo bo prispeval dovolj sredstev za začetek proizvodnje. Moja življenjska želja je bila in je še vedno, da smo lahko to mi Slovenci in da bi bila velika napaka izpustiti takšno priložnost.
I.K.
Avtor

OdgovorNapisal/-a Gost » 26.10.2004 6:34

Je kdo v Sloveniji ki sploh še proizvaja motorje z notranjim izgorevanjem,tako kot TOMOS včasih.Proizvajalec bi vsekakor moral s tem že imeti izkušnje,sicer je potrebno ustanovit en projektni konzorcij.
Gost

Nekaj o obiskovacih strani

OdgovorNapisal/-a Autor » 31.10.2004 12:26

Ko sem nekomu omenil to stran v mreži, mi je odgovoril, "Oh ta internet, to hodi gledat samo mladina", zatorej, da vidimo resnost obiskov, se poskusite predstaviti z leti starosti, da nebo negativnega prizvoka ogledov.
I.K.
Autor

OdgovorNapisal/-a Gost » 1.11.2004 19:45

Prejšnji gost je star 30 let.
Gost

Projektni konzorcij !?

OdgovorNapisal/-a Autor » 2.11.2004 18:35

Dobro, ustanovimo ga !
Kje začeti? Kaj za to potrebujemo? Kdo bi sodeloval, kandidati javite se!
Kdo bo dal prostore? Ali bi vsak na svoji lokaciji ? Kje dobiti sredstva!?, brez teh smo bosi. Ne znajdem se, pa ne zaradi organizacije, ampak brez sredstev pač ne znam ! Če kdo ve kako tukaj dalje, naj mi da navdih.
Lep pozdrav
I. K.
Autor

OdgovorNapisal/-a Kangoo » 3.11.2004 10:10

Sem nov na tem pogovoru - ki ga z veseljem spremljam. Osnova ekonomije je proizvod z dodano vrednostjo. Pripravljen sem sodelovati pri projektiranju, izdelavi dokumentacije preračunih. Prostori v dobi interneta sploh niso problem - vsi smo povezani. Se znamo organizirati? Smo toliko podjetni in pripravljeni na vložitev rizičnega kapitala (ki ni nujno denar, temveč naš čas in znanja) v projekt? Bomo toliko pošteni drug do drugega da bi na koncu imeli vsi profit? (Al rabimo šefa - ekonomista in pravnika ki bosta zagotovila plače ter nam dala pogodbe za projektante in kupila osnovna sredstva za delo ter nato kasirala.... Koliko zaslužimo strojniki????)

dipl. inž. str. 35 let
Kangoo

OdgovorNapisal/-a Kangoo » 3.11.2004 10:18

Sem prevelik optimist da bi na koncu dobili tudi sredstva???? - npr. države, rizičnega kapitala investitorjev - Kmečke družbe, Preventa, Hydrie....
Kangoo

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 3.11.2004 22:08

Hm....predhodnik mi je dal eno "pregrešno" (Skoraj nemogočo, ampak res samo "skoraj") zamisel.
Kaj, če bi ta projektni konzorcij zasnovali na "open source" temeljih! Zadevo bi izpeljali na isti način, kot razvoj Linuxa. Nekdo bi dal svoje znanje in čas za izdelavo dokunetacije (modeli in risbe), drugi izdelal NC programe, tretji dal na raspolago čas na obdelovalnih strojih, četrti prispeval material za obdelavo itd....

Sam ponujam 3D modeliranje in analize s končnimi elementi (Pro/Engineer + Pro/Mechanica)

Pa da bi se motor čimprej zavrtel...

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

Ni slabo !

OdgovorNapisal/-a Avtor » 3.11.2004 23:40

Pa poskusimo, kdo bo prevzel povezavo, zaščito in varnost, tu je potrebno tudi nekakšno merjenje vložkov in iz tega pravice do deleža, postopkov in načina morebitnih drugačnih poravnav stroškov itd. Kdo se čuti dovolj vešč tega, javi se, predloži varianto, sem za to !!, povejte mnenje še vsi ostali, ki želite sodelovati. Nekoga moramo postaviti v sredino mar ne !
I.K.
Avtor

OdgovorNapisal/-a tu480 » 4.11.2004 10:10

Ker je ideja o konzorciju moja bom jaz nadzorni svet,avtor bo direktor,itd...potrebujemo pa še delničarje.
No,ker se zadeve ne da naredit po internetu,bi bilo vsekakor organizirat nekakšen ustanovni zbor,kjer bi se zainteresirani dobili,se spoznali,videli zadevo,podali svoja mnenja in izkušnje.Največji problem ki ga vidim je v tem, da tak projekt zahteva celega človeka vsaj deset ur na dan.Večinoma izmed nas pa smo zaposleni,imamo družine ,razne obveznosti...Če pa bi ,kot pravi predhodnik dobili državna sredstva,oz sredstva s katerimi bi izpeljali projekt in še preživeli 10 ljudi potem bi pa šlo.
Za začetek pa bi potrebovali ljudi ki se spoznajo:
na materiale
na obdelave
konstruiranje
mehanika
elektronika
termodinamični procesi
ekonomija
in nekoga ki bi to spravil v promet
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

Stran ?

OdgovorNapisal/-a Avtor » 4.11.2004 12:10

Po telefonskem pogovoru, je bil podan predlog, da nosilec strani "strojnistvo.com" izdela posebno stran, ki bo zaščitena in namensko dostopna samo sodelujočim v projektu. Kaj mislite o tem. Ustvarimo elektronsko firmo.
I.K.
Avtor

VELIKO JE VPRAŠANJ

OdgovorNapisal/-a rovarg » 6.11.2004 18:53

Za razliko od predhodnikov, ki so v glavnem pripravljeni vložiti svoja inženirska znanja sem sam v primeru, da bom v zadevi videl prespektivo pripravljen vložiti delo na CNC obdelovalnih strojih, s katerimi razpolagamo v našem podjetju. Za začetek me zanima kolikšna so predvidena sredstva, ki jih bi bilo potrebno vložiti po posameznih fazah (razvoj, konstrukcija, izdelava prototipa, testiranje,...) in pa kaj je bil glavni razlog, da zadeve niso izpeljali do konca že v podjetju, ki je zadevo že imelo v obdelavi. Če ima kdorkoli model zrisan v Pro/e, se priporočam, da mi ga pošlje na mail: robert.prebil@siol.net, da si zadevo ogledam od blizu v detalje.
Lp.
Robi.
rovarg
Novinec
Novinec

Kraj: VRHNIKA

Re: Stran ?

OdgovorNapisal/-a STROJNISTVO.com » 8.11.2004 23:27

Avtor napisal/-a:Po telefonskem pogovoru, je bil podan predlog, da nosilec strani "strjništvo.com" izdela posebno stran, ki bo zaščitena in namensko dostopna samo sodelujočim v projektu. Kaj mislite o tem. Ustvarimo elektronsko firmo.
I.K.

Najprej pozdrav vsem obiskovalcem, ki se vključujete v to debato. Kot je že predhodno napisal g. Ivan Koderman sva nekaj dni nazaj govorila o postavitvi interne strani namenjene komunikaciji med sodelujočimi v projektu. Ureditev posebnega odseka na strani STROJNISTVO.com je možna, pri tem pa je potrebno vedeti, da je to le orodje komunikacije.

Glede nadaljnih korakov bi predlagal sledeče:

1. Seznanitev vseh zainteresiranih za sodelovanje na projektu (na lokaciji v Ljubljani)
2. Določitev vodje projekta (predlagam g. Kodermana) in jedra projektnega tima, ki bi peljalo celoten projekt
3. Ožji projektni tim razdela razvoj motorja (groba delitev projekta z definiranjem nalog)
4. Naloge rešujejo člani tima, za nedodeljene naloge se iščejo ostali izvajalci (lahko tudi preko strani STROJNISTVO.com)
5. Vsakdo, ki sodeluje na projektu postane solastnik projekta v določenem deležu (deleži morajo biti za posamezne naloge poznani vnaprej, definira jih ožji projektni tim)

Predlogi in komentarji zaželjeni.

Lep pozdrav, Tomaž Roblek
STROJNISTVO.com - križišče strojnikov

Internet naslov: www.strojnistvo.com
mag. Tomaž Roblek, avtor
STROJNISTVO.com
Administrator
Administrator

Za točko 1.

OdgovorNapisal/-a Avtor » 9.11.2004 18:18

Koliko časa bi bilo še potrebno. da se dogovorimo za to srečanje.
Kdaj bi lahko prišli skupaj, dajte predloge?
Kje bi se lahko v Ljubljani najlažje dobili.
Lahko za to priložnost ponudim možnost, če nebi bilo ravno preveč (~10) oseb za takšen sestanek, bi ga morda lahko naredili tudi pri meni doma?
Sicer pa predlagajte tako, da bo časovno izvedljiv za čimveč zainteresiranih.
Predlagajte...predlagajte...
I.K.
Avtor

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov