Privabila me je izjava, da nekateri rezkarji so bolj obstojni na suho, kot na mokro... pa me zanima za moj primer:
Imam namizno stružnico in namizni rezkalni stroj, oboje postavljeno v delavnici za elektroniko, zato si nekako ne morem privoščiti mokre obdelave, ker bi špricalo naokoli, po drugi strani pa ne vem kako je s hlapi te emulzije, itd.
Do sedaj sem večino obdeloval na suho ali pa malce pomazal s petrolejem ali WD40 ali pa kar s strojnim oljem. Večinoma obdelujem aluminij in uporabljam HSS rezkarje, gladko brušene, da se aluminij nič ne prijemlje. Stroje imam za lastno rabo, za izdelavo kakšnih delov, saj delam kakšne unikatne izdelke in predelave za lastno rabo ali pa po naročilu, če prevzamem kakšno predelavo stroja, krmilja in podobno in mi stroja prideta še kako prav.
Kakšne rezkarje naj uporabljam in kako in s čim naj mažem, emulzije si ne morem privoščiti, ker nimam pod strojem korita, da bi se lahko kam odtekalo, tako da tudi ostružke pobiram sproti s sesalcem, da mi ne frčijo po delavnici na drugo elektro opremo... ni ravno najbolje, stroja ne gresta ravno skupaj z elektroniko, ampak je postavitev taka, da ni ravno na isti mizi, ampak dokaj blizu, delno ločeno s pregrado, postavljeno na lastni masivni podlagi.
Razmišljal sem o hlajenju z zrakom, kateremu bi dodajal kakšno sredstvo za mazanje, tako bi v bistvu hladil in mazal z nekakšno oljno meglo, ampak ta ideja mi nekako ni všeč, ker ne vem, koliko tega bo šlo v zrak in po prostoru... nikakor ne bo v redu, ker so v prostoru fine stvari, inštrumenti, računalniki, ... nekakšna mešanica med pisarno in delavnico za elektroniko

sedaj pa v istem prostoru še stružnica in rezkalni stroj, žal pa nimam še ene delavnice, kjer bi si uredil primerno okolje za obdelavo kovin.