STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prilagoditev produkta

Prilagoditev produkta

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Prilagoditev produkta

OdgovorNapisal/-a rakun » 4.12.2010 18:40

Lep pozdrav

Sem laik na področju strojništva in programa SOLIDWORKS. Sem v prvi fazi izdelave izdelka iz pihane plastike (flaška za šampon), ki mi jo je dizajner izdelal v 3d obliki kot celoto. Zanima me, ali je mogoče v tem programu celotni izdelek razpoloviti, ker izdelava orodja ni mogoča, saj je orodje v proizvodnji pihane plastike običajno sestavljen iz dveh polovic. Namreč nekdo, ki se spozna na ta program trdi, da te možnosti v programu ni.
rakun
Novinec
Novinec

Re: Prilagoditev produkta

OdgovorNapisal/-a BountyH » 4.12.2010 18:55

rakun napisal/-a:Lep pozdrav

Sem laik na področju strojništva in programa SOLIDWORKS. Sem v prvi fazi izdelave izdelka iz pihane plastike (flaška za šampon), ki mi jo je dizajner izdelal v 3d obliki kot celoto. Zanima me, ali je mogoče v tem programu celotni izdelek razpoloviti, ker izdelava orodja ni mogoča, saj je orodje v proizvodnji pihane plastike običajno sestavljen iz dveh polovic. Namreč nekdo, ki se spozna na ta program trdi, da te možnosti v programu ni.

Daj na sredo ravnino in odreži part na dva dela.Pis of kake.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rakun » 4.12.2010 19:14

Verjamem da je zadeva lahka, ampak ali bojo pri izdelavi orodja koordinate sprogramirane na polovico ali je treba vnose delati ročno? Rad bi še povedal da imam izdelek na disku in da se lahko dogovoriva za predogled le tega če ste zainteresiran.Hvala
rakun
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 4.12.2010 20:09

rakun napisal/-a:Verjamem da je zadeva lahka, ampak ali bojo pri izdelavi orodja koordinate sprogramirane na polovico ali je treba vnose delati ročno? Rad bi še povedal da imam izdelek na disku in da se lahko dogovoriva za predogled le tega če ste zainteresiran.Hvala

Me čudi, kako lahko prevzameš delo, izdelavo orodja za pihanje, pa ne poznaš osnov od osnov. Si res super optimist. Kaj si tudi ti eden tistih, ki mislijo, da, če nabaviš CNC stroj, bodo kar sama orodja padala z njega ven. Klasični stroj dela s pomočjo tvojega osnovnega znanja rezkanja, CNC je pa le kup železja, če ne poznaš osnov programiranja. Če pa še sam konstruiraš orodja, je pa za to potrebno še dodatno znanje. In ga boš dobil kar z dvemi, tremi nasveti preko foruma. ??
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 4.12.2010 20:28

magnum, mislim, da se rakun samo malo heca, da nas malo nateg...uje :lol: :o, pa laik na področju strojništva, pa SW-ja. ha ha, to bo orodje samo za na "šrotplac" ali pa tudi ne, kaj vem??? morda stvari razumemo napak, "fahidioti" pač
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 4.12.2010 20:37

Ko sem prebral magnumov odgovor, nisem zdržal, da nebi nekaj napisal...

Bistvo je v volji po pridobitvi znanja in ne v znanju. Poznam ljudi, ki so bili podobno bosi na področju na katerega so zajadrali kot rakun, pa so danes zelo uspešni na svojem področju..

Pa še pomoč rakunu:
Če gre za zahtevno obliko, ni dovolj, da odrežeš izdelek na pol z ravnino ampak je potrebno najprej definirati "silhuet curve", ki nato definira delilno površino orodja.

Če pa je izdelek enostaven in ga je mogoče deliti z ravnino, pa to ni velika težava. Prerežeš in narediš odrez materiala iz orodne plošče s plaščem polovice izdelka. Upoštevati pa moraš skrčke, sicer izdelek ne bo imel pravega volumna.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rakun » 4.12.2010 21:20

spet jaz (laik)

Izvajalec orodja bo nekdo drug sam pa sem samo nekdo brez CNC stroja in lastik uspešnega podjetja in strokovnjak na svojem področju..zanimivo kako se na teh forumih vedno najde nekdo, ki takoj človeka napade, ne glede na to da sploh ne ve o čem se gre in zakaj sprašujem za pomoč...
spraševal sem samo zato, ker je nekdo, ki obvlada SW trdil, da se to ne da narediti z bližnjico v programu, sam pa vem da so vedno bližnjice in nekdo, ki naj bi obvladal ta program bi to moral vedeti. Zakaj bi plačeval nesposobne strojnike!!??

Xstrojniku se zahvaljujem za pomoč...
rakun
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 4.12.2010 21:38

Ne vem zakaj je treba sploh prerezati kos? :oops:

Izdelava brizgalnega orodja za začetnika :P

http://www.youtube.com/watch?v=zqxeDK1c ... re=related

1) Kos moraš obdelati (če je kje kak čuden rob ali posnetje, skalirati moraš za skrčke)

2) Daš ga v kokilo

3) Potem narediš cut-oute (v proe, verjetno je tut v SW)
V filmčku je malo drugače.

4) Potem še izmetala in dolivke določiš

No v grobem :roll:
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 5.12.2010 10:02

xstrojnik napisal/-a:Ko sem prebral magnumov odgovor, nisem zdržal, da nebi nekaj napisal...

Bistvo je v volji po pridobitvi znanja in ne v znanju. Poznam ljudi, ki so bili podobno bosi na področju na katerega so zajadrali kot rakun, pa so danes zelo uspešni na svojem področju..

Pa še pomoč rakunu:
Če gre za zahtevno obliko, ni dovolj, da odrežeš izdelek na pol z ravnino ampak je potrebno najprej definirati "silhuet curve", ki nato definira delilno površino orodja.

Če pa je izdelek enostaven in ga je mogoče deliti z ravnino, pa to ni velika težava. Prerežeš in narediš odrez materiala iz orodne plošče s plaščem polovice izdelka. Upoštevati pa moraš skrčke, sicer izdelek ne bo imel pravega volumna.

Če pogledaš naslednji rakunov odgovor, spoznaš bistvo. Takih ki prodajajo delo strojnikov imamo veliko preveč (pa ne samo delo strojnikov, tudi kmetov in vseh neposrednih proizvajalcev, ki proizvajajo konkretne, otipljive proizvode)
Ino stvareh nimajo pojma. Kupijo naš izdelek za 10, prodajo za 100, potem pa težko živijo od tistih 10% marže ali provizije, ali česarkoli že. Saj je njihov največji nivo procentni račun, pa ga očitno razumejo drugače kot mi strojniki.
Sicer pa, tistemu, ki rabi pomoč rad pomagam, na forumu, pa tudi drugače, če se pa poskuša okoristiti z mojim znanjem, pa....
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 5.12.2010 10:37

Rakun, vse kar sem ti napisal ne moreš narediti z "bljižnico". Lepo korak po korak, klik po klik in pri vsakem kliku moraš natančno vedeti kaj želiš narediti.

Magnum, tudi tebi ne morem nič oporekati...

Nekdo piše o nekih izmetačih... gre za pihano plastiko, če prav razumem in za relativno enostaven izdelek, ki najbrž ne bo potreboval kakšnega posebnega izmetavanja.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 5.12.2010 11:42

xstrojnik napisal/-a:Ko sem prebral magnumov odgovor, nisem zdržal, da nebi nekaj napisal...

Pridobivanje znanja se začne na začetku, pri osnovah.
3D CAD-CAM pač ne moreš šteti za voljo po pridobitvi znanja, če je znanje osnov enako nuli.
Tako da je magnumov komentar o 10% kar na mestu..
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 5.12.2010 11:46

zato, ker je nekdo, ki obvlada SW trdil, da se to ne da narediti z bližnjico v programu, sam pa vem da so vedno bližnjice in nekdo, ki naj bi obvladal ta program bi to moral vedeti. Zakaj bi plačeval nesposobne strojnike!!??

Zamenjajte vašega samozvanega strokovnjaka za SW in vaši problemi bodo rešeni v hipu :) Take malenkosti namreč naredi SW za šalo,....

Je pa še eno vprašanje, namreč v katerem formati ste dobili 3D obliko od oblikovalca? Če gre za STL ali RHINO ali SLIKO,itd,.. vas je, po domače, malo naplahtal ali pa se niste razumeli kaj on ponuja in kaj vi pričakujete... STL namreč ne omogoča direktnega dela na kosu ampak morate kos še enkar narisati v SW da ga lahko obdelate in iz njega dobite orodje. ampak tudi to za vašega "strokovnjaka" ne bi smel biti prehud problem.

lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rakun » 5.12.2010 17:25

Je pa še eno vprašanje, namreč v katerem formati ste dobili 3D obliko od oblikovalca? Če gre za STL ali RHINO ali SLIKO,itd,.. vas je, po domače, malo naplahtal ali pa se niste razumeli kaj on ponuja in kaj vi pričakujete... STL namreč ne omogoča direktnega dela na kosu ampak morate kos še enkar narisati v SW da ga lahko obdelate in iz njega dobite orodje. ampak tudi to za vašega "strokovnjaka" ne bi smel biti prehud problem.

lp, Z[/quote]

Dizajn sem prejel v stp. datoteki
rakun
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a rakun » 5.12.2010 17:36

xstrojnik napisal/-a:Rakun, vse kar sem ti napisal ne moreš narediti z "bljižnico". Lepo korak po korak, klik po klik in pri vsakem kliku moraš natančno vedeti kaj želiš narediti.

Magnum, tudi tebi ne morem nič oporekati...

Nekdo piše o nekih izmetačih... gre za pihano plastiko, če prav razumem in za relativno enostaven izdelek, ki najbrž ne bo potreboval kakšnega posebnega izmetavanja.

Gre za enostaven simetričen izdelek ,ki ga pihalna enota po razpihu in odprtju orodja enostavno izpusti ko se napih vrača v začetni položaj.
rakun
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 5.12.2010 18:23

Dizajn sem prejel v stp. datoteki

V tem primeru ne bi smelo biti težav,..,
Zaprtje površin v solid, mogoče kaka manjša popravila zaradi kontra konusov, dodajanje morebitnih napisov, krčna mera in negativ za orodje. Glede na stroj in tehnologijo še dolivki, zračniki, vodni kanali, itd.. in to je več ali manj vse.

lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov