STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kalibracija laserja - XY os - iščem serviserja

Kalibracija laserja - XY os - iščem serviserja

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Kalibracija laserja - XY os - iščem serviserja

OdgovorNapisal/-a epigram » 9.12.2010 14:56

Pozdravljeni

zelo bi bil hvaležen, če mogoče kdo pozna kakega serviserja , ki bi znal skalibrirati XY os pri
laserju velisto 160x160cm.

Najlepša hvala!

lp, Jure
epigram
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a borisk » 9.12.2010 15:51

poš pa moral povedati še kaj več. Kakšen krmilnik ima stroj? Je zadeva kitajski gravirni stroj malo večje formata z CO2 laserjem ali je to resna zadeva za rezanje pločevine?
verjetno je potrebno vstopiti v servisni meni, na laser dati ploščo, na katere laser na vogalih označi križce na neki znani oddaljenosti, potem ti dejansko izmeriš razdaljo in jo vneseš v krmilnik, ta pa potem iz razlike korigira nastavitve.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a epigram » 10.12.2010 13:01

Zdravo

Ni problem v tej določitvi, problem je da se optika na osi x in y spreminja in s tem žarek izhaja iz centra ter posledično ne reže enako po celotni površini.
Rabil bi nekoga, ki bi znal izmeriti pravilno postavitev osi x in y ter izmeriti oziroma zamenjati jermena v kolikor njihova napetost ni pravilna.

lp
epigram
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a igorb » 11.12.2010 13:19

pozdravljen

če je co2 laser boš moral kalibrirati kompenzacijo če je nima se moraš igrati z fokusom ali izhodnim ogledalom
(shot mode)(beam mode)kakšne oblike je
nastavljaš na najbolj oddaljeni točki,(ko bo tam rezal,največja razdalja največja napaka, blizje generatorju manjša napaka),ali pa nekje na sredini plošče in napaka se porazdeli na vogale,zelo verjetno je,da nima kompenzacije in nimaš izhodnega žarka ali ogledal v generatorju pravilno fokusiranih ,to velja v primeru da imaš co2 izvor.

lep pozdrav
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 2R » 23.12.2010 17:33

Jaz sem na svojem laserju optiko kalibriral kar sam. Z nekaj vaje in prozorno folijo, ki sem jo postavil na ogledala sem lahko določil točko vpadanja svetlobe na začetni in končni točki XY osi.

LP2R
LP2R
2R
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mihamav » 23.12.2010 23:18

najbolj je važna optika! focus niti ni tok važen zaradi zamika!

100% je optika in pa pogledat je treba zadaj pri cevi, kjer je špirala in pogledati koliko vode notri kroži, kajti jaz sem imel tak problem!

lp
mihamav
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a 2R » 24.12.2010 9:17

epigram napisal/-a:Zdravo

Ni problem v tej določitvi, problem je da se optika na osi x in y spreminja in s tem žarek izhaja iz centra ter posledično ne reže enako po celotni površini.
Rabil bi nekoga, ki bi znal izmeriti pravilno postavitev osi x in y ter izmeriti oziroma zamenjati jermena v kolikor njihova napetost ni pravilna.

lp

Problem je samo v postavitvi dveh zrcal. Žarek mora biti popolnoma vsporeden z X in Y osjo. Če ni, potem na določenih območjih delovne površine žarek nima prave moči.
Najprej je treba skalibrirati prvo zrcalo, ki usmerja žarek iz laserske cevi na os Y. Na drugo zrcalo, ki je pritrjeno na vodilu z lečo je treba najprej vstaviti okroglo kovinsko ploščico, da se s tem zaščiti zrcalo pred naparjeno plastiko. Na to ploščico se z lepilnim trakom namesti tanka prozorna folija. Vodilo se zapelje v skrajno zgornjo lego in prižge laser za kratek čas. Žarek na prozorni foliji naredi luknjico. Ko je luknjica narejena se žarek takoj ugasne. Nato pa se vodilo zapelje v skrajno spodnjo lego in ponovno prižge laser. V obeh primerih mora biti uparjena luknjica v foliji na istem mestu. Če ni je treba z vijaki, s katerimi se nastavlja kot ogledala le tega primerno nastaviti. Ta postopek je treba večkrat ponoviti, da se res prepričamo, da je žarek v obeh položajih na isti točki zrcala. Zaželjeno je, da je žarek v sredini zrcala, ni pa nujno, bistveno je da je vsporeden z osjo.
Ko je prvo zrcalo skalibrirano se postopek ponovi še na osi X. Zadnje zrcalo, ki žarek usmeri navzdol je v bistvu najlaže skalibrirati. Paziti je treba le, da je kot žarka čim bolj navpičen, da je rez na koncu pravokoten.
Prvič sem se s tem postopkom ukvarjal dva dni, potem pa sem počasi ugotovil za koliko je treba vijake odviti/priviti, da je dosežen željen zamik zrcala.

LP2R
LP2R
2R
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a 2R » 24.12.2010 9:22

Zelo težko je takole napisati pravi postopek kalibracije in opisati vse zanke, ki se pojavijo med delom. Če imaš kakšen problem med kalibracijo obišči mojo spletno stran www.modelarstvo.si in v kontaktu dobiš moj gsm, pa se slišiva in obdelava problem.
LP2R
2R
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a 2R » 24.12.2010 17:24

Obenem pa imam eno vprašanje. Moj laser ima stekleno cev z vodnim hlajenjem. Stara je že okoli 2 leti in je naredila že pošteno število ur. Zadnje čase se mi dogaja, da takoj na začetku laser dela s polno močjo, čez čas pa moč žarka pade.
Ali je to kriva dotrajana cev in bi jo bilo treba zamenjat. Sicer imam rezervo doma, vendar mi res ne diši ponovna nastavitev optike.

LP2R
LP2R
2R
Novinec
Novinec

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov