STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vetrne elektrarne tretjič!

Vetrne elektrarne tretjič!

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

AFPM!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 6.1.2011 17:50

Na netu si oglejte AFPM generatorje ki so najbolj primerni za vetrne elektrarne, pri vsem tem pa ostano osnovni problem da brez kakršnih koli regulacije dela samo pri nazivnih (izračunanih ali eksperimentalno določenih ) obratih +- nekaj %, pod obrati ne polni akusov, čez obrate višek toplote! U tome grmu leži zec :o
Z direkt drive motorjem trenutno delam eksperimente in meritve, zima bo še dolga!

LP Zamot

Da tema ne zaspi :lol:
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 6.1.2011 19:25

A bi prosim lahko razložil kakšen je ta direkt drive motor? Kaj je posebnost in kaj je prednost?
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

Direkt drive motor.

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 7.1.2011 9:02

Na deseti strani tega članka imaš sliko motorja za pralni stroj z trajnimi magneti in trifaznim navitjem z 36 špulami ( dvanajst na eno fazo) in dobiš že pri majhnih obratih kar nekaj napetosti in "malo toka".
Z preklaplanjem in odcepi na špulah lahko vežeš pri večjih obratih špule vzporedno da zmanjšaš napetost in pridobiš tok, trenutno delam na tem in opravljam meritve.
Ni pa pričakovati kakšnih perpetumrevolucij na tem področju :cry:
LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Slike!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 7.1.2011 9:20

Slika

Slika
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Slike!

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 7.1.2011 14:01

zamot1 napisal/-a:Slika

Slika

Kaj je že tista embalaža levo ? Belo modra , nekaj na alp..

Nekoč sem to že nekje videl... :)
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 7.1.2011 14:29

Oprosti, še vedno ne vem, po čem se 'direkt drive' motor loči od navadnega sinhronskega motorja s trajnim magnetom ali vzbujanim rotorjem?

Omenjaš preklapljanje polov. Sklepam, da s tem misliš prevezavo (recimo) iz osempolnega na štiri ali dvopolni motor - drži?
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

?

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 7.1.2011 15:31

Nisem vedel da se temu tako reče :oops:
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a apcih » 22.1.2011 15:36

mene zanima če ima kdo kakšno veterno elektrarno moči okoli 100w, za polnenje 12v akumulatorja, za prodat oziroma načrt kako izdelati. naprimer velikost lopatic, naklon, število lopatic, kakšen motor uporabiti...
uporabljal bi se na veliki planini kjer sedaj ni elektrike ampak peljemo vsaketolko akumulator v dolino da se ga napolni in potem spet nazaj gor. vetra imajo zadost.

sem že prebrav veliko stvari na tem forumu- priznam ne čist vse poste, pa mi nekatere stvari niso še čist jasne ker sem bolj ko ne strojnik in ne toliko električar.

lp tomaž
apcih
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jan72 » 22.1.2011 19:50

Za tako veternico sem uporabil tole
Slika
Slika
jan
jan72
Sodelavec
Sodelavec

Apciha-tu.

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 29.1.2011 7:01

Rutland marine ali pa Air breze z regulacijo dobiš za 800-1000€ in je tam do 400W pri 12 V.
LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Rezultati.

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 11.2.2011 11:51

Mogoče bo vezje in logika komu prav prišla je pa to čisto štromarska zadeva.
Vprašajte , če vas kaj zanima!
LP Zamot
Ni zanimanja, ok :oops:
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Groza

OdgovorNapisal/-a ak81 » 12.3.2011 19:45

Koliko čveka pa nič vn. Prosil bi (Adrejnovi) da mi pošlje kaj ima o elektrarnah, tudi ostale če imate kaj v pdf. Zanima me tudi če je že kdo zgradil kaj uporabnega.

Pred leti sem zasledil veternico ki ima generator nameščen na zunanjem koncu lopatic. Kdo ve kako je s tem, se je kdo poglabljal v to.

gustikalisnik@hotmail.com

lp
AK81
ak81
Novinec
Novinec

Re: Vetrne elektrarne tretjič!

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 12.3.2011 20:07

zamot1 napisal/-a:Ker mi to ni uspelo patentirati na Uradu za intelektualno lastnini Slovenija

Tole seveda ni res,..na našem patentnem uradu lahko patentiraš VSE, ker naš urad nič ne preverja ampak samo podeli patent in zahteva plačilo,....Preveriti pa moraš sam če je že bil kje prijavljen ali objavljen in so se tudi zavarovali da v primeru da se prijavitelj ni predhodno pozanimal o rešitvi oz. je ta bila objavljena, prikazana ali uporbaljena patent nima vrednosti bla bla bla,......prijaviš lahko kolo če hočeš :) bodo veseli nakazila.
Verjetno si samo vlogo napačno sestavil :( ...
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

Patenti?

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 13.3.2011 10:28

Prijavo moraš napisati z pravilno delitvijo med vrsticami, tista ki ti jo nastavi word ni pravilna za uradnike na uradu?? :o
V štirih letih še nisem zasledil realizacije gemneratorja z dvema rotorjema -tudi na tujih forumih ne, niti na na yutube kjer najdeš cel kup idej- na uradu so me pa davili z pravilno obliko prijave in nekim vzorcem ki je razumljiv samo njim.
Od urada bi pričakoval čisto strokovno obnašanje in pomoč (če bi hotel patentirati bi moral najeti ne vem kakšno strokovno pomoč- seveda proti plačilu) ne pa uradniško obnašanje v smislu čim bolj ožet "inovatorja".
Nobena vloga ni dovolj dobra za strokovnjake na uradu, važno je da pokasirajo. Sam priznavaš.
Predlagam da si ogledaš kakšno tujo patentno prijavo ki je kratka in zadeva bistvo ne pa flanc na desetih straneh.

LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Patenti?

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 13.3.2011 21:33

zamot1 napisal/-a:Prijavo moraš napisati z pravilno delitvijo med vrsticami, tista ki ti jo nastavi word ni pravilna za uradnike na uradu?? :o
V štirih letih še nisem zasledil realizacije gemneratorja z dvema rotorjema -tudi na tujih forumih ne, niti na na yutube kjer najdeš cel kup idej- na uradu so me pa davili z pravilno obliko prijave in nekim vzorcem ki je razumljiv samo njim.
Od urada bi pričakoval čisto strokovno obnašanje in pomoč (če bi hotel patentirati bi moral najeti ne vem kakšno strokovno pomoč- seveda proti plačilu) ne pa uradniško obnašanje v smislu čim bolj ožet "inovatorja".
Nobena vloga ni dovolj dobra za strokovnjake na uradu, važno je da pokasirajo. Sam priznavaš.
Predlagam da si ogledaš kakšno tujo patentno prijavo ki je kratka in zadeva bistvo ne pa flanc na desetih straneh.

LP Zamot

Mislim da pretiravaš,...pač prebereš si tista pravila in jih upošetvaš,...jaz nisem imel nobenega problema s prijavo,...
Po spominu vem da moraš nastavit formo da imaš med vrsticami razmak, LEvo-DEsno hočejo ogromno prostora, na strani kjer so slike ne sme biti teksta ali opisa ampak samo št. slike,...skratka nič takega da bi en inovator obupal zaradi tega...
Za strokovno pomoč sem se zanimal in dobil dve ponudbi eno za 900 € !! in drugo za 1.500€!!!!,...potem pa sem sam sestavil v treh urah,....
Lahko ti pokažem mojo patentno prijavo proti plačilu 1 malo pivo v Lj in napišeš sam, no big deal,...kontaktiraj me na email mate3000@yahoo.com.
lp, Z
aja še to, priporočam da res preveriš dobro vse urade po netu ker kitajci prijavljajo vse živo in mrtvo,....
Pa tudi ko boš prijavu boš mogel takoj plačat okol 100 ali 120 € za prvo leto in to kljub temu, da moraš sam preverit če že obstaja kaj podobnega,... Po prijavi imaš eno leto časa da pregledaš vse živo netu/svetu kjerkoli če že obstaja,...in prijaviš naprej na EPO, US Pat. itd,...torej imaš eno leto fore pred vsemi na svetu tudi če ne prijaviš tega drugje(teoretično)
za Evropski ali US patent pa naredijio preverbo (na tvoje stroške) in takega patenta ne moreš dobit za nobeno zadevo ki je že bila kdajkoli prijavljena,uporabljena ali objavljena kjerkoli na svetu, torej dejansko samo nove stvari!
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov