STROJNISTVO.com • Poglej temo - Obnova vretena lesne kombinirke

Obnova vretena lesne kombinirke

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Obnova vretena lesne kombinirke

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 5.2.2011 17:02

Lep pozdrav
Obnavljam staro vreteno lesne kombinirke (krožna žaga ter skobeljnik), ki je domače izdelave nekega mojstra iz kočevja. Vse skupaj sem razdrl in naletel na krogljične sferične ležaje. Sedaj me pa zanima ali moram vgraditi točno take ali bi bili dobri tudi navadni dvoredni krogljični.

Še slike
Slika

Slika

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.2.2011 17:28

Sedaj me pa zanima ali moram vgraditi točno take ali bi bili dobri tudi navadni dvoredni krogljični.
So že dotrajali, želiš vgraditi vsaj take? Biti morajo vsaj tako močni, kot dosedanji. Kakšna je oznaka obstoječih? Morda je možno v isti dimenziji dobiti še močnejše. Glede na način vgradnje pri takih cenenih strojih (morda tvoj ni to) se ležaji, ki niso sferični nebi obnesli.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.2.2011 17:45

ležajnih ohišij ne boš nikoli privil popolnoma soosno zato uporabi kar takšne ležaje kot so bili do sedaj, fino bi pa bilo da je en ležaj prost v aksialni smeri ali v ogišju ali na gredi, da se izogneš nepotrebnim aksialnim obremenitvam zaradi dilatacij gredi in okvirja stroja
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 5.2.2011 17:52

Ležaji so noter že 35 let... . Ogrodje stroja je leseno, bom pa sedaj zvaril novega iz 80x80 ali 100x100 kvadratnih cevi, saj je vse skupaj precej nestabilno, pa tudi precej vibracij je. Drugače stroj se dobro obnese za domače delo. Pomojem je vzrok, da so ti ležaji noter, ker so cenejši od navadnih dvorednih. Bom pogledal še za oznake (ko pridem do lesne delavnice), pa sporočim.

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 5.2.2011 21:53

Vzrok ni to, da so cenejši, ampak je vzrok v neravnosti naležnih površin ohišja ležaja. Ker oba ležišča ohišij sigurno nista v isti ravnini, ležaja nista soosna,to razliko pa kompenzira premik v samem ležaju. Če bi dal navadne kroglične ležaje, se bodo greli in nazadnje crknili.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.2.2011 22:16

da so dvoredni običajni ležaji cenejši od sferičnih???morda, sem ti lepo napisal zakaj sferični zaradi nenatančnosi: izdelave, obdelave, montaže - [url]nesoosnost[/url]
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 6.2.2011 12:54

Bom potem kaj take ležaje kot so sedaj noter naročil. Drugače pa hvala za pomoč.

@vili napisal sem da so sferični cenejši od navadnih in ne obratno.

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost