STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako elektroniko potrebujem za CNC??

Kako elektroniko potrebujem za CNC??

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Kako elektroniko potrebujem za CNC??

OdgovorNapisal/-a dinko » 5.2.2011 18:48

Pozdrvljeni!

Že nekaj časa izdelujem CNC rezkalni stroj, v velikosti 1300 x 1000 x 200 mm..

mislil sem da mi bo elektronika ki sem jo nabavil preko Ebay-a zadostovla.. pa sem ugotovil da sem nabail napačno..

ker je stroj krmiljen na X osi z 2 vretenoma.. potrebujem 4 osno krmilno ploščo..

koračni motorji so :

MINEBEA 23LM-C352-14
3.9 V/PH
1.3 A/PH

Prosim svetujte mikako elektroniko bi potreboval za krmiljenje... lahko je tudi v samogradnji.. vendar bi potreboval načrt

Hvala
Dinko
dinko
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a hscnc » 5.2.2011 19:39

hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KLAN » 6.2.2011 18:49

zakaj da rabiš dvojno krmiljenje za enako komando? Ali je tokovno preslabotno? Si upošteval ,da se dvojna motorja nič bolj ne naprezata kot samo eden? Pač vrtilni moment na osi motorja je enak odgonu, in ne pogonu. Torej če imaš dva motorja in je breme še vedno enako, bo načeloma pri enaki napetosti enak tok...malce višji zareadi dvojnih notranjih izgub motorjev, ampak, to je pač manjši del boremenitve. Vzporedno veži oba motorja in to je to. Pazi le, da bosta imela enake impedance (mogoče kakšno minimalno zaporedno tuljavko ali upor) če boš opazil, da se eden bolje greje kot drugi.
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a dinko » 7.2.2011 6:17

Pozdravljeni še enkrat...

glede vzporednevezave sem to tudi sam storil... vendar ko sem prikopil se je zgodilo da stase motorja zelo čudno obnašala in sicer tako da sta se vertela kot da bi jima spodrsavalo.. seveda nista mela še nobenga bremena ... se pravista bila "v prostem" teku..
Dinko
dinko
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a KLAN » 7.2.2011 11:46

ja potem pa ohrani logični del krmiljenja, pa vzporedno na isti signal naredi še eden močnostni del. Če imaš koračne motorje bi znalo tako delovati. Če imaš pa DC, potem imaš pa kr oreng problem. Paralelno dva motorja je vselej težko sinhronizirat.
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dinko » 7.2.2011 14:38

KLAN napisal/-a:ja potem pa ohrani logični del krmiljenja, pa vzporedno na isti signal naredi še eden močnostni del. Če imaš koračne motorje bi znalo tako delovati. Če imaš pa DC, potem imaš pa kr oreng problem. Paralelno dva motorja je vselej težko sinhronizirat.

ja vendar sem se malo pozanimal in ugotovil da te koracni motorji imajo držalni moment 0.5 Nm potreboval bi pa redusem več, najprej sem hotel rešiti x os tako da bi imael oba vretena vezana preko zeeeelo dolgega jermena dolg bi moral biti 2m ali pa kakih par centimetrov več... vendat baje tako dolgih jermenov z to specifikacjo ni... zato sem se odločil da bom to rešil tako da bom na vsako vreteno vezal svoj koračni motor in uporabil standardni jermen dolžine 400 mm. sam sem poizkusilelektroniko in koracne motorje vezati tako da sta 2 motorja vezana vzporedno...se je zgodilo da sta se oba koračna motorja vrtela zelo nenadzarovano.. tako ta bi to moral rešiti tako da bi imel 4 osnoelektroniko in v programu nastaviti da glede na x-motor se A-motor moraobnašati kot slave... in se obrača enako kot x... zato razmišljam o menjavi elektronike.. da bom mel vsak motor posebejkrmiljen...
Dinko
dinko
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a blazenko » 8.2.2011 17:28

Za to velikost stroja potrebuješ najmanj 4x močnejši koračni motor, kot ta ki ga opisuješ.
Lp Blazenko... ;O)
blazenko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KLAN » 13.2.2011 23:26

moč motorja ni pogojena z velikostjo stroja, temveč z zahtevami o maksimalnih pospeških pri maksimalni hitrosti. Majhen stroj za med obdelavo jekla bolj trpi od velikega,ki reže stiropor :wink:

premikajoče mase (stroja in obdelovanca) in rezalne sile pri zahtevanih obratovalnih hitrosih se transfomira v masne vztrajnostne momente (J) in momente in na podlagi tega izračuna maksimalno potrebno moč izbere zadostni motor.
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kako elektroniko potrebujem za CNC??

OdgovorNapisal/-a samob » 14.2.2011 14:08

Verjetno se zadeva lahko aplicira tudi na rezkanje, če rabiš zgolj elektroniko za krmiljenje ti predlagam, da se razgledaš nad RepRap napravo: http://reprap.si/ oz. uradna stran: http://reprap.org/
Zadeva je v Open Source, tko da lahko zadevo predelaš/dodelaš...

Lp!

Samo

dinko napisal/-a:Pozdrvljeni!

Že nekaj časa izdelujem CNC rezkalni stroj, v velikosti 1300 x 1000 x 200 mm..

mislil sem da mi bo elektronika ki sem jo nabavil preko Ebay-a zadostovla.. pa sem ugotovil da sem nabail napačno..

ker je stroj krmiljen na X osi z 2 vretenoma.. potrebujem 4 osno krmilno ploščo..

koračni motorji so :

MINEBEA 23LM-C352-14
3.9 V/PH
1.3 A/PH

Prosim svetujte mikako elektroniko bi potreboval za krmiljenje... lahko je tudi v samogradnji.. vendar bi potreboval načrt

Hvala
Open Source Activism
samob
Novinec
Novinec

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov