STROJNISTVO.com • Poglej temo - Perforirana pločevina

Perforirana pločevina

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Perforirana pločevina

OdgovorNapisal/-a Keyser Soze » 6.12.2004 9:57

Pozdravljeni,

mene pa zanima, če mogoče kdo ve kje v Ljubljani se lahko dobi perforirano bodisi Inox ali Alu pločevino. Debeline 2 ali 1mm.

Perforacija naj bi bila v stilu tiste na slikci (ovalne luknje).

Slika

Mogoče kdo ve kje v Lj prodajajo takšno pločevino. Rabil bi jo recimo 1,5 kvadrata.

Kar se tiče pa obdelave... Bi pa prosil, če mi lahko nekdo, ki se spozna na to pove, ali bi bilo mogoče 2mm pločevino(tako perforirano) ob robu stanjšati na polovico, se pravi na 1mm debeline. Ta rob naj bi bil povsod enakomerno šrok 10mm?

Oz, vkolikor ta postopek ne bi bil izvedljiv ali pa bi se dalo zadevo lepše in bolše izvesti na ta način... Kako oz. s čim zlepit skupaj dve poli 1mm debele perforirane pločevine.

P.S.: Mogoče kdo ve okvirno ceno tako obdelane pločevine. Ta vsaj približno vem zračunati stroške...
Keyser Soze
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mitja_p » 6.12.2004 14:08

Perforiran inox dobiš v firmi MDM v Ljubljani. Bo pa zadeva najbrž dražja, kot če kupiš navadno inox ploščo in jo daš nekomu obdelati oz. prebiti luknje.

Kar se tiče stisnjenega roba ne vem kako bi to izvedel. Morda kotna brusilka, s polirko, pa enega izkušenega brusilca, bi ti to lepo zbrusil in spoliral.

Cena, hm, ena plošča inoxa 2x1000x2000 mm stane cca. 24.000 SIT.
Prebijanje take plošče pa cca. 15.000 SIT.

Težje pa bo nekoga dobit, ki bo šel v izdelavo ene same plošče, za tak denar.

Pa veliko sreče.

Če ne boš nikogar našel, ti morda lahko jaz kaj pomagam. Samo bolj natančno boš moral definirati izsek oz. luknjo.
Problemi v strojništvu so zato, da jih rešujemo!
mitja_p
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Keyser Soze » 6.12.2004 14:32

Hvala za odgovor. No ja, zgleda da bom kar točno preračunal koliko kvadratov pločevine potrebujem.

Predvidevam, da je štancanje malo dražje zato ker je Inox. Ali pač ne?

A bi bila zadeva kaj cenejša, če bi se omejil na Aluminij? Samo vprašanje, kako se obdeluje 1mm Alu pločevina?

Glede roba sem pa imel v mislih bolj kakšno rezkanje namesto brušenja? A to ne bi šlo?

Luknje naj bi bile nekako 3 * 10mm. Razmak med luknjami pa preračunan tako, da ostane v bistvu 2mm pločevine med posameznimi luknjami gledano vertikalno ter 3mm horizontalno. Zamik pa kot na sliki.
Keyser Soze
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mitja_p » 7.12.2004 12:33

Pri taki količini vrsta materiala ne igra velike vloge, ker je največji strošek sama priprava dela.
Kar se pa cen tiče, sem pričakoval da se bo še kdo kaj oglasil, moje cene so le ocena. :oops:

Rezkanja ne poznam tako zelo dobro, bi pa znal bit problem porezkati ploščo, če je prevelika.

Aluminij pa se obdeluje podobno. Res pa je da se na njem zelo hitro pojavijo praske. Cene aluminija pa približno:
plošča 2000x1000x1 mm = 4000 sit
mitja_p
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Keyser Soze » 7.12.2004 13:24

Mah, za cene se bom pozanimal. Tako da to ni problem.

Samo prej me zanimajo postopki, da vem kje sem. Kos ne bo ravno velik. 4 kosi veliki 40*35cm (če bo debelina 2mm) ali pa 6 kosov iste velikosti če bo pločevina debela 1mm.

Pa pustiva rezkanje. Morda veš, če bi se dalo namesto tega izrezat prvo plato malo večjo, drugo manjšo in potem ti dve plošči zlepit med sabo in ni treba ne brusit ne rezkat. S čim to zlepit, da bo držalo skupaj...
Keyser Soze
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mitja_p » 7.12.2004 14:54

To ni problem, lahko se izdela ena plošča večja kot druga.

Obstajajo lepila, ki bi to zlepila. Vendar ne poznam lepil in kot strojnik jim tudi ne zaupam :))

Ne vem kam ta zadeva pride, kako mora biti lepo narejeno.

Priporočam ti morda kovičenje ali pa točkovno varjenje.
S točkovnim varom bi bilo morda še najbolje.
mitja_p
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 7.12.2004 18:28

Za lepljenje kovin se uporabljajo 2 komponentna lepila. (npr. NEOSTIK EP 101 B). Lahko mi verjameš, da zelo dobro drži. Jaz sem ga nabavil v Cemotu, embalaža pa je 2x1 liter.

lp, jani
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 7.12.2004 19:15

problemi v strijništvu so zato da jih rešimo
no pa dajmo

pokliči

kavader v horjulu
g. marko trček, ing. str.
750 00 90

on ti bo problem zagotovo rešil, meni ga je že

lp

vili

ps javi kaj si opravil
Gost

OdgovorNapisal/-a mitja_p » 8.12.2004 20:13

Kot sem že dejal ti lahko plošče priskrbim tudi jaz. Sporoči če želiš, pa mi pošlješ dxf načrt in ti prej tudi točno povem, koliko bi stalo. Moraš pa prej vedeti kaj točno rabiš. Ali je to Al ali inox,...

Nočem pa da kdo misli da sem se aktivno vključil v debato za to, da bi ob tem kaj zaslužil! Zato se tudi nisem ponudil direktno za izdelavo.

Firma pa je KVADER.

lep pozdrav
mitja_p
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Keyser Soze » 8.12.2004 21:03

Nimam AutoCADa. :(

Le ArchiCAD. :lol:

Ampak Corel DRAW zna izvozit 2D slikco v dxf formatu ne?

Bom premeril, pa se potrudil. Pa še na MDM poklical(nimam pa nimam časa, razen zvečer). Imajo točno takšen inox kot ga rabim.

Aja, sem se odločil kar za inox. Ker točna debelina, ki jo rabim je 0,8mm (sem premeril s šublerjem), pa bi bil po mojem mnenju alu že kar malo premehak pri tej debelini.

Vzorec naj bi bil pa PODOLGOVATE ZAOBLJENE LUKNJE V ZAMAKNJENIH VRSTAH, sledečih mer :
Luknja 3,5×20mm
Delitev 13×25mm
Razmak 3×5mm

Pločevina 0,8mm

Ima največji delež lukenj kar pomeni dober prepih, kar tudi rabim.

Aja, tole je točneje prepisano iz tistega kataloga na domači strani podjetja MDM, kjer so pločevine.
Keyser Soze
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Keyser Soze » 10.12.2004 14:37

Sem poklical MDM, ker mi je še najbližji (Ljubljana) pa na žalost nimajo na zalogi perforirane pločevine z takšnim vzorcem.

Iščem pa šest kosov velikosti 40×40cm debeline 0,8mm, z vzorcem, ki je omenjen zgoraj, ki jih bom kasneje dal točneje obrezati z vodo. :wink:

Problem je predvsem v tem, da imam 0,8 mm pločevino(obdelana-preluknjana, zakrivljena, ipd.) v katero je potrebno izrezati luknjo in v to luknjo kar se da na knap vstaviti obrezan zgoraj omenjeni INOX.

Tako sem si zamislil vse skupaj nekako v tem smislu, da bi pri razrezu z vodo inox položil na pločevino in potem skozi ta sendvič izrezal zaželjleno obliko - tako bi zadeve lepo padle ena v drugo.

Torej, ali kdo ve kje v Ljubljani nudijo vodni razrez za manjša naročila oz. unikate? In pa morda približno ceno? Oblike same po sebi niso zapletene, dolžina reza za vse skupaj je pa nekje 4-5m. Debelina navadne pločevine je 0,8mm, INOX pločevine pa ravno tako.
Keyser Soze
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 10.12.2004 15:13

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO V LJUBLJANI

LABORATORIJ ZA ALTERNATIVNE TEHNOLOGIJE

IMAJO WATERJET!

LEP POZDRAV,
Gost

OdgovorNapisal/-a Keyser Soze » 13.12.2004 20:39

Gost, kako pa lahko kontaktiram fakulteto oz. ta oddelek? Sem klical na firmo Santex, ki se tudi ukvarjajo s tem, pa so mi rekli, da se selijo in da naj pokličem čez 2-3 tedne, skratka po novem letu. Kar pa ni v redu.

Glede perforirane pločevine pa... Sem dobil ponudbo od MDMja. In sem razočaran, ker kot prvo je predebela pločevina, potem jo je še enkrat več kot jo potrebujem in pa luknje so večje kot sem zahteval. Skratka. Hočem jabolko dobim hruško. In to ne nekaj poceni, temveč krepko čez tisto ceno, ki je omenjena zgoraj. :-?

Mitja_p, kako ti pa pošljem dxf fajle? Sem ugotovil, da Rhino tudi podpira tale .dxf format. Ampak ne vem katero verzijo. Predvidevam da 2000?
Keyser Soze
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a k4fs0794 » 13.12.2004 23:31

LABORATORIJ ZA ALTR. TEHN. FS LJ:

http://www.fs.uni-lj.si/lat/

lp
k4fs0794
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Lj

OdgovorNapisal/-a Maksimvs » 15.12.2009 13:10

Obujam temo...
Kje bi se v okolici Ljubljane dalo dobit perforirano pločevino debeline 1mm z luknjami cca 8mm. Plošča bi morala biti širine 1,25m.
Maksimvs
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov