STROJNISTVO.com • Poglej temo - Struženje paken na CNC stružnici

Struženje paken na CNC stružnici

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Struženje paken na CNC stružnici

OdgovorNapisal/-a masin_men » 27.8.2008 11:40

Zanima me ali uporabljate kakšne posebne (nastavljive) priprave za blokiranje paken med struženjem?

lp, masin_men
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a toolmaker » 27.8.2008 13:16

Pozdravljen,
za zdaj ne vem, če obstaja kaj za blokiranje paken.

Jaz vpnem kakšen kos jekla odvisno od željenega premera (improviziram), tako da imam še nekaj dodatka za struženje paken. Na tak način vpenjam +-0,01 natančno odvisno pa je kako točno je narejen tročeljustnik.
Malo težje pa je struženje paken za notranje vpenjanje, takrat pa potrebuješ obroče različnih premerov.
Lep pozdrav
toolmaker
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 27.8.2008 14:08

Mehke čeljusti se vedno stružijo s pomočjo čepov ali obročev. Nekateri proizvajalci vpenjalnih glav ponujajo sete v ta namen. Pri nas imamo najbolj pogoste premere na zalogi po 0,5 mm zato, da je vedno pri roki. Pametno je tudi ta premer s katerim nato primeš čep ali obroč prav tako rahlo prestružiti, da potem ni opleta kosa.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spiralek » 27.8.2008 16:27

Živ.
Pri nas v službi imamo eno pripravo za ta namen.
Je namreč obroč(premera približno250-300mm),ki ima tri ušesa.Ko obroč zasučeš se ta ušesa vozijo not -ven.Eanko kot na amerikanerju.Na vsakem ušesu je en čep, ki se vtakne v luknjo čeljusti na amreikanerju na vse tri pakne(to so te luknje,v kateri je imbus vijak ki drži mehke čeljusti na spodnje čeljusti).S sukanjem tega obroča lahko nastavimo po želji kakšen fi želimo.
Meni se zdi fenomenalna priprava, žal ne vem kako se ji reče, niti kje bi se lahko dobila.

l.p Spiralek
spiralek
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a schimma » 27.8.2008 21:19

Lp
Uporabljam obroč cca fi 100 z po obodu zvrtanami tremi luknjami M8. Če premer za struženje do približno 150 privijem vijake od znotraj ven, če je pa fi večji pa jih dam zunaj. Stvar ni preveč točna, pa vendar zadostuje za večino potreb, če le ni premer za struženje premajhen. Prednost je tudi debelina, ki ni večja od 13-15mm. Priprava ni primerna za hidravlične glave, ker jo takoj stisnejo.
schimma
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a eorodja » 27.8.2008 22:07

Obroče za upenjanje čeljusti ki so zelo enostavni za naredit dobiš v Merkurju v Hoffmannovem katalogu ali pa Taiwanske v Vertexsovem katalogu v firmi Estra d.o.o.
Knezov štradon 82 i.c.Rudnik.
lp:Tony
eorodja
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majstor9 » 28.8.2008 3:53

Jaz vzamem naprimer fi 60 in ga vpnem v luknji. To naredim tako, da ga primem z zobmi na čeljusti ker jih ti zobi stiskajo. To so zobi na zadnji strani čeljusti, tam kjer jih stiska polž. Ta fi 60 material, ki ga uporabljam za blokiranje čeljusti sicer malo opleta, ker zobi niso v isti višini ampak 100% deluje.
majstor9
Strokovnjak
Strokovnjak

Struženje mehkih paken

OdgovorNapisal/-a kr.niki » 19.2.2011 19:17

Mene pa zanima sledeče... In sicer nekaj ste že pisali v zvezi s tem ampak mi nekaj ni jasno zato upam da mi pomagate, kajti na cnc stružnici sem novinec.

Struženje mehkih paken: Naprimer danes sem v službi stružil ene komade in sicer najprej iz ene strani in v ponedeljek jih bom obrnil in moral bom postružiti mehke pakne da bo komad dobro centriran saj rabim centričnost 0.02 mm ... Kako postružim mehke pakne??? Jasno mi je da moram založiti en kos jekla v pakne in sicer tako da ko bojo pakne prijele ta kos jekla da bo ( fi ) med paknami manjši od premera komadov ki jih bom stružil. Zanima me sledeče: Ali moram jaz postružiti pakne na točno enak (fi) kot so komadi ali moram postružiti lih malo manj da ko bom komad vstavil nod , da ga bojo pakne še prijele?? Namreč ne vem v čem je problem...Enkrat sem stružil pakne in sem jih postružil na fi kot je premer komada in problem je bil potem da ko sem hotel prijeti ta komad so se pakne zaprle do tega fi-ja ampak se pa niso dovolj zaprle da bi mi komad prijele zato mi je piskal alarm..... Seveda pa sem potem prijel komad pa sem videl da ima še malo lufta.... Mi lahko en pomaga kajti ne vem kaj sem naredil narobe....lp
kr.niki
Novinec
Novinec

Re: Struženje mehkih paken

OdgovorNapisal/-a šokec » 19.2.2011 20:12

kr.niki napisal/-a:Mene pa zanima sledeče... In sicer nekaj ste že pisali v zvezi s tem ampak mi nekaj ni jasno zato upam da mi pomagate, kajti na cnc stružnici sem novinec.

Struženje mehkih paken: Naprimer danes sem v službi stružil ene komade in sicer najprej iz ene strani in v ponedeljek jih bom obrnil in moral bom postružiti mehke pakne da bo komad dobro centriran saj rabim centričnost 0.02 mm ... Kako postružim mehke pakne??? Jasno mi je da moram založiti en kos jekla v pakne in sicer tako da ko bojo pakne prijele ta kos jekla da bo ( fi ) med paknami manjši od premera komadov ki jih bom stružil. Zanima me sledeče: Ali moram jaz postružiti pakne na točno enak (fi) kot so komadi ali moram postružiti lih malo manj da ko bom komad vstavil nod , da ga bojo pakne še prijele?? Namreč ne vem v čem je problem...Enkrat sem stružil pakne in sem jih postružil na fi kot je premer komada in problem je bil potem da ko sem hotel prijeti ta komad so se pakne zaprle do tega fi-ja ampak se pa niso dovolj zaprle da bi mi komad prijele zato mi je piskal alarm..... Seveda pa sem potem prijel komad pa sem videl da ima še malo lufta.... Mi lahko en pomaga kajti ne vem kaj sem naredil narobe....lp

Ti lahko postružiš pakne na enak fi za katerega boš prijemal obdelovanec z druge strani vendar moraš pazit na začetku da imaš tista hod paken na začetku dovolj odprt v amerikanki,ker če ga imaš na spodnji meji se potem zgodi da potem zmanjka tista malenkost pri vpetju,ter seveda vrže alarem,.
Iskušnje so znanje
šokec
Strokovnjak
Strokovnjak

Struženje mehkih paken

OdgovorNapisal/-a kr.niki » 19.2.2011 20:20

Aha..to je problem ja.... A to potem pomeni , da je bolje, če jaz dam pakne magari za en zob skupaj pa da dam not večji fi...Bo potem hod na zgornji meji?? Prav razumem?... Že enaprej se zahvaljujem za tako hit odgovor
kr.niki
Novinec
Novinec

Struženje mehkih paken

OdgovorNapisal/-a kr.niki » 19.2.2011 20:27

Enostavno ne vem kako bi najlažje rešil ta problem..Teoretično mi je jasno praktično pa ne vem kako bi se ga lotil da bi se čim manj časa zamudil in da bi dobro naredcil.... ????? :))))
kr.niki
Novinec
Novinec

Re: Struženje mehkih paken

OdgovorNapisal/-a šokec » 20.2.2011 11:27

kr.niki napisal/-a:Aha..to je problem ja.... A to potem pomeni , da je bolje, če jaz dam pakne magari za en zob skupaj pa da dam not večji fi...Bo potem hod na zgornji meji?? Prav razumem?... Že enaprej se zahvaljujem za tako hit odgovor

Lahko jih daš tudi za en zob bolj skupaj-čim bolj moraš ujet fi za katerega boš prijemal v drugemu vpetju,tako imaš med odprtim hodom in obdelovancem majhen razmak,ki pa je zlo pomemben če imaš dovoljen oplet samo 0.02 -ker velikrat sm že dozivel,da se ni dalo ujet tolerance opleta prav zaradi prevelika razmaka med paknami in hodom amerikanke.
Iskušnje so znanje
šokec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.2.2011 17:25

pa kje je tu problem, "pakne" založi, da se ne stisnejo do konca, da ti ne zasveti alarm in postruži na premer desetinko ali pa pol milimetra večji od kosa, bolje kot manjši, če gre za zunaje vpenjanje. važno je, da založiš s kosom, da "pokne" ne pridejo do konca vpejanja in to je to, brez neke velike znanosti.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 20.2.2011 18:45

Izdelava kosov na stružnici s prevpenjanjem pri zahtevi soosnosti 0,02 mm je ruleta (ruska). Bo ali ne bo dober kos. Bolj prav bi bilo, če bi obe strani naredil v enem vpetju. Recimo med konicami. Sicer je sedaj prepozno, ker praviš da moraš izdelati le še drugo stran.
Za struženje čeljusti pa dobi nekoga, ki ti to v praksi pokaže. Samo opisovanje postopka velikokrat ni uspešno.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.2.2011 18:54

vrzi1:
kaj :o , da ne gre, kako boš pa lepo te prosim stružil "kao" pesta med konicami, a si že sploh videl stružnico od blizu :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov