STROJNISTVO.com • Poglej temo - Enote v Autocadu

Enote v Autocadu

3D modelirnik enostaven, sodoben in zmogljiv. Vprašanja, nasveti, komentarji….

Moderator: -M-

Enote v Autocadu

OdgovorNapisal/-a boyan64 » 21.12.2004 15:20

Zopet jaz.
Sicer malokrat rišem v merilu ampak vseeno se nekaj matram z učenjem.
In imam vprašanje. V Autocadu se riše v enotah . Če v viewportu nastavim na merilo 1:1 mi naprimer kvadrat 5enot nariše 5mm. Ali se da in kje nastavit, da bi mi pri merili 1:1 izrisalo 5cm (da bi bila enota cm in ne mm).
Hvala.
boyan64

OdgovorNapisal/-a mib » 21.12.2004 18:12

Pojdi v meni Assist, nato AutoCAD Options, User preferences in si v okvirju Autocad Design Center izberi željeno enoto.

LP
mib
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a boyan64 » 22.12.2004 9:20

V verziji 2005 ne najdem tega menija Assist.
Če pa grem pod Tools - Options - User Preferences in pod drag and drop scale označim cm mi isto sprinta 5enot v merilu 1:1 5mm.
Še kak nasvet oziroma kje se v 2005 verziji nastavi zadeva?
boyan64

OdgovorNapisal/-a Silvix » 23.12.2004 9:00

Če hočeš imeti 5 mm samo izrisanih kot 5 cm naredi pri printanju naslednje:
file plot - plot settings - plot scale - scale: custom ; custom:10 mm =1 drawing units.
Torej si enostavno nastaviš, da ti bo 1 mm printalo kot 10 mm. Povej če ti to ustreza.
Napisal si da ne rišeš v merilu. Močno ti priporočam, da VSE rišeš v merilu, saj si boš v tem primeru prihranil veliko težav pri kakršnemkoli resnem delu.
Poglej primer: narišeš kakšen načrt za izdelek, ki se bo stružil na kopirnem stroju. Programer ali kdo drugi dobi tvoj načrt ( KI NI V MERILU ) in naredi šablono, ne da bi preveril merilo. Po takšni šabloni se struži izdelek, ki je seveda popolnoma napačnih dimenzij. Me prav zanima kdo bo plačal stroške !?!?
Pa še primer iz prakse: načrt JE NARISAN v merilu, ker pa ga v orodjarni ne morejo printati 1:1 (z vsemi merami in podatki), ga enostavno printajo v pomanjšanem merilu (scale to fit), obliko nato izrežejo in nato naredijo šablono, po šabloni pa stružijo. Končni rezultat: izdelek manjši od zahtevanega za več kot 40 mm !!!!!!
Torej obvezno RIŠI V MERILU, da ne bo težav.

LP
Silvix
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a boyan64 » 23.12.2004 13:36

Saj se strinjam s tabo ampka rišem take zadeve, kjer merila sploh niso pomembna.
Sem pa poskusil tvoj nasvet in ni OK. V tvojem primeru mi cel layot sprinta zelo na majhno. Ker imam layote narejene s svojimi glavami je rezultat neuporaben.
Najboljša varianta je izgleda, da nastavim merilo v viewportu in namesto 1:1 izberem 10:1 in potem sprinta 5enot 5cm.
boyan64

Vrni se na Inventor in Inventor Professional

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov