STROJNISTVO.com • Poglej temo - Rasson 3D merilni stroj?

Rasson 3D merilni stroj?

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Rasson 3D merilni stroj?

OdgovorNapisal/-a smiljan_breznik » 24.2.2011 10:52

Zanima me, ce ima kdo izkusnje z 3d merilnim strojem. Imam tezave pri meritvah, zadevo nekako skalibriral po dodani knjigi, vendar so meritve netocne oziroma razlicne. Sumim, da ne znam nastavit prave svetlobe. Stroj je podprt z video kamero in z merilnim tipalom.

Lep pozdrav,

Smiljan
smiljan_breznik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a KLAN » 13.3.2011 11:16

kolikšna pa so odstopanja?
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a smiljan_breznik » 13.3.2011 12:02

Najvecji odstopek je bil vec kot 2 mm, izmerjena merilna letev z tipalom. Tezavo pa imam mislim, da tudi z nastavitvijo svetlobe, ker mi pri merjenju z kamero izmeri kar neke točke, ki si jih po svoje doda. Pri meritvah z kamero pa so bili odstopki v večini primerov v 2-eh desetinkah. Ko sem nazadnje z tipalom meril kaliber, ki je bil dodan k stroju, varijanta cilindra fi 50, sem v treh meritvah izmeril dimenzije, ki so odstopala za tri tisocinke, kar je bilo zadovoljivo, postopek meritev sem pa izvedel v 120 stopinjski razdelbi, in sedaj nisem preprican, ce je to pravi nacin razmisljanja, oziroma, ne vem ali je pac potrebno izvajati meritve po nekih dolocenih zaporedjih glede na obliko, kar je seveda logično in se mi postavlja vprasanje glede natancnosti teh zaporedij, se pravi koliko moram biti jaz natancen pri dajanju teh tock. Ker ko sem izvedel isto meritev po kakih drugih tockah so bili odstopki takoj vecji od sedmih stotink.

Lep pozdrav;

Smiljan
smiljan_breznik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a BountyH » 13.3.2011 13:04

smiljan_breznik napisal/-a:Najvecji odstopek je bil vec kot 2 mm, izmerjena merilna letev z tipalom. Tezavo pa imam mislim, da tudi z nastavitvijo svetlobe, ker mi pri merjenju z kamero izmeri kar neke točke, ki si jih po svoje doda. Pri meritvah z kamero pa so bili odstopki v večini primerov v 2-eh desetinkah. Ko sem nazadnje z tipalom meril kaliber, ki je bil dodan k stroju, varijanta cilindra fi 50, sem v treh meritvah izmeril dimenzije, ki so odstopala za tri tisocinke, kar je bilo zadovoljivo, postopek meritev sem pa izvedel v 120 stopinjski razdelbi, in sedaj nisem preprican, ce je to pravi nacin razmisljanja, oziroma, ne vem ali je pac potrebno izvajati meritve po nekih dolocenih zaporedjih glede na obliko, kar je seveda logično in se mi postavlja vprasanje glede natancnosti teh zaporedij, se pravi koliko moram biti jaz natancen pri dajanju teh tock. Ker ko sem izvedel isto meritev po kakih drugih tockah so bili odstopki takoj vecji od sedmih stotink.

Lep pozdrav;

Smiljan

Tipičen primer za Gage R&R analizo. Pa se bo spet našel pametnjakovič kot Zmago1, ki ne verjame v Sigmo...
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov