STROJNISTVO.com • Poglej temo - Delavna viza; EU, avstrija+ nemčija

Delavna viza; EU, avstrija+ nemčija

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a mke.analize » 26.4.2010 8:48

ktm1001 napisal/-a:Kdo ve kolk "der Gelda" :P

http://zaposlitev.delo.si/iskanje.php?najdi=id&id=17957

Pa zakaj pri nas objavljajo tak razpis, če imajo pa gor Übermensch raso in Überingeniere :roll: Predragi???

Moj kolega je pri njih delal, sedaj je spet v mb. Ce zelis, pusti kontakt, mu bom sporocil in ti lahko pove kaj vec o Mahleju.

lpb
mke.analize
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mke.analize » 26.4.2010 9:19

ktm1001 napisal/-a:Kako je pa z davki?

Ali pa naprimer, če zboliš si tam zavarovan?

Pa pokojninsko zavarovanje.. kdo te obdavči pa kje boš imel pokojnino.... tukaj jih ne bo se že sedaj ve :lol:

Kakšen nivo nemščine rabiš? B2-C1 ?

Kaj po 10 letih bi lahko nemško državljanstvo dobil pa vse kar pride s tem? Ali moraš kako nemko ožent :P

Kakšne so kaj javne hiše tam? So storitve na nivoju :D

Davki glede Avs so se zdaj porihtali, na prve dokoncne izracune, pa bo se treba pocakati, da lahko damo koncno oceno.

Ce si v Avstriji povsem normalno zaposlen, si tam tudi zavarovan. Zdravstvene usluge lahko koristis tam ali pa pri nas (z izpolnitvijo enega obrazca in potem cisto normalno uporabljas naso zdravstveno kartico).
mke.analize
Strokovnjak
Strokovnjak

Strojnik

OdgovorNapisal/-a ANTON2009 » 26.5.2010 6:12

Pozdrav!!!
po izo.. sem strojni tehnik s ecdl cad certifikatom ,al bi blo mozno najt delo v Au. ali v Nem. s tem poklicom in kolk so place?
ANTON2009
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 29.4.2011 0:43

No meje so padle oz. se podirajo....

Slika

und jetz hier Wir haben ein fest Beispiel...
http://www.ess.gov.si/_files/2347/20_04 ... _I_TEC.pdf
http://www.ess.gov.si/_files/2327/20_04 ... EC_NEM.pdf

Kaj to je vieeeel, durchschnitt, wenig oder blassen mein Wilhelm .... za 50 km v Avstrijo? No men se ne zdi ravno nevem koliko.....
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gricko » 29.4.2011 6:51

Hm...

Vse je odvisno od tebe, ali ti je to veliko, ali malo.
Če primerjaš z našimi plačami, je morda res samo malo višje (ob upoštevanju, da si z neto plačo moraš pokrivat še potne stroške in dodatni servis ter gume, ki znesejo cca 300€ na mesec).
Dodatno upoštevaš cca 2 uri vožnje dnevno za pot tja in nazaj...

Mislim pa, da so odnosi bolj urejeni kot pri nas.
Poznam medicinsko sestro, ki se je odločila za ta korak, in sedaj dela v osnovi za enako plačo kot v UKC MB, le da je razlika v tem da v Aut dela 40 ur na teden, v MB pa je za ta denar delala praznike, dežurstva (24ur) in pa turnus...

V kolikor se lahko potegne analogija v korektnosti odnosov, in da so nadure plačane, ali pa jih lahko koristiš,... mislim da tudi ni tak malo. Sicer pa, probaš, vidiš kako je in če ne druga, imaš boljšo referenco za novo službo :-)
gricko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vouka » 29.4.2011 12:57

Mislim, da po 1.maju 2011 lahko greš s trebuhom za kruhom, saj so delovne vize za Avstrijo in Nemčijo ukinjene.
Poreboval pa boš pridne roke in pametno glavo.

Ogled:
http://podjetnistvo.finance.si/310524
AVlr
vouka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 29.4.2011 13:06

To vse vemo... samo za 2200 bruto :-?

Kmalu bo v financah pisalo, da imamo mi avstrijske plače.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spcdarkghost » 29.4.2011 17:10

Za delo v Nemčiji in Avstriji ne boš rabil več vize od 1.maja naprej...Kaj naj rečem...Trenutno se izobražujem za strojnega tehnika in sem trenutno 3.letnik ... Prejšnji mesec sem bil v Nemčiji... Bil sem vključen v mednarodni projekt Leonardo da Vinci, kjer smo iz naše šole šli 4 učenci v Nemčijo ...Namen je bil praktično in teoretično usposabljanje... Delal sm v KBA: metronic na CNC rezkalnem stroju... No oglavnem zraven tistga k sm delal na tem stroju ni dolgo od tega kar je končal šolanje (strojni tehnik) in ima neto plačo 13 €.... Tisti k pa programirajo in rišejo risbe majo pa od 20-30 €....Tko da ja..Npr. da bi se splačalo it delat v Nemčijo.
spcdarkghost
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a robit » 30.4.2011 11:27

:o
spcdarkghost napisal/-a: Delal sm v KBA: metronic na CNC rezkalnem stroju... No oglavnem zraven tistga k sm delal na tem stroju ni dolgo od tega kar je končal šolanje (strojni tehnik) in ima neto plačo 13 €.... Tisti k pa programirajo in rišejo risbe majo pa od 20-30 €....
A lahko tole malce pojasniš, prosim? neto plače 13€, oz 20-30€. To misliš simbolično nagrado kot vajencu mesečno ali urno postavko tehnika v podjetju. Ne inženirja, tehnika? Ali si pozabil dve ničli?
Kje točno?
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spcdarkghost » 1.5.2011 11:48

robit napisal/-a::o
spcdarkghost napisal/-a: Delal sm v KBA: metronic na CNC rezkalnem stroju... No oglavnem zraven tistga k sm delal na tem stroju ni dolgo od tega kar je končal šolanje (strojni tehnik) in ima neto plačo 13 €.... Tisti k pa programirajo in rišejo risbe majo pa od 20-30 €....
A lahko tole malce pojasniš, prosim? neto plače 13€, oz 20-30€. To misliš simbolično nagrado kot vajencu mesečno ali urno postavko tehnika v podjetju. Ne inženirja, tehnika? Ali si pozabil dve ničli?
Kje točno?

Pač.... Tist k je delal na tej CNC rezkalnem stroju... Ima končano šolo za strojnega tehnika in trenutno dela v tem podjetju komaj eno leto (20 let je star) in ima neto plačo 13 € ...On ubistvu sam tam zrvn mašine je pa komade zamenjuje.. Pa dobr tut kak majhn programček sam napiše...Drgač prav programe pišejo pa drugi v pisarnih oz. nekaj podobnega temu...In ti ko pišejo te programe in rišejo skice so inžinirji strojništva.... Oni pač majo na uro 20 -30 € .... Drgač to podjetje v okolici Würzburga.... :D
spcdarkghost
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 1.5.2011 12:34

Ne moreš kar ene cifre pisat... bruto, neto, 13 jabolk na uro.

Torej recimo strokovnjak s 20€ na uro *160 = dobi 3600€ bruto na mesec.

To je potem verjetno malo čez 2.2k€ neto. Na leto 30+k€.

Na prvo žogo, razen če se gre za jabolka ne eure.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 3.5.2011 12:27

spcdarkghost napisal/-a:Za delo v Nemčiji in Avstriji ne boš rabil več vize od 1.maja naprej...Kaj naj rečem...Trenutno se izobražujem za strojnega tehnika in sem trenutno 3.letnik ... Prejšnji mesec sem bil v Nemčiji... Bil sem vključen v mednarodni projekt Leonardo da Vinci, kjer smo iz naše šole šli 4 učenci v Nemčijo ...Namen je bil praktično in teoretično usposabljanje... Delal sm v KBA: metronic na CNC rezkalnem stroju... No oglavnem zraven tistga k sm delal na tem stroju ni dolgo od tega kar je končal šolanje (strojni tehnik) in ima neto plačo 13 €.... Tisti k pa programirajo in rišejo risbe majo pa od 20-30 €....Tko da ja..Npr. da bi se splačalo it delat v Nemčijo.

Nemcija = BRUTO!!!

Tu se pogovarja o placi bruto, ne pa kot v Slo, kjer se vsi v neto pogovarjajo.
Strojnik z dušo in srcem.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 3.5.2011 13:05

urbanyx napisal/-a:
spcdarkghost napisal/-a:Za delo v Nemčiji in Avstriji ne boš rabil več vize od 1.maja naprej...Kaj naj rečem...Trenutno se izobražujem za strojnega tehnika in sem trenutno 3.letnik ... Prejšnji mesec sem bil v Nemčiji... Bil sem vključen v mednarodni projekt Leonardo da Vinci, kjer smo iz naše šole šli 4 učenci v Nemčijo ...Namen je bil praktično in teoretično usposabljanje... Delal sm v KBA: metronic na CNC rezkalnem stroju... No oglavnem zraven tistga k sm delal na tem stroju ni dolgo od tega kar je končal šolanje (strojni tehnik) in ima neto plačo 13 €.... Tisti k pa programirajo in rišejo risbe majo pa od 20-30 €....Tko da ja..Npr. da bi se splačalo it delat v Nemčijo.

Nemcija = BRUTO!!!

zato ker se v bruto človek ne upa, ker moraš zarad države še tolk gor navržt. vsakega mine potem ko se sliši končna cifra.
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 3.5.2011 13:19

Tole sem za avstrijo našel

Slika

V primerjavi z nami...
Slika

Stanovanje v prestolnici Avstrije pol cenejš kot v Ljubljani. http://www.immobilien.net/1100_Wien-Fav ... abSearch=0

+vrtci zastonj...

Človek se resno zamisli... :-?
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 3.5.2011 13:23

Tackleberry napisal/-a:
urbanyx napisal/-a:

Nemcija = BRUTO!!!

zato ker se v bruto človek ne upa, ker moraš zarad države še tolk gor navržt. vsakega mine potem ko se sliši končna cifra.

Ni v Nemciji nic boljse. Mi Nemska drzava pobere 55% vkljucno z boniteto za sihten avto.
Strojnik z dušo in srcem.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov