STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prenos?

Prenos?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Prenos?

OdgovorNapisal/-a aandrej » 24.12.2004 21:31

Pozdravljeni
Imam eno vprašanje. Počasi sestavljam cnc za vrtanje in rezkanje tiskana vezja. Imam koračni motor, ker ta korak 7°30', to sem vzel iz starega tiskalnika. Ima manjšo zobato kolo na os mtorja iz jekla in zraven večje zobato kolo iz plastike. Ne vem, kaj bi bilo boljše zobniki ali zobati jermen? Bi prosim kdo svetoval.
Vsem voščim Vesel božič in Novo leto.
Lp Andrej
aandrej

Prenos

OdgovorNapisal/-a Obelix » 17.1.2005 16:46

Vsekakor zobati jermen.
Obelix

OdgovorNapisal/-a Gost » 18.1.2005 0:51

zakaj pa?
Gost

OdgovorNapisal/-a jeklena veriga » 18.1.2005 7:21

Anonimno napisal/-a:zakaj pa?
zobati jermen je tisti, ki je narezan, narezan pa je iz rezloga da se mu se lažje pregiba preko jermenic in s tem je tudi frekvenca upogibanja manjša. lp jeklena veriga
jeklena veriga

Zobati jermen

OdgovorNapisal/-a Obelix » 18.1.2005 9:41

jeklena veriga napisal/-a:
Anonimno napisal/-a:zakaj pa?
zobati jermen je tisti, ki je narezan, narezan pa je iz rezloga da se mu se lažje pregiba preko jermenic in s tem je tudi frekvenca upogibanja manjša. lp jeklena veriga

S tem se ne strinjam povsem. Zobati jermen ima zobe, s katerimi je v vprijemu z zobmi zobate jermenice. Tako jermen ne more zdrsniti po jermenici.

Je pa cenejši od zobniškega prenosa, pri izdelavi oziroma sestavljanju dopušča večje tolerance od zobniškega prenosa. Omogoča prenos vrtenja z minimalno zračnostjo.
Obelix

OdgovorNapisal/-a jožekpobožek » 18.1.2005 10:57

Obelix ti si naš.
Skupaj razloživa Jekleni verigi da je bistvo zobatega jermena v tem da ne dovoljuje zdsov po jermenici in je s tem izredno " varen ",takoj za verižnim prenosom.

Lep pozdrav!
jožekpobožek

OdgovorNapisal/-a jeklena veriga » 18.1.2005 12:18

uuu..sej sm se zmotil...maste prav respect!! :oops:
jeklena veriga

OdgovorNapisal/-a Gost » 19.1.2005 20:59

Jaz sem mislil na zobati jermen.Takšen je,da manjše zobato kolo in večje zobato kolo in okoli pa mehki zobati jermen,mogoče kevlar.Zato pa ne vem,kaj bii bilo boljše kot sem napisal zgoraj.
Lp Andrej
Gost

OdgovorNapisal/-a cerodoo » 20.1.2005 8:06

Zobati jermen vrti jermenice izredno natančno (brez zdrsa) kar dejansko v tem primeru potrebuješ. Prednost zobatega jermena je izredno mala masa (saj bo pogon reverzibilen - v obe smeri, ali ne?), druga prednost je mala hrupnost pogona - beri tihi tek, tretja prednost pa nezahtevnost vzdrževanja - ne potrebuješ mazanja.
Če imaš jermenice od tiskalnika, potrebuješ verjetno MXL tip zobatega jermena (korak 2,032 mm) iz neoprena (gume) ali iz poliuretana.
Če pa še nimaš jermenic pa bolj priporočam jermen s paraboličnim profilom zoba tip S2M (močnejši in bolj natančen jermen od MXL).
Razmisli!
Lep dan še naprej!
cerodoo
Novinec
Novinec

Kraj: Konjice

Prenos

OdgovorNapisal/-a Obelix » 20.1.2005 10:10

Cero je to lepo razložil.

Jaz bi raje žrtvoval nekaj tolarjev za koračne motorje in se ne bi matral z obstoječim tiskalniškim. Izbral bi motor s korakom 0,9 stopinje (torej 400 korakov/vrtljaj). Potem bi lahko uporabil bolj "vsakdanje" (cenejše) jermene in jermenice. Recimo s korakom 5 mm (ali 5 in nekaj). Pa še bolj robustno bo vse skupaj. Saj če delaš nek obdelovalni stroj, ki bo obdeloval kaj tršega kot puter ;-), zadeva ne sme biti preveč filigranska. Je pa to moja površna ocena. Kaj pa drugi menite ?

Lep pozdrav, Andrej
Obelix

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov