STROJNISTVO.com • Poglej temo - Suho mazanje

Suho mazanje

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Suho mazanje

OdgovorNapisal/-a Maschinen » 15.3.2011 14:24

Ali mazanje s klasičnimi mineralnimi olji in mazivi ne zadovoljuje vseh vaših potreb in pričakovanj? Poskusite nekaj novega - suho mazanje. Več si oglejte
na www.suho-mazanje.si
Maschinen
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a koruza » 15.3.2011 15:40

Glede tega sem skeptičen. MoS2 ima svoj smisel v industriji kjer pri obdelavi prihaja do velikih pritiskov. Takih pritiskov pri nobenem uporabnem stroju ne sme biti. Torej ne vidim smisla, ker je vprašanje kako se orientirajo delci MoS2. V odvisnosti od svoje orientacije bodo prenašali pritisk če so ploskovno zloženi ali rezali kot zelo fin abraziv, če so naključno orientirani.
Za suho mazanje bolj zaupam grafitu ali Cu v prahu oziroma pasti.

Navsezadnje se MoS2 uporablja za utekanje visoko obremenjenih motorjev, kjer običajno utekanje ne pride v poštev ker imajo taki motorji prekratko življensko dobo.
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Maschinen » 15.3.2011 16:25

koruza napisal/-a:Glede tega sem skeptičen. MoS2 ima svoj smisel v industriji kjer pri obdelavi prihaja do velikih pritiskov. Takih pritiskov pri nobenem uporabnem stroju ne sme biti. Torej ne vidim smisla, ker je vprašanje kako se orientirajo delci MoS2. V odvisnosti od svoje orientacije bodo prenašali pritisk če so ploskovno zloženi ali rezali kot zelo fin abraziv, če so naključno orientirani.
Za suho mazanje bolj zaupam grafitu ali Cu v prahu oziroma pasti.

Navsezadnje se MoS2 uporablja za utekanje visoko obremenjenih motorjev, kjer običajno utekanje ne pride v poštev ker imajo taki motorji prekratko življensko dobo.

Odgovor:
Tipično "slovenceljsko" razmišljanje enega "vsevednega teoretika". V tujini:Avstrija, Nemčija, Švica, Francija...kjer se zadeva že nekaj časa uporablja so izkušnje zelo pozitivne. Žal je pri nas vse preveč takih, ki radi ponovno "odkrivajo toplo vodo".
Maschinen
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sergej » 15.3.2011 16:33

Sam MoS2 ne poznam. Smo pa imeli nekoč čisto resno raziskavo neke male ploščice, ki je služila kot aksialni ležaj in se je po cca 40.000 urah komaj videlo, kje se je vrtela kroglica. Izkazalo se je, da je to čisto navaden PA polnjen z MoS2 - neverjetno trpežna zadeva!
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 15.3.2011 16:36

Maschinen napisal/-a:Tipično "slovenceljsko" razmišljanje enega "vsevednega teoretika".

Ustavi konje!!!
Eno je, če tukaj promoviraš. Proti temu nimam nič. To, da žaljivo reagiraš na pomisleke, mi pa resno dviga pritisk!
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a koruza » 15.3.2011 17:41

Ta stvar z MoS2 je že zelo stare in v času mojega življenja večkrat pogreta in nikoli dokazana brez skepse. Ponovil bom kar je bistveno pri tem. Noben stroj ni zasnovan tako, da bi potreboval mazivo za visoke pritiske.
Nemci pač vstrajajo pri tem. Ampak zame so oni boljši prodajalci kot tehniki. Posebno druga sv. vojna jih je zaradi skrivnih orožij potisnila v višave. Ampak vsi vemo, da so bile to neuporabne igračke, ki so jih po vojni razvile druge nacije do uporabnega stanja. Drži pa da so inovatorji in preiskušajo nove stvari. Zanesljivost, cenenost in praktičnost v enaki meri pa ni bila nikoli njihova dobra točka.

Psihološki problem pri slovencih je pa pretirano naslanjanje na nemce.

Vedno je s temi sistemi tako, da se podjetje zaradi vsiljivosti prodjalcev odloči navadno za investicijo na vseh strojih tako, da odpade primerjava.
V bistvu zaupajo reklami. V stilu : Ta pralni prašek je boljši ker vsebuje zelena zrnca svežine in traja X krat dlje. Ampak v primerjavi s čem?
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 15.3.2011 21:50

Me je zanimalo če je to to.
Pobrskal sem po internetu http://www.4pcorporation.com/Molykote_MOS2_Powder.asp

Za diplomsko nalogo sem uporabljal tako pasto za preoblikovanje. Vidim da je ista zgradba.
Mazivo zelo dobro deluje, obnese se celo bolje od nekaterih olj. Seveda je test potekal pri preoblikovanju.

Kako pa to dejansko izgleda na stroju, ne vem, ker v praksi še nisem zasledil.

Moje izkušnje.
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Miha7 » 30.5.2011 16:17

Pozdravljeni,

Da ne odpiram nove teme, si bom spododil kar to.
Zanima kje bi lahko dobil oz. če kdo ima čimj več uporabnih stvari za izdelavo seminarske naloge s področja trdih maziv (MoS2, mazanje z grafitom, bakrom, svincem).

Za posredovane odgovore Vam bom iskreno hvaležen.

Lep pozdrav,

Mihael Vitko
Miha7
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a epsengineering » 30.5.2011 20:26

koruza napisal/-a:Ta stvar z MoS2 je že zelo stare in v času mojega življenja večkrat pogreta in nikoli dokazana brez skepse. Ponovil bom kar je bistveno pri tem. Noben stroj ni zasnovan tako, da bi potreboval mazivo za visoke pritiske.

Psihološki problem pri slovencih je pa pretirano naslanjanje na nemce.

Maziva na moliobdendisulfid bazi so zelo dolgo znana in jih nekateri stroji jih zelo rabijo. Recimo velik ladijski dizem motorji nujno rabijo molikote na kritičnih točkah kjer so zelo visoke tlačne obremenitve in tudi temperaturna obremenitev pride kje do 700C.
Za svoj namen je dobro in koristno. Z zdravo skepso ga je treba sprejeti in uporabljati tam kjer res rabi. Tukaj imamo prodajalca ki misli da nam ponuja čudež za katerega prvič slišimo, in ko mu negdo z malo prakse pove da obstajajo tudi druge verzije "suhega" podmazovanja je užaljen in razlaga da smo "slovenceljni". Taki prodajalci (ki sami niso nikoli uporabljali v praksi kar prodajajo) se res naslanjajo na reklamni materijal principala in to širijo kot biblijo.
epsengineering
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 30.5.2011 20:49

Ni več kaj veliko za dodat.
Tako kot je bila v 80-ih "novost" Slick50, pa kasneje QMI, na teflonski bazi, je tudi MoS2 že hudo stara stvar tudi kot navadnemu smrtniku znan in nekoč kot prej navedena oglaševan in opevan produkt LiquiMoly, bodisi kot dodatek, bodisi kot že pripravljeno mazivo.
Nenazadnje je MoS2na SLO trgu že dolgo zastopan tudi prek izdelkov Metaflux.

Žaljivke nekega prodajnika torej res niso na mestu. Če mora še vzdevek imeti "nemški", kaj hudiča potem sploh dela v SLO? Aja, išče ofce, da bi jim prodajal muda za bubrege po zlatarski ceni.

Nak, možakar, nikar tega ne počni na tem forumu.
Verjemi da nas večina ni po župi priplavala in da poznamo zadeve dlje in marsikdo celo bolje kot nek prodajnik, ki trobi naprej to s čimer so ga pred slabim letom osemenili na prodajniških seminarjih.

Maschinen napisal/-a:Žal je pri nas vse preveč takih, ki radi ponovno "odkrivajo toplo vodo".

Ja, ti si eden svetlejših bajaličarjev.

Kaj bo naslednja "revolucija" iz A, D, CH, F, ...?
Metabond v novi preobleki z novim imenom?
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Miha7 » 31.5.2011 15:54

Bolj kot prebiram te stvari, bolj nekako si ustvarjam sliko da samega suhega mazanja sploh ni. Da je v večini primerov "navadnim" mastem dodano kaj grafita, bakra, keramike, cinka, MoS2...

Je moje razmišljanje pravilno v tej smeri?
Miha7
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moi » 31.5.2011 17:02

a se ne uporablja ta suha mast za mazanje zobnikov? tam pomoje ze lahko nastopajo taki pritiski, da je z oljem bolj slabo.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dimc » 14.6.2011 12:17

Živjo fantje,
prebiram Vaše komentarje in tudi pregledal sem internetno stran suhomazanje in komentarje g. Maschinen.
Zadeva ni ravno taka kot je napisano na internetni strani.Sam prodajam maziva že od leta 1995 in sem se že takrat sračal z MOS2. v tistih časih zadeva še ni bila tako poznana in do sedaj se je zadeva zelo razvila in v nekaterih primerih se obnese zelo dobro. Predvsem je to na zobnikih in vodilih. Ni pa MOS2 za maznje vsega kar se vrti, za to bodite pozorni kje ga lahko uporabite in kje ne. Sam imam polno maziv od past,masti,olj,drsnih lakov ki vsebujeo MOS2 in sem previden pri prodaji le teh.V večje potankosti se ne bom petljal, vendar komentarji g.Maschinen niso primerni za naš forum ker prebiram forum redno in preberem veliko odličnih komentarjev strojnikov, ki se na zadevo spoznajo do potankosti.
LP, Dimc

Kdor dobro maže, ta vozi

www.rimaz.si
Dimc
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov