STROJNISTVO.com • Poglej temo - Študentsko delo

Študentsko delo

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Študentsko delo

OdgovorNapisal/-a lp_14 » 8.6.2011 15:33

Pozdravljeni!

Sem absolvent FS v Ljubljani, smer Konstruiranje in mehanika; usmeritev Nelinearna mehanika konstrukcij.

Glede na to, da sem študijske obveznosti dokaj uspešno opravljal sproti nekako ni ostalo časa da bi ob študiju delal in nabiral izkušnje še v kakšnem podjetju s področja strojništva.
Mislim da je sedaj zadnji čas da v kolikor je možno pridobim kakšno delovno izkušnjo in se seveda kaj naučim, tu pa se začenjajo moji problemi.
Poslal sem že precej prošenj za opravljanje študentskega dela, vendar so podjetja bolj ali manj nezainteresirana (razumem da situacija v gospodarstvu ni rožnata in ni ravno najbolj primeren čas za iskanje študentskega dela) ali pa mi ponujajo delo na področjih katera me ne veselijo(od arhiviranja-skeniranja načrtov naprej).

In sedaj k delom, ki me veselijo...na žalost so moje želje precej ozko usmerjene.
Najbolj bi me veselilo delo predvsem na področju konstruiranja in mehanike (trdnosti) torej razvoj novih izdelkov in konstrukcij, optimizacija konstrukcij, računalniške simulacije oz. FEM analize (ansys, abaqus,...)

Torej se sedaj obračam na vas, strojniški kolegi.
V kolikor veste za kakšno podjetje ali inženirski biro ki deluje na teh področjih bi bil vesel kakršnihkoli informacij.

Samo za občutek; poskušal sem že v podjetjih: Pipistrel, Turboinštitut, LTH castings, Iskratel, Litostroj Power, Brinox, Tehna, Hella Lux.

Hvala in lep pozdrav!

L.
lp_14
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 8.6.2011 16:01

Za študentsko delo v razvoju sem pred časom zasledil razpis v Hella-Saturnus in Agromehanika Hrastje.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 8.6.2011 17:31

Ko pišeš prošnje...

se izogibaj besedam : nelinearno, optimizacija, FEM, ansys, abaqus, ....

Potem boš pa mogoče dobil kje kako šablono za zrisat :-?

Da bodo modelčke farbali na ekranu jih imajo že dovolj povsod.

Res ne vem, kdo se ukvarja s FEM v sloveniji. (slovenija je namenoma napisana z malo)
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 8.6.2011 18:15

Če si sposoben, potem ti svetujem da sprejmeš tisto kakršno koli že ponudbo in potem ko si v stiku z podjetjem pokažeš svoje znanje in sposobnosti. To te lahko pripelje naprej, s sedenjem doma zna biti bore malo.
Tako pa tudi ti oceniš ali se ti podjetje dopade. Kaj ti koristi če dobiš dream job pa ni v firmi nikakršne klime.

To je moje mnenje, upam da nisem bil nespoštljiv.

LP
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 8.6.2011 18:36

Brez izkušenj si je težko zmišljevati kaj...
Za začetek bi jaz frišno-diplomiranemu dal za skenirati, prepisovati in prerisovati načrte; ker bi bila tudi to selekcija.
Konec koncev z delom na načrtih ni nič narobe - projektanti to počnejo vso delovno dobo, a ne?!
Kdor pa seveda zna kaj več od tega, lahko računa tudi v štartu na bolj resne naloge; ampak ne že prvi mesec v službi.
Zato se mi zdi, tudi na tem forumu in v realnosti tako zmrdovanje mnogih diplomiranih inženirjev (ne le) strojništva, prav smešno.

Dober delavec sicer dobi delo tudi v težkih časih! Torej se ne sekiraj, idelane službe pa s prijavljanjem na razpise ne boš dobil.
Plače so pa druga zgodba, samo tebe očitno začetniška plača ne bo motila, če računaš na študentsko/honorarno/pogodbeno delo za določen čas. To je plus.

Je pa na portalu kar nekaj zaposlitevenih oglasov. Pa tudi nekateri resni forumaši vem, so zaposlovali.
Npr. od danes sveže.
http://strojnistvo.com/ads_item_z.php?id=10133
Konstruiranje strojev in naprav. Catia ( osnovno ), Solidworks ( osnovno ), ProE ( osnovno ), Inventor ( dobro ), Autocad ( dobro ).
Zadnjič spremenil robit, dne 8.6.2011 18:40, skupaj popravljeno 1 krat.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 8.6.2011 18:38

Tale išče delo, ne pa nudi :wink:
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 8.6.2011 18:44

Prav imaš Ktm1001, sem spregledal.

Je pa tukaj štirideset oglasov ponudnikov zaposlitve in ni vrag da eden ne bi bil primeren, vsaj za prvo službo.
http://strojnistvo.com/zaposlitve.php?c ... itev+nudim

Npr.: http://strojnistvo.com/ads_item_z.php?id=9979
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Študentsko delo

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 8.6.2011 19:03

lp_14 napisal/-a:In sedaj k delom, ki me veselijo...na žalost so moje želje precej ozko usmerjene.
Najbolj bi me veselilo delo predvsem na področju BLA BLA BLA

Mislim da jeočitno zakaj te nihče noče povabit niti na razgovor,... Namreč iz tvojega pisanja lahko kadrovik ali nek šef razbere tole:
Končal sem faks zato sem najpametnejši, znam vse, rad bi delal točno to kar sem si zapičil in nič drugega, ne mislit da bom kuhal kavice ali celo kopiral načrte, zato tudi pričakujem začetno plačo vsaj 1500 € neto :P

Realnost je seveda taka da takih pametnjakovičev nihče noče! Dejstvo je da svež uni dipl inž. ne zna še = NIČ! Zato boš lepo začel kot ne bi rad in prejel boš polovico plače kot bi jo rad....če pa nočeš pa nič.

Vendar bo to tudi v tvoje dobro, malo ti bodo obrzdali pretirano samozavest in naučil se boš pomembnosti izkušenj.

lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lp_14 » 8.6.2011 20:44

Zmago1 napisal/-a:
lp_14 napisal/-a:In sedaj k delom, ki me veselijo...na žalost so moje želje precej ozko usmerjene.

Mislim da jeočitno zakaj te nihče noče povabit niti na razgovor,... Namreč iz tvojega pisanja lahko kadrovik ali nek šef razbere tole:
Končal sem faks zato sem najpametnejši, znam vse, rad bi delal točno to kar sem si zapičil in nič drugega, ne mislit da bom kuhal kavice ali celo kopiral načrte, zato tudi pričakujem začetno plačo vsaj 1500 € neto :P

Realnost je seveda taka da takih pametnjakovičev nihče noče! Dejstvo je da svež uni dipl inž. ne zna še = NIČ! Zato boš lepo začel kot ne bi rad in prejel boš polovico plače kot bi jo rad....če pa nočeš pa nič.

Vendar bo to tudi v tvoje dobro, malo ti bodo obrzdali pretirano samozavest in naučil se boš pomembnosti izkušenj.

lp, Z

Dragi Zmago,

Mislim da me nisi razumel. Zavedam se da nimam pojma kako izgleda delo strojnika v realnosti in ravno zato iščem nove delovne izkušnje in znanje.
Tu na forumu iščem dobronamerne nasvete in lahko tudi konstruktivno kritiko izkušenih strojnikov torej vseh vas...če misliš kritizirati oz. me napadati se prosim sploh ne trudi odgovarjati ker tvoj odgovor ni zaželjen!

Rad pa bi le počel tisto kar me veseli (ker le če te delo veseli si lahko uspešen, kajne??!) in zavedam se da je težko točno tako delo tudi najti, sploh ker v Sloveniji po videnem ni nekega interesa za znanje s teh področij, predvsem optimizacije.
Osebno sem pa mnenja da je verjetno prihodnost v optimizaciji, saj se surovine dražijo in koneckoncev zaloge surovin niso neomejene.

Kar se plač tiče...NE želim opravljati dela samo zaradi denarja ampak predvsem zaradi izkušenj in pridobivanja znanja kar je po mojem mnenju neprecenljivo.
Delo, ki bi me veselilo sem pripravljen opravljati že samo če mi podjetje pokrije stroške prevoza in malice, saj se zavedam da si prvih nekaj mesecev v podjetju bolj v breme kot korist.

Ker sem že absolvent in mi absolventski staž že teče si želim delati v nekem podjetju približno 6 mesecev. V nekem podjetju kjer sem že delal in sem arhiviral načrte bi to delo, torej arhiviranje opravljal 3-4 mesece (na razgovoru so rekli da je tega dela za 14 dni ali največ en mesec), torej več kot polovico časa, ki sem si ga zamislil za pridobivanje izkušenj. Vem da je treba nekje začeti in sem pripravljen tudi kuhati kavo če bi želeli da se s tem dokažem in da me spoznajo. Vendar tako delo ne izpolne primarne želje, torej pridobiti delovne izkušnje s področja strojništva. Arhiviranje pa skupnega s strojništvom nima veliko, razen kupa načtov in risb.

Upam da sedaj bolje razumete moje želje in stališča! Prosim tudi da me ne označujete kot nadutega bodočega inženirja, ki misli da je najpametnejši, ker to NISEM!

Imam pa veliko željo, veliko volje, zagona in motivacije da se razvijem v dobrega strojnika.

lp, L.
lp_14
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pejo_7 » 8.6.2011 23:23

Zdravo,

sem približno tam kot ti (pred začetkom absolventa) le da imam jaz še 9 izpitov :)
Moja izkušnja je sledeča:
od kar pomnim sem delal vse kar je prišlo mimo. Od dela v jarku, elektroinštalacij, telekomunikacij, vodovodarstva, delo za trakom v proizvodnji, kelnarjenja, kopiranja načrtov, prerisovanja načrtov, sestavljanja pohištva, zidarije,... še bi lahko našteval.
Prejšnji teden sem dobil po opravljenih razgovorih povabilo za delo v treh firmah in v ponedeljek sem začel z delom na delovnem mestu, ki sem si ga vedno želel :)

Poanta. Vzem si cajt :) Sam ne z glavo skoz zid kokr so že kolegi strojniki rekl, da bo ta prvo delo točno to kar hočeš al pa skor to kar hočš :)

Potrplenje in volja pa bo :)

Velik sreče ti želim.
pejo_7
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a BountyH » 9.6.2011 5:59

Zmago1 napisal/-a:

lp, Z

Čuj Zmago1, ti si verjetno strojniški einštajn. Ko si končal faks si vedel verjetno že vse, a ne? Pe nea nam pljuvaj tu po forumu po nadobudnih in mladih inženirjih, ker je prav v njih naša prihodnost.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gardner » 9.6.2011 10:25

Na FS MB imaš prosto mesto mladega raziskovlaca. In mislim da je tema dizertacije nekje blizu tvojim željam.

Profesor je pa dr. Ren Zoran

Predpostavljam pa, da bi tam pridobival izkušnje saj sodelujejo z industrijo.

Pa veliko sreče.
gardner
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 9.6.2011 12:05

No ja, kakorkoli, lahko olepšujemo na sto načinov a situacija v praksi je taka, da brez izkušenj ne boš dobil visokoletečega dela,...Tako kot povsod drugod bo treba začeti s enostavnimi deli, torej kopiranje, risanje, 2D ti ne uide. Vse z namenom da pridobiš izkušnje in kilometrino, ker nekaj skonstruirati ali nekaj optimizirati brez izkušenj se pač ne da,....
lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a prijazen » 9.6.2011 16:32

lp_14

če ne dobiš takoj dela v oddelku na katerega ciljaš poizkusi najprej v proizvodnji kakšnega strojniškega podjetja...

če imaš čas je bolje delati kjerkoli tudi kelnarjenje itd. kot sedeti doma in čakati na dream job... ne pozabi če se pojavi priložnost lahko kot študent takoj končaš delo npr. za tekočim trakom.

Kadrovnike impresioniraj z prošnjo. Predstavi svoje prednosti proti populaciji povprečnega absolventa strojništva, v prilogo dodaj kakšen model, sestavnico kar si že zmodeliral, izrisal, preračunal...

Predstavi svoje veščine
prijazen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 11.6.2011 22:12

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Za študentsko delo v razvoju sem pred časom zasledil razpis v Hella-Saturnus in Agromehanika Hrastje.

kje pa?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov